Jindra Viková: Prchavé okamžiky

type: autorská
place of exhibition: Topičův klub Topičova salonu
date of exhibition: 2016/03/15 - 2016/04/22

note:
Výstava Jindry Vikové „Prchavé okamžiky“, jejímž hostem je fotograf Pavel Baňka, probíhá k autorčině 70. výročí narození. Mnohotvárné dílo zahrnující kresbu, drátěné objekty, práce z keramiky i porcelánu, obrazy, asambláže, koláže a fotogramy je ponorem do aktuálních témat mezilidských vztahů v celé jejich šíři a složitosti. Viková je transformuje do známých komunikačních schémat a zaběhlých vzorců interakcí, kterým však dodává emocionální rozměr. V její výtvarné citlivosti se totiž pozitivně střetává hledisko racionálního průzkumníka s čistě smyslovým prožitkem a intuicí lyrika. Tvůrčí cesta Jindry Vikové je na jedné straně systematickým mapováním sociální struktury, jejich charakteristik, odlišností, proměn a konstant, na straně druhé hlubokým sdělením o člověku jako individuální bytosti, o lidské vášni, lásce a touze, o prchavosti okamžiku a pomíjivosti života.
Jindra Viková pracuje v obsáhlých cyklech a své dílo sama „třídí“ do jednotlivých kategorií: doteky a gesta, tváře a masky, ikony a symboly, příběhy a záznamy, hry a triky, intimnosti a tajnosti. Při volbě výtvarného média vychází z vizuálních a obsahových kvalit daného materiálu, které spolu se zvolenou formou spoluurčují finální sdělení. Nehledě na zvolenou techniku, nehledě na to zda je konkrétní dílo rozvedeno do složitých vrstev nebo zda je „vyřčeno“ úsporným výtvarným jazykem, utváří tvorba Jindry Vikové sourodou výpověď o světě člověka a jeho trvalé duchovní energii.

Text: Ilona Víchová

Jindra Viková: Prchavé okamžiky

person   born
Viková Jindra   2. 2. 1946    

Jindra Viková: Prchavé okamžiky

institution, city, address
1. Art Consulting Brno - Praha, _, _

Jindra Viková: Prchavé okamžiky

person   born
Víchová Czakó Ilona   9. 7. 1976    

Jindra Viková: Prchavé okamžiky

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2016   Jindra Viková: Prchavé okamžiky / Fleeting Moments
kniha
  published   title (subtitle)
  2017   Topičův salon 2007-2017
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2016   Jindra Viková: Prchavé okamžiky / Fleeting Moments (Pavel Baňka: Obrazy ze života Jindry Vikové / Image from The Life of Jindra Viková)