Introducing Helena Hladilová: Falešné jezero

type: autorská
place of exhibition: Veletržní palác
date of exhibition: 2016/02/06 - 2016/05/22

note:
Uměleckou praxi Heleny Hladilové lze charakterizovat jako průběžné dialektické zkoumání tvorby objektu a performativnosti. Její díla ztělesňují průmět objektu, diváka, akce a okolního prostoru, skrze něž defetišizuje umělecký objekt a vytváří rovnostářský vztah mezi umělcem/performerem a divákem/účastníkem akce.

Umělecká díla, byť jsou autonomní, vznikají často v kontextu nebo v reakci na jejich vystavení, a tím zdůrazňují víceznačnou povahu výstavního prostoru a jeho schopnost utvářet prezentaci a zážitek z umění. Vztah mezi fyzickým prostorem, společenským zážitkem a přirozeným světem vytváří soubor děl, který je zároveň prchavý, nepředpověditelný a úžasně něžný.

Helena Hladilová (1983, Kroměříž) v současné době žije a pracuje v Itálii. Bakalářský titul získala na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně, magisterský studijní program absolvovala v Itálii na Akademii výtvarných umění v Carraře v ateliéru sochařství. Společně s Namsalem Siedleckim vede a působí jako kurátorka výstavního prostoru GUM studio, který vznikl v Carraře a posléze se přesunul do Turína. Mezi její samostatné výstavy patří Swinger (Artissima, Turín), Fake lake (CO2, Turín), 6Artista (MACRO, Řím), Vitrine. 270° (GAM, Turín), NaCI (L'A Project, Palermo, společně s Namsalem Siedleckim), Barega (Giuseppe Frau Gallery, Gonnes). Její práce byla představena v rámci skupinových výstav mimo jiné v galerii MAXXI (Řím), Fondazione Nomas (Řím), Fondazione Pastificio Cerere (Řím), Fondazione Bevilacqua la Masa (Benátky), Moscow Internatonal Biennale for Young Art (Moskva) Fondazione Sandretto Re Rebaudengo (Turín), Cripta 747 (Turín) či na Pražském bienále. Účastnila se rezidencí Art Quarter Budapest (Budapešť), Fondazione Pastificio Cerere (Řím), Cite internationale des arts (Paříž), Fondazione Spinola Banna per l'Arte (Turín) a Fondazione Antonio Ratti (Como).

Veletržní palác, Prezidentský salonek

Introducing Helena Hladilová: Falešné jezero

person   born
Hladilová Helena   1983    

Introducing Helena Hladilová: Falešné jezero

institution, city, address
Národní galerie v Praze, Praha, _

Introducing Helena Hladilová: Falešné jezero

person   born
Budak Adam   1966    

Introducing Helena Hladilová: Falešné jezero

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2016   Helena Hladilová: Falešné jezero / Fake Lake
mapa/plán
  published   title (subtitle)
  2016/05   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/05-30/06 2016)