Robert Šalanda: Pasivní pachatel

type: autorská
place of exhibition: Centrum pro současné umění Futura
date of exhibition: 2016/06/21 - 2016/09/11

note:
Je to stopa pachatele, který se skrývá, doufaje, že vyšetřovatelé nebudou schopni odhalit jeho případ? Byl vůbec spáchán nějaký zločin? Je třeba po něčem pátrat?

Projekt je pokusem o volný přepis strategie tzv. vyprázdněné narace, která se používá zejména ve filmu, do výstavního formátu. Hrdina bez dokreslených psychologických či dalších atributů, které by umožnily identifikaci diváka s ním, prochází skrze střípky narativního děje, jenž v tomto případě může a nemusí být detektivním příběhem. Spíše než na celek vyprávění tak výstava upozorňuje na samotné médium a formu sdělení, stejně jako na prázdná místa, která nutně zůstanou po pokusu poskládat všechny povědomé vizuální klíče v koherentní celek.

Robert Šalanda se narodil v roce 1976 v Olomouci, v současnosti žije a pracuje v Praze. Ústředním zájmem jeho práce je malba, autorovi jsou vlastní také přesahy do trojrozměrných prací a experimenty s křehkým médiem papíru. Šalandovu tvorbu charakterizuje průnik mezi organickými formami a ostrými liniemi, abstrahovanými náměty, repeticí a citací, chybou. Intuitivní přístup navazuje na dlouhodobý výzkumný proces, který často spojuje lingvistická či typografická východiska se slovními a obrazovými vyjádřeními „naivní“ až lehce „obhroublé“ či „banální“ kultury. V mnoha dílech se objevují slova či fráze vytržené z původního kontextu, s ironickým podtextem. Dalším z těžišť jsou jednoduché symboly, které opakováním a rekontextualizací nabývají dvojsečných významů.

Šalanda představil své dílo na samostatných i skupinových výstavách v Praze, Berlíně a New Yorku. Mezi jeho poslední samostatné projekty patří výstava v Galerii Pavilon, Entrance Gallery, Galerii 35m2, nebo centru současného umění MeetFactory. Od roku 2011 provozuje Robert Šalanda společně s Lukášem Machalickým galerii SPZ. Působí jako pedagog ateliéru malba na škole současného umění Scholastika a od podzimu 2016 jako vedoucí pedagog Ateliéru Malířství I. na pražské Akademii výtvarných umění. Absolvoval rezidenční pobyty například v newyorském ISCP, nebo v belgickém AiR Antwerpen.

zdroj: http://www.futuraproject.cz/futura/event/173-robert-salanda-pasivni-pachatel

Robert Šalanda: Pasivní pachatel

person   born
Šalanda Robert   1. 10. 1976    

Robert Šalanda: Pasivní pachatel

institution, city, address
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49

Robert Šalanda: Pasivní pachatel

person   born
Kottová Karina   1984    

Robert Šalanda: Pasivní pachatel

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2016   Robert Šalanda: Passive Perperator / Pasivní pachatel
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2016   Robert Šalanda: Pasivní pachatel
mapa/plán
  published   title (subtitle)
  2016/05   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/05-30/06 2016)
  2016/07   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/07-31/08 2016)