Introducing Megan Clark: Somatic

type: autorská
place of exhibition: Veletržní palác
date of exhibition: 2016/10/05 - 2017/02/19

note:
Megan Clark (nar. 1989) pochází z americké Montany a v posledním roce studovala intermediální tvorbu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Před příchodem do Prahy dokončila bakalářské stadium na Montana State University se zaměřením na sochařství a instalaci. V roce 2015 byla nominována na grant Joan Mitchell Foundation pro začínající umělce. Svou nedávnou tvorbu představila na skupinových výstavách, včetně Ne tak daleko, jak to vypadá / Not as far as it seems v pražské Vile P651, Exit v pražské Galerii NTK a Recliner, Reclined v The Foreground Gallery v Montaně. V současnosti ji čeká magisterské studium na skotské Glasgow School of Art.

Umělecká praxe Megan Clark je výsledkem tichého pozorování a hloubavé introspekce, jež obvykle vedou k velice intimní a citlivé tvorbě. Zajímá ji využití iracionálních prostředků, s jejichž pomocí se zabývá těžko srozumitelnými aspekty přítomnosti a bytí a které jsou zpravidla daleko za hranicí (či pod hranicí) viděného. Tento otevřený přístup k vnímání ukotvuje její tvorbu v kritickém zkoumání a experimentování, které není vázáno na konkrétní médium. Její nejnovější díla „používají“ jakožto primární „médium“ dech a teplotní změny. Charakter její pracovní metody rovněž vede k dalšímu zpochybňování role a kontextu umění v době stále rychlejší centralizace a monetizace uměleckého světa.

Jimena Mendoza (nar. 1979) je mexická umělkyně. Studovala výtvarné umění na škole La Esmeralda v Ciudad de México, na pařížské ENSAD se specializovala na umělecký prostor a na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové studuje v rámci magisterského programu vizuální umění. Mezi její nedávné výstavy patří: Pojem vzdálenosti (HROZBA) v pražském Centru pro současné umění Futura (2016), Konstelovat v galerii Kurimanzutto v Ciudad de Méxiko (2016) a Between World and Fiction v brněnské Klubovně (2015).

Introducing Megan Clark: Somatic

person   born
Clark Megan   1989    

Introducing Megan Clark: Somatic

institution, city, address
Národní galerie v Praze, Praha, _

Introducing Megan Clark: Somatic

person   born
Mendoza Jimena   1979    

Introducing Megan Clark: Somatic

pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2016   Autumn Opening
mapa/plán
  published   title (subtitle)
  2017/01   ArtMap: Současné umění v pražských galeriích / Contemporary Art in Prague Galeries (01/01-28/02 2017)