Volná zábava

type: kolektivní
place of exhibition: Villa P651 - The Běhal Fejér Institute
date of exhibition: 2017/05/09 -

note:
Vernisáž – slavnostní otevření výstavy, společenská akce založená na snaze potkat co nejširší (a správně zapálené) publikum svého díla. Rituál navyklých úkonů, přesně rozdělených rolí a předběžných očekávání. Setkání, ve kterém by mělo jít o možnost zpřístupnění díla za přítomnosti autora a kurátora. Často naopak série okamžiků, redukujících schopnost prohlédnout si dílo bez rušivého vlivu vernisážového šumu.

Forma vernisáže obvykle následuje charakter výstavního projektu a reaguje na předpokládaný sociální okruh návštěvníků. Na škále od alternativního prostoru po sterilitu bílé kostky můžete ve svém šatníku volit nekonečné módní kombinace ve snaze nejlépe zapadnout do očekávané uniformy nadcházejícího večera. Dress code, podobně jako jasné chápaní diferencované role autora, kurátora a diváka, patří k neodmyslitelným atributům společného zážitku. Jakkoli by mělo umění pravidla bourat, často přispívá zcela obráceně k jejich institucionalizaci. Na vernisáži každý ví nejen kým je, ale i jaká je jeho předpokládaná role.

Pokoušíme se zorientovat na mapě okolností vedoucích k emocionální změně na straně aktérů diskutované společenské události. Věříme v sílu současného umění, ale ve stejný moment si uvědomujeme svou mechanickou participaci v rámci systému zacyklených znaků, symbolů i obyčejů. Pozorujeme, že někdy je důležitější navštívit vernisáž než vidět výstavu. V našem případě zcela jistě. Jsme přesvědčeni, že společná profesní úmluva skrývá doposud nezobrazené pole. Rozhodli jsme se proto objevit fenomén volné zábavy uvnitř aktu vernisáže a publiku otevřít nový horizont zážitků.

Volná zábava

person   born
Al-Ali Matěj   4. 9. 1985    
Dub Petr   30. 12. 1976    
Gebauer Kurt   18. 8. 1941    
Hrubý Martin   5. 3. 1987    
Krátký Petr   16. 12. 1985    
Moravec Tomáš   30. 3. 1985    
Takáč Viktor   8. 10. 1982