Malíř Vojtěch Kubašta a jeho pohádkový svět

type: autorská
place of exhibition: Zámek Chropyně
date of exhibition: 2017/06/29 - 2017/08/31

note:
Tvorba geniálního ilustrátora Vojtěcha Kubašty.
Na výstavě bude představen výběr z tvorby světově uznávaného mistra POP-UP – Vojtěcha Kubašty. Od knižních ilustrací, grafických listů, telegramů, reklamních materiálů, přání a pohlednic až k velkému množství dětských prostorových knih, betlémů a panaskopických knih – tj. knižních objektů.
Vojtěch Kubašta se narodil v roce 1914 v české rodině ve Vídni. Když mu byly čtyři roky, přestěhoval se s rodiči do Prahy, kde vychodil obecnou školu a reálku, po které chtěl pokračovat na výtvarné akademii. Rodiče ale byli proti. Pragmatický tatínek si pro syna vysnil právnickou kariéru. Nakonec se dohodli na kompromisu a začínající výtvarník šel studovat architekturu na ČVUT.
„Největší úspěch měly Kubaštovy dětské knížky, překládaly se do sedmatřiceti jazyků a prodalo se pětatřicet milionů výtisků. On byl výborný v tom, že všechno dělal sám, nejen obrázky, ale i technickou stránku prostorové knihy, což tenkrát zvládl jen málokterý výtvarník. Neustále vymýšlel další zlepšováky. Autíčka, která doslova vyjedou z knihy, nebo papírový strom, který jedním tahem rozevřete a vyletí pták Ohnivák.
Největším úspěchem pro Kubaštu však nebyly milionové náklady jeho knih, nýbrž splněný sen v Americe. Od dětství miloval film, hlavně tvorbu Walta Disneyho. V 60. letech se o českém výtvarníkovi doslechl Disney a rozhodl se, že mu zadá výrobu několika příběhů, například Bambiho nebo Knihu džunglí. Věděl, že se může spolehnout nejen na kvalitu, ale také na rychlost.
muzeum-km.cz

Malíř Vojtěch Kubašta a jeho pohádkový svět

person   born
Kubašta Vojtěch   7. 10. 1914    

Malíř Vojtěch Kubašta a jeho pohádkový svět

institution, city, address
Muzeum Kroměřížska, Kroměříž (Kroměříž), Velké náměstí 38

Malíř Vojtěch Kubašta a jeho pohádkový svět

plakát
  published   title (subtitle)
  2017   Vojtěch Kubašta (Pohádkový svět)