Vojtěch Kubašta - geniální ilustrátor

type: autorská
place of exhibition: Mestská knižnica
date of exhibition: 2015/09/08 - 2015/10/02

note:
Výstava ilustrací a ucelené sbírky prostorových knih ilustrátora Vojtěcha Kubašty v Městské knihovně v Piešťanech s doprovodným programem: čtení pro nejmenší a dílny, kde si návštěvníci mohou vytvořit sami obrázky a knihy rozložitelné do trojrozměrné podoby. Partnerem je Městská knihovna Piešťany a Letohrádek Mitrovských v Brně.
S jeho pohyblivými knihami a kostkami si hrají generace Čechů a Slováků. Jeho jméno však neznají a nevědí ani to, že za oceánem Vojtěch Kubašta pracoval i pro Walta Disneyho. Předlety jej náhodou objevil výtvarník Jan Maroušek, začal jeho díla sbírat a šířit slávu málem zapomenutého umělce při tom jeho jméno je pro dějiny československé ilustrace stejně významné jako Jiří Trnka, přesto Vojtěch Kubašta zůstává spíše v anonymitě.
Vojtěch Kubašta skládačky nejen kreslil, ale také si je sám zmechanizoval. O Kubaštovu tvorbu projevily zájem nejen USA, ale také Itálie či Japonsko a jeho talent docenilo i studio Walta Disneyho, pro něž však český ilustrátor pracoval anonymně. Vzniklo pět knižních titulů, mezi nimi Mickey Mouse, Bambi nebo 101 Dalmatinů.
K pohádkových námětům známým československým čtenářům patřily například ilustrace k Veselému vyprávění dětem Vlasty Buriana, Národní pohádky od K. J. Erbena či Nejkrásnější pohádky od Boženy Němcové. Z leporel to pak byly například Cvrček a mravenec nebo Domeček plný koleček.
Vojtěch Kubašta se narodil 7. října 1914 ve Vídni a v Praze žil od roku 1919. Vystudoval architekturu na ČVUT v Praze, jeho pedagogy byli například Oldřich Blažíček, Zdeněk Wirth či V. V. Štech. Od roku 1937 se Kubašta věnoval knižní grafické úpravě, od roku 1953 pak spolupracoval s nakladatelstvím Artia a tyto knihy vyšly v překladech do dvaadvaceti jazyků.
Díky exportním vydáním z Artie je Kubašta ve světě uznáván jako jeden z průkopníků prostorové dětské knihy. A přitom jen část z těchto publikací vyšla i česky (například O Červené karkulce, rok 1957), další knihy v českém vydání následovaly až po roce 1989.
Zajímavostí je, že velkou kolekci výtvarníkových knih schraňuje americké muzeum Bienes Museum of the Modern Book.
bratislava.czechcentres.cz

Vojtěch Kubašta - geniální ilustrátor

person   born
Kubašta Vojtěch   7. 10. 1914    

Vojtěch Kubašta - geniální ilustrátor

institution, city, address
České centrum, Bratislava (Bratislava), Hviezdoslavovo námestie 8
Letohrádek Mitrovských, Brno (Brno-město), Veletržní 19
Mestská knižnica, Piešťany (Piešťany), Skolská 19

Vojtěch Kubašta - geniální ilustrátor

plakát
  published   title (subtitle)
  2014   Vojtěch Kubašta (Geniální ilustrátor)