Crashtest 4: Bože, cože?!

type: kolektivní
place of exhibition: Topičův salon (2007-)
date of exhibition: 2014/09/02 - 2014/09/19

note:
Duchovní rozměr lidského života byl odedávna jedním z hlavních zdrojů umělecké tvorby. V minulých staletích bylo hlavním inspiračním východiskem křesťanství. To je dnes nahrazováno nebo doplňováno mnohými jinými duchovními proudy nebo moderními kulty. Kromě toho se setkáváme také s odmítáním různých forem institucionalizovaného náboženství a transcendentna. Čtvrtý ročník CRASHTESTU si klade za cíl zmapovat mezi studenty vysokých výtvarných škol postoj k těmto tématům a jejich odraz v tvorbě nejmladší umělecké generace.

Výstavní projekt CRASHTEST vznikl v roce 2010 na Katolické teologické fakultě v rámci kurátorského semináře. Smyslem je umožnit studentům dějin umění aplikovat naučené znalosti v praxi a získat přímou zkušenost s uměleckým provozem. Název CRASHTEST tedy vyplývá z podstaty projektu. Je metaforou zátěžové zkoušky studentů všech zúčastněných škol, kteří se prvně setkávají při tvorbě výstavy. Jak začínající kurátoři, tak i mladí výtvarníci, procházejí jakýmsi testem odolnosti proti nárazu – mínění veřejnosti a výtvarné kritiky.

Letošní výstava „Bože, cože?!“ je již čtvrtým ročníkem CRASHTESTu. Výtvarná díla představená ve čtyřech místnostech Topičova salonu prezentují rozdílné přístupy k hledání odpovědí na základní otázky po smyslu života a smrti, poznávání sebe sama, vlastního místa ve světě a artikulaci problémů, které člověka provází od nepaměti. Ačkoli to nemusí být pravidlem, výběr více než dvaceti děl dokazuje, že křesťanská tradice je v evropské mentalitě hluboce zakořeněna a navzdory předsudkům zůstává i pro současnou sekularizovanou společnost stále aktuálním tématem.

Crashtest 4: Bože, cože?!

institution, city, address
Společnost Topičova salonu, Praha, Národní 9

Crashtest 4: Bože, cože?!

person born
Mlčochová Jana  
Nováčková Markéta  
Stárková Kučerová Anna 14. 1. 1990
Turková Kateřina  

Crashtest 4: Bože, cože?!

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2014   Crashtest 4: Bože, cože?!
kniha
  published   title (subtitle)
  2017   Topičův salon 2007-2017