JOINT - Viktor Chalepa, Jiří Hanek

type: kolektivní
place of exhibition: Letohrádek Ostrov
date of exhibition: 2010/05/06 - 2010/06/16

note:
-
Výstava JOINT v Letohrádku Ostrov představuje práce grafického designéra Jiřího Hanka (1981) a designéra porcelánu Viktora Chalepy (1981). Kontroverzní název výstavy JOINT odkazuje k anglickému překladu slovesa propojit se - Jiří Hanek a Viktor Chalepa se propojili, aby vytvořili unikátní projekt, ve kterém je design chápán jako prostředek k sebevyjádření pocitů a myšlenek, jako umělecké médium, které je schopné podobně jako jiné umělecké formy odrážet svět, ve kterém žijeme. Oba autoři chápou design jako specifický výtvarný jazyk, kterým lze promlouvat k široké veřejnosti.
Společný autorský projekt JOINT představuje propojení grafického designu a designu porcelánu v podobě kávového/čajového servisu, který je doplněn nápisy, jež reagují na situaci v některých rozvojových zemích, kde lidé nemají přístup k čisté pitné vodě. Na šálcích a podšálcích se objevují anglické texty (např. v překladu Více než 1 000 000 000 lidí stále nemá přístup k čisté pitné vodě, Více než 3 000 000 lidí denně umírá na nemoci způsobené nebezpečnou vodou, Vychutnej si své pití). Autoři vybízejí k zamyšlení, protože to, co je někde samozřejmostí, je jinde luxusem či nedostižným snem. „Snažíme se nenásilnou formou připomínat lidem v bohatém světě že to, že si mohou ráno dát šálek dobré kávy a sprchu, nemusí být samozřejmostí. Odtud je již jen krůček k uvažování o tom, co je v našem světě pro náš život důležité a které hodnoty stojí za to uznávat.“, uvádí Jiří Hanek.
Svou logiku má též instalace JOINTu, kterou tvoří velké akvárium, usazené mezí kamínky. Akvárium má připomínat několikrát zvětšený krystal vody v poušti. Viktor Chalepa a Jiří Hanek v projektu JOINT naplňují svou vlastní vizi sociální designu a využívají komunikační schopnosti užitého umění k zamyšlení se nad velmi vážným tématem. „Porcelánový set s interaktivním dekorem nese důležitý obsah. Prostřednictvím takto koncipovaného designu může uživatel produktu tím, že jej koupí a používá, veřejně nebo i sám sobě dávat najevo svůj postoj k určitému společenskému tématu. Jde v podstatě o sociální plakát pro každodenní používání.“, sděluje Viktor Chalepa.
Kromě společného projektu JOINT lze na výstavě shlédnout i samostatné práce obou umělců – plakáty Jiřího Hanka a porcelán Viktora Chalepy, včetně velmi slavného Párty setu, za který v roce 2007 obdržel Národní cenu za studentský design.
letohradekostrov.cz

JOINT - Viktor Chalepa, Jiří Hanek

 

JOINT - Viktor Chalepa, Jiří Hanek

person   born
Hanek Jiří   4. 8. 1981    
Chalepa Viktor   1981    

JOINT - Viktor Chalepa, Jiří Hanek

institution, city, address
Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary), Goethova stezka 6

JOINT - Viktor Chalepa, Jiří Hanek

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2011   Půlstoletí výtvarného umění v Letohrádku Ostrov 1961-2011