Kudy vede cesta ven?

type: kolektivní
place of exhibition: Nitrianska galéria (1999- )
date of exhibition: 2012/09/28 - 2012/11/11

note:
Výstavní projekt představuje dílo malířek tří generací, které propojují důležité společné rysy. Jedná se v prvé řadě o specifickou intimitu pohledu. Obrazy, kresby, objekty či instalace mají svůj charakteristický růst ve směru zevnitř ven; jsou momentem procesu zvěcňování Vnitřního a za tím účelem přeměňování Vnějšího (povaha jakéhosi aktualizovaného civilismu); díla vždy obsahují výrazný časový rozměr. Tomu odpovídá jednak mapa motivů a témat, kterými se autorky zabývají, jednak způsob tematizace a artikulace samotného obrazu v rovině jeho konstituce a výrazu jako momentu zastavení v čase. Podstatná je tu explikace tranzitního principu mezi „uvnitř“ a „vně“ – tím je proces hledání pozice a stanoviště ve vztahu, který je jednou pociťován jako rozporný, iritující, skeptický, ironický, jindy jako souhlasný, klidný, vyrovnaný. Obě polarity vnímání se v obrazech neustále střídají a vytvářejí dynamické konstelace. Prostřednictvím malby je tu analogicky – výrazovými prostředky obrazu - naplňována živá trajektorie samotného bytí s nejistým zítřkem.
Koncepce výstavy zohledňuje potřebu návratu lidského měřítka a svobodného jednání do současné vizuální kultury a praxe, potřebu funkčního stanoviště, ze kterého jsou vyvíjeny sebereflexe a zpětné vazby pro autora-umělce i pro příjemce-konzumenta. Abychom se neztratili v chaosu postmediálního věku, nezasekli se v konzumním bezčasí, nebo neutonuli v tekutém poli mediálně šířeného oběživa, je třeba se v umění koncentrovat na postižení vztahů a vazeb, které jsou fyzicky „ověřitelné“, protože vše ostatní může být pouze mefistofelské pokoušení - hra v reálném čase, ale s fiktivními prvky a zákonitostmi. Jedině v osobních vazbách se totiž odehrává živý akt plnohodnotné, kontextuální zkušenosti, a proto právě v nich je tato zkušenost postižitelná, zobecnitelná a tedy přenositelná.
Ptáme-li se názvem výstavy a spolu s autorkami „Kudy vede cesta ven?“, ptáme se na možnost umělecké svobody a svobodného jednání, které jsou neustále pokoušeny - vnějšími tlaky, regulacemi, omezením či neporozuměním. Otázka zároveň obsahuje varování a apel na nutnost uchování si osobní identity a integrity – v rovině lidské mysli i emocí, které jsou zvenku atakovány a rozptylovány. Tento neustále obnovovaný křehký stav vyváženosti a harmonie je mefistofelsky pokoušen každým okamžikem a jeho rovnováha je vystavována kruté zranitelnosti. Banalitu, všednost, stereotyp a apatii není možné porazit a překonat jednou provždy. Je nutné se proti nim stavět neustále, v každém věku, napříč uměleckými generacemi. Podstatným zůstává vědomí, že jedině aktivní postoj vůči dotírajícímu chaosu, je tou správnou kulturní sebeobranou, která přetavuje zkušenost v umělecké dílo se sociálním rozměrem, v obraz. Takovým obrazem lze pak šířit vlastní zkušenost a přitom nic nevysvětlovat a nic nikomu nevnucovat. Vítězství umění nespočívá v tom, v čem vítězí politika. Může být ale obsaženo v prostém, zodpovědném jednání. Jednat tvůrčím způsobem znamená, jak ukazuje zkušenost, jednat svobodně. Ostatní se dostaví.

Kudy vede cesta ven?

person   born
Farmanová Šabíková Jana   13. 9. 1970    
Krivošiková Silvia   1976    
Polifková Petra   23. 1. 1985    

Kudy vede cesta ven?

institution, city, address
Nitrianska galéria (1999- ), Nitra (Nitra), Župné námestie 3

Kudy vede cesta ven?

person   born
Vaňous Petr   24. 2. 1975