Hudba, moře, divadlo

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie U Betlémské kaple
date of exhibition: 2017/11/02 - 2017/11/29

note:
-
David Radok patří k předním evropským operním režisérům, Ivan Theimer je světově uznávaným tvůrcem mimořádných realizací ve veřejném prostoru, Josef Kroutvor je známý jako autor publikací o výtvarném umění, esejista a básník. Společným tématem výstavy se stalo moře, které nám Čechům chybí, o kterém ale sníme a které obdivujeme.

Koncepce výstavy vychází přirozeně ze společných zájmů a dlouholetých přátelských vztahů, výměn názorů a profesní spolupráce. David Radok patří k předním evropským operním režisérům, své inscenace uvedl také v Národním divadle v Praze a v Brně. Ivan Theimer je mimo jiné tvůrcem Monumentu lidských práv v Paříži, který se nachází nedaleko Eiffelovky. Dva jeho obelisky jsou umístěny v prezidentském Elysejském paláci, monument věnovaný Komenskému se nachází na náměstí v Uherském Brodě, Ariónova kašna s oblíbenou velkou želvou se stala „atrakcí“ Olomouce. Významnou událostí byla retrospektiva děl Ivana Theimera v Královském letohrádku na Pražském hradě v roce 1996, výstavu navštívil i Václav Havel. Přesto je Theimerova komorní tvorba u nás prakticky neznámá, opomenuty zůstávají malé bronzy a také akvarely, které bychom rádi představili na výstavě v Galerii U Betlémské kaple. Josef Kroutvor je známý jako autor publikací o výtvarném umění, jako esejista a v neposlední řadě také jako básník, jeho knihy vyšly v nakladatelstvích Odeon, Torst, Pulchra.

Společným tématem připravované výstavy se stalo moře, které nám Čechům chybí, o kterém ale sníme a které obdivujeme. David Radok po léta sbíral na plážích a skaliscích vyplavené kusy dřev (driftwood), dřevo ohlazené a obroušené pískem, vlnami a slanou vodou a sestavoval je pak s dalšími nalezenými předměty do autentických uměleckých objektů či plastik. Nové objekty nezapřou romantické toulky a nečekané objevy, voní mořem, spolupracují s živly a s přírodou a nabízejí nám osvěžující pocit volnosti. Kresby Josefa Kroutvora, které vznikaly při pobytech na ostrově Belle-Ile v Bretani, zachycují mořské imprese, majáky, lodičky a nebezpečná skaliska. Mořské motivy nalezneme také u Ivana Theimera, vždyť k moři má blízko, dohlédne na něj i z terasy svého ateliéru v Toskáně.

Nad společným tématem výstavy zní hudba, a to jak hudba barokních oper, tak i moderní hudba 20. století (Šostakovič, Schönberg, Bartók). Ze spolupráce Radoka s Theimerem vznikla řada inscenací, kde se uplatnila Theimerova scénografie a návrhy kostýmů. V současné době oba autoři spolupracují na inscenaci Vivaldiho opery Arsilda (Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse). Koncepce výstavy se snaží mimo jiné představit společný názor na umění, který čerpá z přirozené inspirace i z tradičních vzorů, hledá ztracenou harmonii v našem přecivilizovaném světě a hledá pozitivní vztah k divákovi. Výstava propojuje hudbu i divadlo pomocí mezičlánku, kterým je zde moře, to moře, po kterém toužíme, za kterým se vydáváme v opakovaném rituálu, moře, které postrádáme.
galerieubetlemskekaple.cz

Hudba, moře, divadlo

person   born
Kroutvor Josef   30. 3. 1942    
Radok David   28. 6. 1954    
Theimer Ivan   18. 9. 1944    

Hudba, moře, divadlo

institution, city, address
Galerie U Betlémské kaple, Praha, Betlémské nám. 8

Hudba, moře, divadlo

pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2017   Hudba, moře, divadlo (David Radok, Josef Kroutvor a Ivan Theimer)