Porcelán ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze

type: stálá/dlouhodobá expozice
place of exhibition: Zámek Klášterec nad Ohří
date of exhibition: 1972

note:
-
Porcelán z Číny a Japonska, Evropský porcelán
První část expozice ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze (UPM) v přízemí zámku seznamuje na vybraných ukázkách souborů stolního nádobí, solitérů a figurální tvorby s produkcí čínského a japonského porcelánu, na niž v 18. století navazovala počínající evropská produkce. Její expozice v sousedním sále dokumentuje nejen výrobu evropského porcelánu, ale také osudy původních majitelů vystavených předmětů, kteří se stali ve 20. století obětí holokaustu.
Obě expozice jsou úvodem k rozsáhlé historické expozici českého porcelánu v patře zámku. Její instalace má původ v poválečných letech, od té doby byla několikrát upravována. Jádro i koncepce expozice vycházejí z rozsáhlé sbírky, kterou se snaží Uměleckoprůmyslové museum v Praze zpřístupňovat i mimo hlavní oblast svého působení.
Český porcelán
Zámek v Klášterci nad Ohří se stal, vzhledem k tradici místní proslulé porcelánky, ideálním místem pro představení historie českého porcelánu. Návštěvníci se mohou v sálech prvního patra seznámit s tvorbou předních tuzemských porcelánek v proměnách stylových epoch a v kontextu s dobovým mobiliářem. Vybrané kolekce reprezentují zejména tvorbu období biedermeieru, který byl zlatým věkem českého porcelánu, dále rozvoj raně industriální výroby neorokokového a secesního porcelánu, a také produkci v éře moderních stylů 20. století, kdy český porcelán zejména v meziválečném období a na Světové výstavě Expo '58 dosahoval mezinárodních úspěchů. Expozici uzavírají ukázky designu sériově vyráběných souprav z přelomu 20. a 21. století.
upm.cz, 5.7.2018

Porcelán ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze

person   born
Černoch Jiří   16. 7. 1926    
Eckert Otto   4. 3. 1910    
Ježek Jaroslav   26. 1. 1923    
Lichtág Jan   6. 6. 1898    
Rada Pravoslav   14. 10. 1923    
Radová Jindřiška   1. 4. 1925    
Sutnar Ladislav   9. 11. 1897    

Porcelán ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze

institution, city, address
Uměleckoprůmyslové museum, Praha, 17.listopadu 2

Porcelán ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  1972   Český porcelán