Daniel Reynek: Fotografie

type: autorská
place of exhibition: Dům Gustava Mahlera
date of exhibition: 2012/06/20 - 2012/08/19

note:
Od 20. 6. 2012 bylo možné v Domě Gustava Mahlera navštívit novou výstavu s názvem „Daniel Reynek – fotografie“. Výstavu připravilo Statutární město Jihlava ve spolupráci s Galerií Měsíc ve dne České Budějovice. Vernisáž výstavy proběhla 19. 6. v 17 hodin.

Daniel Reynek (nar. 9. 6. 1928 ve Francii) je synem francouzské básnířky Suzanne Renaud a českého výtvarníka, básníka a překladatele Bohuslava Reynka. Se svým otcem tiskl jeho grafiky a jeden čas spolu experimentovali s upravovanými skleněnými negativy. Fotografovat začal ve čtyřicátých letech 20. století. Své fotografické montáže vytvářel od poloviny šedesátých let do druhé poloviny let osmdesátých. Od devadesátých let do současnosti měl výstavy na několika místech v České republice a ve Francii. V roce 2007 vyšla kniha s jeho fotografiemi "Z vln, které zkameněly". V současnosti spolu se svým bratrem Jiřím stále žije v Petrkově u Havlíčkova Brodu, kde žil i většinu života jejich otec Bohuslav.

Na výstavě budou k vidění již zmíněné barevné fotografické montáže. Pojítkem těchto montáží jsou motivy kolem rodinného domu v Petrkově. Fotografie vznikají převracením, přikládáním či vrstvením diapozitivů. Diapozitiv s geometrickou mřížkou nebo ornamentem krajky či jinovatky Daniel Reynek přikládá k dalšímu diapozitivu s krajinou, květinou či vázou. Tímto stylem se snaží nalézt harmonické souznění.

V průběhu výstavy bude možné zhlédnout dokumentární film od režisérky Terezy Brázdové „Kluci“ o životě bratrů Daniela a Jiřího Reynkových.

Daniel Reynek: Fotografie

person   born
Reynek Daniel   9. 6. 1928    

Daniel Reynek: Fotografie

institution, city, address
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Galerie Měsíc ve dne, České Budějovice (České Budějovice), Nová 3
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1

Daniel Reynek: Fotografie

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2012   Daniel Reynek: Fotografie