David Bartoň: obrazy: krajiny z filmu Jako nikdy

type: autorská
place of exhibition: Dům Gustava Mahlera
date of exhibition: 2014/03/26 - 2014/05/04

note:
V úterý 25. 3. 2014 v 17 hodin byla v Domě Gustava Mahlera vernisáží zahájena výstava obrazů pana Davida Bartoně. Výstava nesla název „Obrazy“ a podtitul “ krajiny z filmu Jako nikdy“. Úvodní slovo pronesl PhDr. Jaromír Zemina.

David Bartoň se narodil 3. srpna 1964 v Táboře a nyní žije a maluje v Praze i Telči. Studoval gymnázium v Českých Budějovicích a poté Vysokou školu zemědělskou v Brně. Po studiích pracoval jako zemědělský inženýr, skladník, hostinský či keramik. Roku 1998 se vrhl na dráhu výtvarníka na volné noze a kurátora desítek výstav jiných výtvarníků. Spolupracoval s básníkem Jiřím Dědečkem a režisérem Zdeňkem Tycem na 25 dílech televizního pořadu Cizí slovo poezie. Pět let vedl Městskou galerii v Telči, poslední léta pracuje i jako kurátor výstav v Minigalerii Trifoil v Husově ulici v Jihlavě.

Jeho obrazy byly k vidění na přibližně šedesáti výstavách v České republice a na čtyřech výstavách ve Vídni. Zaměřuje se především na malování krajiny Českomoravské vrchoviny, především na oblast, kterou malíř Karel Valter označoval jako 3T (Telč, Třešť, Třebíč). Používá olejové barvy, které nanáší na sololit či plátno. Část jeho tvorby je i figurální. Zde se inspiroval lidmi z hospody a přáteli z undergroundu.

Obrazy, které budou vystavené v Domě Gustava Mahlera, můžete vidět v novém českém filmu Zdeňka Tyce s názvem Jako nikdy. Ve filmu bylo použito více jak sedmdesát obrazů pana Davida Bartoně. Některé z děl byly inspirovány právě krajinou u Podmokel na Křivoklátsku, kde se film natáčel.

David Bartoň: obrazy: krajiny z filmu Jako nikdy

person   born
Bartoň David   3. 8. 1964    

David Bartoň: obrazy: krajiny z filmu Jako nikdy

institution, city, address
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1

David Bartoň: obrazy: krajiny z filmu Jako nikdy

person   born
Zemina Jaromír   4. 4. 1930