Pavel Brázda: S klidem k lidem

type: autorská
place of exhibition: Mánes
date of exhibition: 2000/12 - 2001/01/14

note:
-
Rozsáhlá výstava nazvaná S radostí někam jinam: S klidem k lidem v pražské galerii Mánes představuje poprvé xerografické koláže výtvarníka Pavla Brázdy.
Veřejnosti málo známý malíř musel v roce 1948, nejspíš pro svůj původ (otec byl advokát, z matčiny strany byl spřízněn s bratry Čapky), opustit brněnskou výtvarnou akademii. Ani v období, kdy mu bylo zapovězeno vystavovat, však nepřestal tvořit. Oficiálně pracoval jako malíř pokojů, později směl vyrábět ilustrace pro časopisy a přírodovědné a lékařské publikace, deset let pracoval také v koksové kotelně.
V osmnácti založil spolu s přáteli umělecký směr hominismus, kterému je věrný doposud. Jeho vyznavači se zajímají o život ve městě a jeho obyvatele, o periférie měst a velkoměstský folklór. Proslavený je jejich výrok "buď bude umění pro lidi, nebo na prd".
Na začátku devadesátých let začal Pavel Brázda spolupracovat s časopisem Revolver Revue. Letos se čtyři jeho obrazy staly součástí nové stálé expozice moderního umění Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze.
Téměř pět stovek pestrých xerografických koláží vystavených v Mánesu vznikalo v 90. letech technikou, která je syntézou výtvarných postupů 20. století a kterou si autor sám vynalezl. "Prvotní nebylo téma, ale naopak iracionální hravá činnost," popisuje vznik koláží Pavel Brázda. "Mám připravené kresby, které se s koláží nahodile setkávají. Takové spojování je vedeno podvědomými asociacemi. Teprve zpětně rozpoznávám příběhy svého života či mých přátel, jsou to vlastně autobiografické výjevy."
Hlavním tématem Brázdových koláží jsou lidé v různých situacích, lidé různých příběhů. Autor uplatňuje jednoduchou až zkratkovitou formu.
Používá základní barevnou škálu a jednoduché kresby. Jejich prostá srozumitelnost se podle autora "obrací k širšímu okruhu lidí", pod povrchem jednoduchých figurek však není těžké odhalit i další významové vrstvy. Návštěvníky jistě zaujmou i bizardní názvy jednotlivých koláží (např. Tys byl vždycky ten milovaný, Koho ta vezme do ruky, Nejhorší to bývá po ránu, Dvojice s bombou a veselým měsícem...).
Výstava prací z poslední doby by měla mít své pokračování v příštím roce v pražské Nové síni. Současnou expozici, která potrvá do 14. ledna 2001, doplňuje hodinový dokument o výtvarníkovi.
(mgd), https://archiv.ihned.cz/c1-770611-autobiograficke-pestre-hlavy, 2.1.2019

Pavel Brázda: S klidem k lidem

institution, city, address
Nezávislé propagační středisko české humanitní revoluce, Praha, _