prachenskemuzeum.cz

Eva Prokopcová: Obrazy

type: autorská
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2012/10/05 - 2012/10/28

note:
zahájení 5.10.2012 Galerie PM
-
Eva Prokopcová se narodila 9.února 1948 v Českém Krumlově. Po maturitě navštěvovala proslulou Střední kamenicko – sochařskou školu v Hořicích, později studovala šest semestrů architektury na Vysokém učení technickém v Praze. Nakonec zakotvila v ateliéru prof. Jana Smetany na Akademii výtvarných umění v Praze, kde dokončila svá studia v roce 1983 diplomovou prací s cyklem obrazů na téma sídliště.
Od roku 1985 vystavuje své obrazy, kresby, instalace, fotografie nebo keramiku v České republice i v zahraničí. Její obrazy jsou zastoupeny v Národní galerii, Alšově jihočeské galerii, Galerii Klatovy/Klenová, galerii Bayer a Bayer. Rovněž tak v řadě soukromých sbírek v Německu, Rakousku, Holandsku, České republice, Švýcarsku i v USA.
Tvorba Evy Prokopcové je utvářena ve velkých cyklech, s výrazným akcentem barvy a rozvolněné stylové jednoty. V posledním období integruje do svých obrazů své zkušenosti z předchozích etap a rozvíjí nadále pozoruhodný výtvarný příběh své umělecké tvorby.
Eva Prokopcová je bezesporu jednou z nejtalentovanějších a nejvýznamnějších výtvarných osobností jihu Čech a svojí nepřehlédnutelnou výtvarnou tvorbou se vřazuje do kontextu evropské i světové výtvarné oblasti současného umění.
Irena Mašíková-Konštantová, prachenskemuzeu,.cz, 18.8.2019

Eva Prokopcová: Obrazy

prachenskemuzeum.cz
 

Eva Prokopcová: Obrazy

person   born
Prokopcová Eva   9. 2. 1948    

Eva Prokopcová: Obrazy

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Eva Prokopcová: Obrazy

person   born
Mašíková Konštantová Irena   12. 10. 1950    

Eva Prokopcová: Obrazy

person   born
Zemina Jaromír   4. 4. 1930    

Eva Prokopcová: Obrazy

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2012   Eva Prokopcová: Obrazy