2 + 1 aneb výstava obrazů, soch, kreseb a grafiky

type: kolektivní
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2011/09/02 - 2011/10/02

note:
První jmenovaná autorka je svým výtvarným vyjádřením zcela ojedinělým zjevem mezi současnými ženami-malířkami. Téměř v anonymitě soustavně pracuje jako již dnes málo autorů klasickou malbou. Stanislav Dvorský o malířce Jitce Bokové napsal v katalogu výstavy „Přirozené známosti“ /2000/, která se uskutečnila v minulých letech v písecké galerii.
„Jitka Boková v určitém období své tvorby kreslila na jedné straně portrétní skrumáže protagonistů banalýzy, hnutí dovádějícího do krajnosti „onen útěk do skutečnosti“, jenž byl údělem živějších proudů poválečné alternativní tvorby a činnosti, a současně-na straně druhé-fantazijní výtvarný protějšek k imaginární říši divů Carrollovy Alenky. Jako by tím vyznačila vzdálenost mezi oběma světy, banální realitou a fantaskní imaginací, distancí, kterou nemíní jen tak zrušit, byť se jí na obrazech a v kresbách-snad samo od sebe, takřka „pod rukama“-obojí setkává, prolíná a prostupuje. Je zřejmě zaujata hledáním přesného středu mezi oběma póly, aby tam založila-na principu Carrollova zrcadlení-celou matefyziku svého vidění světa“.
Jitka Boková pokračuje ve své malířské pouti dalšími objevnými cestami. V posledních plátnech se navrátila k portrétu, například básníka Petra Krále / který v Písku několikrát spolu se Stanislavem Dvorským spolupracoval na několika česko-francouzských výstavách, nebo portrétu Johna Boka, svého otce a řadu známých osobností.
Vystaveno bude i několik autoportrétů malířky.O zcela novou barevnost se Jitka Boková pokouší v několika svých posledních obrazech a výsledek je mimořádně výtvarně zajímavý.
V kresebných ukázkách představí svoji bravurní práci s tužkou.
Rovněž i další z vystavujících Marcela Sidonová, zaujme jistě diváky svými originálními kresbami a obrazy.Zejména akty ztvárňuje se zcela ojedinělým výrazem svého pozoruhodného vidění malířky.
V neposlední řadě práce Davida Lipovského s nádechem imaginativní malby si bezesporu najdou své diváky.
Výstavu uvedl Milan Kozelka, básník, prozaik a performer. Věnuje se výtvarnému umění /performance, akce, land-art, happening, minimalismus apod./ Jako lektor působí na různých vysokých uměleckých školách, kde se věnuje tématům umění a politika, umění a mocenské systéma atd. Je autorem mj. tří monumentálních antologií mapujících aktuální slovesné a výtvarné dění v regionech Ostravska (V srdci černého pavouka, 2000), Severních Čech (Od břehů k horám, 2000 ) a Olomoucka (Vertikální nostalgie, 2000). V současné době žije v Praze, provozuje vlastní nakladatelství Gulu-gulu a věnuje se ponejvíce literatuře.
Kozelkův postmoderní ikonoklasmus sice nelítostně persifluje naprosto kohokoliv, ale jeho gesto je ve finále očistné: podobně jako kdysi dadaisté či futuristé chtěli pálit knihovny a vyhazovat do povětří všechno minulé, také Milan Kozelka se nyní vzteká proto, že slova, z nichž je vystavěn svět, děsivě zplaněla, jejich významy se ztratily pod nánosy klišé a frází – vyprchal z nich život.
Irena Mašíková Konštantová

2 + 1 aneb výstava obrazů, soch, kreseb a grafiky

person   born
Rímská Boková Jitka   31. 8. 1953    
Sidonová Marcela   1950    

2 + 1 aneb výstava obrazů, soch, kreseb a grafiky

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

2 + 1 aneb výstava obrazů, soch, kreseb a grafiky

person   born
Mašíková Konštantová Irena   12. 10. 1950    

2 + 1 aneb výstava obrazů, soch, kreseb a grafiky

person   born
Kozelka Milan   3. 11. 1948