mb-net.cz

Sokolovna

city: Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
address: Palackého 223/8
zip code: 293 01
state: Česká republika (Czech Republic)

birth year: 1905

notes:
Historie objektu Sokolovny:
Sokolovna se nachází v urbanisticky významné poloze v plochách dotvářejících charakter Městské památkové zóny, a to v prostoru městského parku Výstaviště s přilehlým souborem významných budov, jakými jsou 8leté Gymnázium, Gymnázium Dr. Pekaře, Městské divadlo, budova Komerční banky a další.
Původní zahrady v okolí těchto objektů byly po konání slavností k otevření budovy sokolovny (v r. 1905), po konání velké Severočeské hospodářské a živnostenské výstavy (v r. 1912) a Výstavy severovýchodních Čech (v r. 1927) postupně přebudovány na centrální městský park, jehož severozápadní nároží tvoří právě budova sokolovny.
Vlastní objekt sokolovny byl vystavěn v r. 1905, v době, kdy na přelomu 19. a 20. století došlo k výrazné hospodářské prosperitě a k rozvoji stavební činnosti. Urbanisticky se město od historického jádra začalo rozšiřovat severním směrem k nově vybudované železniční trati. Mnohé objekty získaly postupně nový výraz secese, zároveň se započalo i s péčí o úpravu městského parteru při zakládání nových ulic.
Slavnostní otevření sokolovny se konalo 1. - 2. července 1905, kdy večer byl věnován slavnostní akademii, již se kromě desítek hostů zúčastnili i pražští jízdní Sokolové, kteří dorazili do města na koních. V neděli se konal mohutný slavnostní průvod, lemovaný stovkami místních obyvatel.
Zdroj: http://www.sokolmb.cz/o-nas

Sokolovna

mb-net.cz
 

Sokolovna

date of exhibition   exhibition title
1906/06/02 - 1906/06/18   Výstava děl Václava Březiny