Beuronská kaple Gymnázia Teplice

city: Teplice (Teplice)
state: Česká republika (Czech Republic)

notes:
Součástí komplexu teplického gymnázia je areál bývalého kláštera milosrdných sester Karla Boromejského, zbudovaný roku 1865. V letech 1888 až 1889 tamní kapli vyzdobili mniši tzv. Beuronské umělecké školy, přelomového výtvarného směru sakrálního umění. Práce vedl Fridolin Steiner - P. Lukas, předpokládat se ale dá i vliv samotného zakladatele, Petera Lenze - P. Desideria.
Beuronská umělecká škola vznikla z Lenzova podnětu v benediktinském klášteře v Beuronu v druhé polovině devatenáctého století; reálnou uměleckou školou e ale stává až roku 1894. Její nezvyklé práce, rozeseté po celé Evropě a dokonce i na americkém kontinentu, byly zásadní inspirací pro skupinu Nabis i pro secesionisty (Mucha, Plečnik, Wagner).
Beuronští umělci byli po "Kulturkampfu" Otto von Bismarcka nuceni opustit svůj domovský klášter a přechodně se usadit v Praze, v klášteře Na Slovanech (Emauzy). Právě odsud vyjeli pracovat na výzdobě i teplické kaple. Emauzy pak byly za druhé světové války zničeny po náletech spojenců; teplická kaple je tak nejstarší plně dochovanou beuronskou památkou na území ČR. Další beuronské objekty je možné najít v Praze, Opavě, Hradci Králové, Kladně, Českých Budějovicích ad.
Současný stav kaple a její výmalby je po zásazích za socialismu neuspokojivý. Výmalba žádá okamžitého fixačního a restauračního zásahu, alespoň je už hotova podlaha. K záchraně a dalšímu oživení kaple bylo založeno občanské sdružení Pro arte beuronensis - Společnost pro obnovu kaple Gymnázia Teplice.
zdroj - www.proarte.cz

Beuronská kaple Gymnázia Teplice

date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2008   Radka Müllerová, Beuronská kaple Gymnázia Teplice, Teplice (Teplice)

Beuronská kaple Gymnázia Teplice

date of exhibition   exhibition title
2008   Radka Müllerová