Zámecký areál Ctěnice

city: Praha
address: Bohdanečská 259/1, Praha 9 - Vinoř
zip code: 190 17
state: Česká republika (Czech Republic)

Zámecký areál Ctěnice

Zámecký areál Ctěnice převzalo 1. 7. 2012 do správy Muzeum hlavního města Prahy a získalo tak další důstojný prostor pro prezentaci svých bohatých sbírkových fondů.


Od 1. 8. 2012 je areál opět přístupný veřejnosti a návštěvníci se mohou těšit na unikátní prezentaci řemesel a tradiční lidové kultury, živé venkovní expozice a zajímavé krátkodobé výstavy. Postupně budou zpřístupněny veškeré objekty Ctěnického areálu.


Jedinečný zámecký a hospodářský areál mající středověký původ a jádro byl postupně podle požadavků doby upravován do renesanční a později i do barokní podoby.


Původní tvrz byla založena na výběžku ostrohu, okolo ní obíhal hradební vodní příkop, tvrz chránila mohutná hranolová vstupní věž. Základní dispozice objektu pochází z pozdně gotické přestavby. Zámecká křídla se rozkládají na nepravidelném půdorysu kolem centrálního dvora, přičemž nejstarší jádro je lokalizováno do dnešního severního křídla.


Zámek sám stojí z části na skále, z části na soklu z lomového zdiva, což je dodnes dobře patrné v nejhlubší části sklepení. Stavba gotické tvrze na původním skalnatém pískovcovém terénu byla svým rozsahem a kvalitou ojedinělá. Sklepní zdivo pochází většinou z počátku 14.století, sklepy jsou s valenými klenbami a mají tesané pískovcové detaily. Sklepy sloužily jako součást hospodářského zázemí a byly v různých dobách využívány především pro uložení potravin, nápojů a také jako lednice (mléčný sklep, pivní sklep, cihlami dlážděný kvelb na sůl, sklep na dřevo a kuchyňské potřeby). Sklepy byly také důležitým izolačním prvkem zejména proti pronikající vlhkosti.


Renesanční přestavba udělala z tvrze reprezentační zámek. Byla osazena nová okenní ostění, průčelí získala sgrafitovou úpravu, některé prostory prvního patra dostaly kvalitní malířskou výzdobu.


V baroku byly vybudovány arkády a barokizováno průčelí, v interiéru bylo upraveno především první patro, dochovala se štuková výzdoba chodeb. Suterén i přízemí bylo nově zaklenuto.


V první polovině 19. století proběhlo několik klasicistních úprav, větší změny byly provedeny na konci 19. Století, kdy byly osazeny nové dveře a špaletová okna, která velmi pozměnila původní vzhled zámku. Nově byly provedeny malby interiérů a patrně v té době byly zazděny i arkády.


Stavba krásně dokumentuje postupné slohové proměny. Dochovaly se cenné interiéry s malířskou výzdobou od pozdně gotických fragmentů, přes renesanční a barokní nástěnné malby a řadu umělecko-řemeslných prvků.


Dobře dochovaný soubor hospodářských budov náležejících k zámku se rozkládá na jihovýchodě od zámku a tvoří ho sedm budov. Patrně nejcennější objekt je dvoupatrová mohutná stavba sýpky se sedlovou střechou. Fasádu člení řady malých obdélníkových okének s kamenným ostěním a mříží. V jižní štítové straně jsou odhalena kamenná barokní ostění. Přízemní stavba pojící se téměř kolmo k sýpce je po nedávné obnově a novodobé stavební úpravy umožňují její současné využití. Střední osu zdůrazňuje trojúhlený štít a bývalé vjezdy jsou upraveny jako vícedílné dveře. Hospodářská budova vpravo od vstupní brány, která sloužila původně zřejmě jako ovčín (ev. se uvádí také jako špejchar), je patrová stavba se sedlovou střechou a s fasádou členěnou vysokými slepými arkádami, ve kterých jsou pouze segmentově zaklenutá okna a vstupy. Obdélná stavba s předstupujícím portikem na podélné ose stojící na ose dvora je tzv. kočárovna. Za kočárovnou stojí samostatný hospodářský dvůr na půdorysu „U“, kde od r. 1998 sídlí Jezdecká společnost Ctěnice.


Před areálem zámku stojí při Bohdanečské ulici cenná v jádru barokní stavba drábovny, která tvoří nedílnou součást celého areálu. Má obdélníkový půdorys s valbovou střechou, fasádu člení lisénové rámce, okna mají širokou plochou šambránu.


Park má výměru 2,33 ha a navazuje na zámek ze severní a východní strany. Parkem protéká potok, který ho podélně dělí téměř na polovinu. Osnova parku byla barokní, z druhé poloviny 18. století. Současně se zámkem byla založena zahrada na pětiúhelníkovém půdorysu, tato osnova vydržela i v 19. století, kdy však byla pozměněna vnitřní náplň a park získal krajinářský charakter. Park je nyní komponován na podélnou osu s ovocnou alejí. V kompozici je využit protékající potůček s drobnými stavbami mostků a lávek. V severovýchodní části je novostavba altánu, za ním zahradnictví. Jihovýchodně od zámku je ve skalním masivu fortifikačního příkopu vytesaná místnost, uvnitř s křížovými klenbami a s hřebínky sklenutými do středního pilíře. Fortifikační příkop je částečně zděný, částečně kamenný, s pilířovým zábradlím a s mostem jsou cenné pozůstatky středověké tvrze.


Při vstupu do parku z nádvoří areálu je vybudováno dětské hřiště.


Celý areál parku a zámku s hospodářským dvorem obíhá mohutná kamenná zeď se vstupní branou na západní straně mezi špýchary a s druhou na jihovýchodě vedle dvorce. Obě brány jsou pilířové s novými dřevěnými svlakovými vraty.



Park i ostatní objekty jsou památkově chráněny.


Zámecký areál Ctěnice

date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2012//09/23 - 2013/02/17   Stanislav Holý: Krajina her aneb Kde si hrají Jů, Hele a kamarádi, Zámecký areál Ctěnice, Praha
2015/10/18 - 2016/04/03   Marta Taberyová: Keramika / Ceramics, Zámecký areál Ctěnice, Praha

Zámecký areál Ctěnice

date of exhibition   exhibition title
2012//09/23 - 2013/02/17   Stanislav Holý: Krajina her aneb Kde si hrají Jů, Hele a kamarádi
2012/08/26 - 2013/03/03   Večerníček „Chaloupka na vršku“ a jiné pohádky z ateliéru Šárky Váchové
2015/10/18 - 2016/04/03   Marta Taberyová: Keramika / Ceramics
2019/03/24 - 2019/10/13   Nashle na skle / See you at Glass
2022/11/26 - 2023/02/26   Betlémy - živá tradice

Zámecký areál Ctěnice

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2015   Marta Taberyová: Keramika / Ceramics

Zámecký areál Ctěnice

institution, city, address
Muzeum hlavního města Prahy, Praha, Na Poříčí 52/1554 (bývalé Švermovy sady)