Galerie Šatlava

city: Český Brod (Kolín)
address: Náměstí Arnošta z Pardubic 1
zip code: 282 01
state: Česká republika (Czech Republic)

e-mail: info@cesbrod.cz

notes:
Při renovaci vnitřních prostor domu čp. 1 na Náměstí Arnošta z Pardubic - bývalá gotická radnice bylo renovováno také někdejší městské vězení - šatlava.
Na základě dostupných historických pramenů je známé, že tato budova sloužila již v 16. století různým městským zařízením a různým městským účelům. Ve zdech radnice byla městská zbrojnice, hasící nářadí i měšťanské vězení. Při reorganizaci státního soudnictví v roce 1849 byly nuceny orgány českobrodské městské správy vystěhovat se do soukromí a předat budovu nově zřizovanému okresnímu soudu. Ten zde působil prakticky až do roku 1960, kdy byl zrušen a budova byla určena pro kulturní a osvětové účely. (podle PhDr. Miloš Dvořák: Historická topografie města Českého Brodu - zkráceno)
Městské vězení se sestávalo ze čtyř vedle sebe položených cel - kobek. Osvětlené byly malými okny a uzavřené dubovými dvojitými dveřmi na důkladný zámek a s typickou „špehýrkou“ ke kontrole vězňů. Kobky byly přístupné z chodby, táhnoucí se podle nich, do které se vstupovalo z hlavní chodby budovy. Vchod byl jištěn opět masivními dubovými dveřmi a kovanou otevírací mříží. Stropy klenuté, podlaha z hrubé dlažby. Za zmínku stojí systém vytápění kobek. Bylo společné vždy pro dvě kobky a zdrojem tepla bylo jakési ohniště obsluhované z přilehlé chodby. Spaliny pak proudily do zvláštního výměníku v kobkách a odtud do komína. V jedné dvojici kobek se tento vytápěcí systém zachoval, v druhé byl zřejmě při stavebních úpravách demontován. Při ní byly opraveny omítky v kritických místech byly aplikovány sanační omítky stěn, položena nová dlažba, renovovány dveřní i okenní prvky, opraveny a zrestaurovány kamenné prvky a jiné nutné stavební práce. Cely dostaly, pokud to o celách lze vůbec říci, příjemný historizující vzhled a jsou v současnosti využívány jako malometrážní výstavní prostory.

Galerie Šatlava

date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2017/10/01 - 2017/10/27   Petr Vlček, Galerie Šatlava, Český Brod (Kolín)

Galerie Šatlava

date of exhibition   exhibition title
2016/12/11 - 2017/01/05   Výstava malých formátů
2017/10/01 - 2017/10/27   Petr Vlček