Marie Julia Heinigeová Skalová

* 30. 1. 1909, Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíč), Česká republika (Czech Republic)
† 30. 6. 1961, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Photographer

 

sex: female

notes:
NK ne - 2019/07
rodné jméno Heinigeová

Marie Julia Heinigeová Skalová

Narodila se v rodině malířského mistra Adolfa Heinegeho a Anny, rozené Šindelové. Měla ještě čtyři sourozence, tři sestry a bratra. Tovaryšská léta po vyučení si odbyla v Lučenci na Slovensku. Fotografický atelier si zřídila koncem roku 1931 v domě č. 418 na Nádražní ulici (dnes Tyršova č. 189), který jí postavil otec. Dnes u něj stojí budova plynáren.
Když byly v roce 1932 restaurovány nástropní fresky v kopuli kostela sv. Markéty, M. Heinigeová je nafotografovala a ve spolupráci s Josefem Kapinusem, který psal texty, vydala jejich fotografické album. Bylo v něm 50 nejlepších snímků s vysvětlujícím textem a stálo 380 korun. Její snímky byly použity v některých publikacích, vycházely i jako samostatné pohlednice. Řadu fotografií pořizovala na objednávku městského úřadu pro archiv města.
Její nevšední výtvarný talent se projevoval i u komponovaných portrétních fotografií nebo fotografií zátiší, která si u ní objednávala řada jaroměřických občanů a spolků. Pro některé podnikatele dělala reklamní fotografie.
V lednu 1950 byl její fotografický závod znárodněn a začleněn mezi provozovny „Sdružených řemesel města Jaroměřic nad Rokytnou, komunálního podniku“. Toto sdružení bylo zapsáno do obchodního rejstříku 15. dubna na Okresním soudu v Jihlavě. Vedoucím byl jmenován Josef Pilčík. M. Heinigeová se odstěhovala do Ostravy, protože nechtěla dělat ve svém atelieru dělnici. V Ostravě pracovala jako kancelářská síla a od roku 1955 pracovala ve fotografickém družstvu v Hrotovicích. Do Jaroměřic se vrátila v roce 1957, až J. Pilčík zemřel. Vdala se v roce 1960 za Josefa Skalu a přesídlila do Prahy - Michle, kam se odstěhovala i její maminka a sourozenci.
Pohřbena byla 4. července z kaple libeňského hřbitova do rodinného hrobu.
autor: Pavel Hambálek
zdroj: http://www.jaromericenr.cz/heinigeova-marie-julia/d-77749

Marie Julia Heinigeová Skalová

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Jaroměřice nad Rokytnou, Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíč)

Marie Julia Heinigeová Skalová

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1974   O životě a umění (Listy z jaroměřické kroniky 1700-1752), Musejní spolek, Brno (Brno-město)