zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cigoli#/media/File:Ludovico_Cardi_9.jpg

Lodovico Cardi da Cigoli

* 12. 9. 1559, Cigoli, Itálie (Italy)
† 8. 6. 1613, Řím (Roma), Itálie (Italy)
Poet, painter, Architect, sculptor, Draghtsman

 

nationality: Italian
sex: male

notes:
NK-2019/04 ne
zv. Cigoli
* Castelveccio di Cigoli

!! abart-Lodovigo Cigoli 84106

Lodovico Cardi da Cigoli

Lodovico Cardi (12.9.1559 - 18. června 1613), také známý jako Cigoli, byl italský malíř a architekt pozdního manýrismu a raného baroka. Vzdělání malíře a architekta získal ve Floerencii. Svých posledních devět let prožil v Římě. Lodovico Cardi se narodil ve Villa Castelvecchio di Cigoli v Toskánsku, odkud jpochází i jeho přezdívka Il Cigoli. Zpočátku Cigoli studoval ve Florencii a na jeho tvorbu působila výtvarná činnost manýristy Alessandra Alloriho. Později Cardiho tvorbu ovlivnil prominentní malíř Santi di Tito. Pod vlivem manýrismu Cigoli vytvořil obraz Ecce Homo (nyní v Palazzo Pitti). Na jeho výtvarnou činnost měli vliv i další dva představitelé raného baroka, Passignano a Caravaggio. Cigoliho díla však postrádájí sílu naturalismu děl Caravaggia. Toto dílo později dal Napoleon přemístit do Louvru. R. 1815 byl uvedený obraz převezen zpátky do Florencie. Jeden z prvních obrazů Cardiho bylo Zvraždění Abela Kainem. Tímto obrazem získal jistou uměleckou prestiž u velkovévody a mohl vytvořit další díla jako Venuše a satyr a Obětování Izáka a dále sem náležejí obrazy jako Svatý Petr, Obrácení sv Pavla v kostele San Paolo fuori le Mura, a Příběh Psyche v fresce, která jsou v dekorativním systému Villa Borghese, Mučednictví sv. Štěpána, jež si získalo název "florentské Correggio", Stigmata svatého Františka ve Florencii. Cigoli byl činný i ve prospěch maltézského řádu na žádost papeže Pavla III. Cigoli, blízký osobní přítel Galileo Galilei, í maloval fresky v kupoli kaple sv. Pauliny kostela Santa Maria Maggiore v Římě, tehdejší nové astrofyzikální znalosti o Měsíci. Až do tohoto obrazu, měsíc v zobrazení Panny Marie byl vždy mýtickým a hladkým, dokonale kulatým objektem, jak je popsáno v platonovské a ptolemaiovské tradici. Kombinace těchto astronomických vědeckého realismu v náboženském obraze je zarážející symbolem střetu paradigmat z tohoto období, zvláště když vezmeme v úvahu Galileo později odsouzení a věznění ze strany římskokatolické církve za zveřejnění jeho astronomické důkazy heliocentricity. Cardiho žáky jsou např. Cristofano Allori (1577-1621), Fleming Giovanni Biliverti (1576-1644), Domenico Fetti, Giovanni Antonio Lelli Aurelio Lomi, Pietro Medici, Gregorio Pagani či a Andrea Comodi (1560-1638).

Lodovico Cardi da Cigoli

zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cigoli#/media/File:Ludovico_Cardi_9.jpg
 

Lodovico Cardi da Cigoli

from - to   student, school, city
???? - ????   Boccaccio Vincenzo, *1585, Umělecká dílna Lodovica Cardiho, Florencie (Firenze)

Lodovico Cardi da Cigoli

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1952/02/27 - 1952/04/20   Klasická kresba vrcholné italské renesance, Alšova síň Umělecké besedy, Praha
1952/10 - 1952/11   Klasická kresba vrcholné italské renesance, Moravské zemské muzeum, Brno (Brno-město)
1986/12/18 - 1987/01/25   Od Dürera k Davidovi, Letohrádek královny Anny (Belveder), Praha
2009/03/13 - 2009/06/07   Múza pod nebesy: Italská raně barokní kresba z českých a moravských sbírek, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)

Lodovico Cardi da Cigoli

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1952   Klasická kresba vrcholné italské renesance
  1976   Italská kresba 16. a počátku 17. století (( K výstavě Pocta Tizianovi)), Národní galerie v Praze, Praha
  1986   Od Dürera k Davidovi (Kresby starých mistrů ze sbírek Státní muzea výtvarných umění A.S.Puškina v Moskvě), Národní galerie v Praze, Praha
  2009   Múza pod nebesy: Italská raně barokní kresba z českých a moravských sbírek / A Muse Under Heaven: Early-baroque Italian Drawing from Bohemian and Moravian Collections, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1991   Slovník světového malířství, Artia, podnik pro zahraniční obchod, Praha