Jiří Růžička

* 20. 1. 1926, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Pedagogue, graphic artist, Textile Artist

 

nationality: Czech
sex: male

notes:
NK ne - 2012/09
Po maturitě na reálném gymnáziu v Kostelci nad Orlicí studoval Pedagogickou fakultu UK v Praze. Již během studia se věnoval kaligrafii, užité grafice, knižní a propagační kresbě. Po devíti letech působení na základních a středních školách v Králíkách, Týništi a v Kostelci nad Orlicí, pracoval třicet let na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty v Hradci Králové. Vyučoval užitou grafiku a dějiny umění. Zaujetí krajinou vystřídalo natrvalo výtvarné zpracování textilu a textilního materiálu (sisál, juta, pruhy tkanin a pletenin) při tvorbě tapiserií. Jako výtvarník byl nápomocen městu při realizaci výtvarných úkolů, plakátů, diplomů a čestných uznání. Pro město Kostelec nad Orlicí vytvořil návrh na prapor a novou podobu městského znaku.
zdroj:
http://www.zamekkostelecno.cz/

Jiří Růžička

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
???? - 1949   Univerzita Karlova, Praha, Pedagogická fakulta, Lidický Karel, *1900
???? - 1949   Univerzita Karlova, Praha, Pedagogická fakulta, Bouda Cyril, *1901
???? - 1949   Univerzita Karlova, Praha, Pedagogická fakulta, Salcman Martin, *1896
???? - 1949   Univerzita Karlova, Praha, Pedagogická fakulta, Sejpka Josef, *1885

Jiří Růžička

from - to   institution, city, notes
1960 - ????   Univerzita Hradec Králové, Pedagogická fakulta, Katedra výtvarné výchovy, Hradec Králové (Hradec Králové), J. Černého 8/28

Jiří Růžička

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1984   Výstava členů Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty v Hradci Králové, Městská výstavní síň PKO, Hradec Králové (Hradec Králové)
2011/09/03 - 2011/10/06   Kostelecký salon 2011, Galrie Kinský - Nový zámek Kostelec nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí (Rychnov nad Kněžnou)

Jiří Růžička

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1984   Výstava členů Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty v Hradci Králové (Výstava v rámci oislav 25. výročí vzniku fakulty)