Alois Bauch

* 25. 11. 1867, Vidnava (Jeseník), Česká republika (Czech Republic)
† 17. 1. 1938
painter

 

sex: male

notes:
NK ne - 2014/07

Narodil se ve Vidnavě, Zahradní ulice č. 220 . Malíř zdědil nadání po svém otci. Již jako patnáctiletý pomáhal při malbě vnitřních prostor kostelů a obnově nástěnných obrazů. Studoval umělecká díla v galeriích Breslau (Wroclav), v Berlíně, Vídni a některých severoitalských městech. Ve věku 25 let musel převzít malířskou dílnu po svém zemřelém otci. Po celý život měl stále dostatek zakázek na různá sakrální díla. S jeho obrazy se můžeme setkat ve dvaceti kostelích a kapličkách jesenické oblasti. Vysoce jsou ceněny zejména oltářní obrazy a malby na stropech kostelů. Jsou to umělecky velmi hodnotné práce.Část z nich je v současné době na Slovensku , část obrazů se ztratila a pravděpodobně zdobí některou soukromou sbírku nebo galerii.
K největším dílům patří výzdoba kostela sv. Tomáše v Domašově, kostela sv. Josefa v Žulové, sv. Bartoloměje ve Vlčicích , sv. Petra a Pavla v Bernarticích a sv. Kateřiny ve Vidnavě.
Cenné jsou také jeho olejomalby se světskou tematikou, které slezského umělce proslavily daleko za hranicemi rodného města.
Pochován v rodinném hrobě na hřbitově ve Vidnavě.
http://www.vidnava.cz/