1967

Dana Hobzová

* 20. 6. 1947, Třebíč (Třebíč), Česká republika (Czech Republic)
† 21. 8. 1968, Ulánbátar, Mongolsko (Mongolia)
Singer

 

nationality: Czech
sex: female

NK AUT: xx0137101

notes:
Tragicky zahynula v Mongolsku při pádu autobusu do propasti společně s převážnou většinou členů Skupiny Karla Duby.

Dana Hobzová

Dana Hobzová se zajímala o divadlo a hudbu od mládí. Chodila do divadelního a recitačního kroužku v borovinské kulturáku. Zpěv převážil někdy kolem roku 1962, tedy asi od jejích patnácti roků. V té době začala studovat na Střední všeobecně vzdělávací škole (SVVŠ), dnes bychom řekli na gymnáziu. Tehdy začala amatérsky zpívat s třebíčskou beatovou skupinou Teenagers. Beat ale nebyl ani zdaleka její jedinou doménou. Stejně skvěle zvládala trampské i národní písně. Nejen ty moravské, české, arménské či ruské, ale i písně tzv. středního proudu. Zpívala česky, rusky a anglicky. Svým projevem a hlavně svým hlasem, jehož témbr byl blízký Martě Kubišové, štvala své zpívající spolužačky.
Roku 1966 doprovázel začínající talenty v televizní soutěži Karel Duba se svou skupinou a zde ho zaujala svým vystoupením i Dana Hobzová, která předešlého roku ukončila studium na třebíčské SVVŠ. Třebíčané ji mohli vidět již v jejích začátcích v dubnu 1966 jako Mercedes v hudební komedii Sever proti jihu nebo na koncertu v Borovině v sále Závodního klubu ZGK 29. června téhož roku, kdy zde skupina Karla Duby s Inkognito kvartetem a hostující Danou předvedla program připravený pro Haškovu Lipnici. V prosinci opak natočila v Československém rozhlasu píseň Za pomoci měsíce. V následujícím roce ji Duba angažoval jako zpěvačku, a ještě v lednu s ní natočil v Dejvickém studiu několik českých i anglických písní. Některé z nich zpívala s Josefem Lauferem nebo Josefem Zímou. S Dubou se Dana dostala brzy i na zahraniční zájezdy do tehdejších obou německých republik (NSR a NDR), Ruska, Arménie a Polska. Byl také natočen pro ruské diváky film Toľko dlja tebja (Jen pro tebe) s podtitulem Estráda Československa. Za celou dobu krátké existence orchestru, pracujícího s několika pěveckými talenty, byla jeho jedinou zpěvačkou. V lednu 1967 natočila s Josefem Lauferem píseň Kousek tebe (S. Bono: I Got You, Babe), se skupinou Karla Duby zpívala na „Night Club'67“ a „Hit Parade 1968 orchestru Karla Duby“.
Třebíčská rodačka patřila k šesti českým umělcům, kteří zahynuli při havárii autokaru 21. srpna 1968 během zájezdu do Mongolské lidové republiky. Proto má stejně jako ostatní uvedené jako místo úmrtí hlavní město Mongolska, byť autobus spadl do rokle jinde. Patnáctičlenná výprava odjela do Mongolska 19. srpna 1968 pod vedením Karla Duby. Jeho vynikající orchestr, který vznikl v roce 1962 jako doprovodný orchestr Josef Zímy a začal jako první u nás používat elektrické kytary, doprovázel řadu významných českých zpěváků. Např. Juditu Čeřovskou, Janu Petrů, Karla Hálu, Karla Gotta aj. Programově ale vsadil na mladé talentované interprety. K nim se právě řadila Dana a Bohumil Vaněk. Z počátku, než se zbytek výpravy z Mongolska vrátil panovala fáma, že Danu zastřelili „rusáci“.
Mimo ní zahynuli při havárii vedoucí zájezdu K. Duba, členové jeho kapely saxofonista Jaroslav Štrudl, bubeník Josef Poslední, zpěvák Bohumil Vaněk a Marie Pokšteflová, členka Inkognito kvarteta, s nímž Duba pravidelně spolupracoval. Zbývající členové zájezdu byli naštěstí jen zraněni. Patřily mezi ně i další dvě členky Inkognito kvartetu, trumpetista Jiří Jelínek a baskytarista Karel Vágner.
V polovině roku 1968 byl natočen film podle námětu Jaroslava Dieta, režírovaný Vladimírem Čechem, nazvaný Bylo čtvrt a bude půl. Zde Dana zpívala po boku mnoha našich předních zpěváků, např. Waldemara Matušky, Marty Kubišové, Václava Neckáře a mnoha dalších. Samozřejmě v roli zpěvačky. Film byl promítán od září roku 1968 a byl vlastně posledním pozdravem zpěvačky svým spolužákům a přátelům. V témže roce jí vyšel singl s písní Sandy and cher, nazpívaný s Josefem Laufrem. Jednou z mála písní, kterou Dana stihla natočit je i Trápení od klavíristy Iva Moravuse a textaře Petra Rady. Pokud si na You Tube zadáte jméno Dana Hobzová, můžete si poslechnout nahrávky několika dochovaných písní a estrádu Jen pro tebe.
Radovan Zejda, 2018/05

Dana Hobzová

1967
zleva - Karel Vágner, Dana Hobzová, Karel Duba, 1967
 

Dana Hobzová

from - to   group, *creation, notes
1966 - 1968   Skupina Karla Duby, *1955

Dana Hobzová

parte
  published   title (subtitle), publisher, city
  1968   Karel Duba, Josef Poslední, Jaroslav Štrůdl, Bohumil Vaněk, Dana Hobzová, Marie Pokšteflová