Hana Juračáková Strnadlová

* 1932, Trojanovice (Nový JIčín)
Writer, Producer

 

nationality: Czech
sex: female

NK AUT: xx0026335
VIAF: 85464295

notes:
Odkaz. forma:
Strnadlová, Hana, 1932-
Původně produkční ostravské televize, píše fejetony, reportáže, povídky.

Hana Juračáková Strnadlová

Po základní škole a naplnění středoškolského vzdělání se od roku 1952, podle vzoru své starší sestry Jindry, stala pracovnicí Československého rozhlasu v Ostravě.

Po roce 1960 se po více jak třicet roků objevovalo její jméno v titulcích vyrobených pořadů Československé televize, studio Ostrava, ve kterém pracovala jako vedoucí produkce. Za pionýrských dob televizní tvorby, statečně zajišťovala vše, co televizní pořady vyžadují, aby byly naplněny záměry autorů scénářů. Divácky úspěšné pořady - Lovy beze zbraní; Země úsměvů a snů a mnoho dalších.

Jako vedoucí produkce se významnou měrou podílela na výrobě televizních inscenací a seriálů, které televizní diváci přijímali s velkým nadšením, např. Kamenný řád; Postel s nebesy; Stavy rachotí a mnoho dalších. Pro Český rozhlas natáčela vyprávění o lidech se zajímavými osudy - A léta běží…, mnoho času věnovala potomkům vystěhovalců do různých částí USA, zejména státu Texas a do Kanady. Natočila o nich nejen rozhlasové pořady, ale podílela se i na výrobě televizních dokumentárních filmů.

Po odchodu do důchodu mimo jiné aktivity svou energii soustředila na literární činnost a napsala dlouhou řadu fejetonů, reportáží, portrétů a vzpomínek. V roce 2004 pak vydala knihu vzpomínek Odrobinky, která je plná příběhů a životních osudů, které jsou nějak propojeny s životem pod Radhoštěm. Vše se pokusila zachytit zčásti dětským pohledem a zčásti vzpomínkou na vzácné osobnosti, jako byl trojanovický rodák Bohumír Četyna /1906-1974/.
zdroj: https://www.fdb.cz/

Hana Juračáková Strnadlová

from - to   institution, city, notes
1952 - ????   Ostrava (Ostrava-město), Ostrava (Ostrava-město), produkční televize

Hana Juračáková Strnadlová

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1990   Nepravděpodobné příběhy aneb Jak jsem dělal literaturu faktu, Nakladatelství Kruh, Hradec Králové (Hradec Králové)