Volf z Kolovče

 

sex: male

notes:
NK ne - 2016/09

Volf z Kolovče

Impozantní je rodinná tradice a historie hrnčířské výroby u kolovečských Volfů v čp. 1. V archivních dokladech lze vysledovat předky pana Rudolfa Volfa, kteří se věnovali a věnují hrnčířskému řemeslu: (I.) Lambert Volf - (II.) Kašpar Volf - (III.) Václav Volf - (IV.) František Volf - (V.) Rudolf Volf - (VI.) Rudolf Volf - (VII.) Martin Volf.
První vzpomínkou R. Volfa na hrnčířskou výrobu jsou od jeho dvou let života. Celé období dětství chápe R. Volf rodinné řemeslo jako zdroj obživy. Před ukončením základní školy si je vědom rodinné tradice a povinnosti zachování typické hrnčířské technologie v uvedené obci.
Období 50. let 20. století bylo těžkým časem i pro drobné řemeslníky a živnostníky. Pod tlakem státní politiky musel starší brat František (rok nar. 1937), vystudovaný keramik, odejít do průmyslu. Otec Rudolf Volf musel ještě pracoval v JZD. Až teprve v roce 1955 vstoupil do výrobního družstva Chodovia (založeno bylo v roce 1920). Mladý Rudolf Volf se po roce 1958 vyučil v oboru, po smrti otce dal pole zemědělskému družstvu a plně se věnuje rodinnému řemeslu, vědom si skutečnosti, že chce a musí pokračovat v této výrobní tradici. Výroba představuje nejen samotné řemeslo, ale i péči o přípravu hlíny od jejího vykopání, přes zpracování do již zmíněného prodělání; dříve také - před přechodem na vypalování v elektrické peci - přípravu dostatku vhodného palivového dřeva.
V roce 1990 doplňuje "výrobní program" tzv. modrá kolovečská keramika, jejíž výroba zanikla na počátku 20. století snad ze dvou důvodů: jednak se neujala u zákazníků a jednak jsou zakazovány olovnaté komponenty povrchových úprav. Olovnatá barviva jsou nyní nahrazena novými barvami s odpovídajícím atestem a na rozdíl od hnědé keramiky se na usušené nádoby nanáší nátěrem. O tyto inovované výrobky je poměrně velký zákaznický zájem.
Dle osobního sdělení bavila by pana Rudolfa Volfa realizace větších figurálních prací, betlémů, píšťal nebo předmětů, jež se mohou stát mechanickou součástí např. hodin. Zajímavé jsou i požadavky sběratelů na obnovu starých, dnes již nedostupných, vzorů či výrobu nových předmětů tradičním postupem a technologií.
viditelnymacek.cz, 15.9.2016