Jarmila Novenková

* 5. 12. 1953, Vendryně (Frýdek-Místek), Česká republika (Czech Republic)

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: xx0085204

Jarmila Novenková

Jarmila Novenková pochází z moravskoslezských Beskyd. Jako sboristka a sólistka zpívala už ve Vývarově dětském sboru v Třinci. Ačkoliv po gymnáziu studovala klavír na ostravské konzervatoři, láska ke sborovému zpěvu, k němuž měla vztah už od dětství, ji přivedla do karvinského sboru Permoník. Tady pracovala v letech 1981 až 1986 jako sbormistryně a korepetitorka. Absolvovala sbormistrovské kurzy vedené Č. Staškem.
V roce 1996 přišla do Prahy a na přání tehdejšího ředitele Hudební školy hlavního města Prahy založila dětský sbor. Dnešní sborové studio Zvoneček – Praha svým rozsahem původní myšlenku školního sboru zdaleka přesáhlo a pod vedením Jarmily Novenkové svoji činnost v průběhu let rozšířilo do dnešní podoby dvou hlavních sborů – koncertního sboru Zvonky a komorního sboru Abbellimento – se zázemím dvou přípravných dětských sborů (Zvonečky, Zvonítka). Sbory se úspěšně účastní národních i mezinárodních soutěží a festivalů, kde získaly řadu ocenění. Osobním ohodnocením práce Jarmily Novenkové se stala např. mezinárodní soutěž v Riva del Garda, kdy jí porota udělila zvláštní cenu za vynikající pedagogické výsledky. Se sborovým studiem Zvoneček – Praha natočila osm CD.
Ocenění:
MSS Riva del Garda 2001 – zlaté pásmo v kategorii tradičního zpěvu, stříbrné pásmo v kategorii duchovní hudby, zvláštní cena poroty za sbormistrovskou práci
MSF Neerpelt 2002 – 1. cena v kategorii výběrových DPS
2011 – Dvě ceny Grand Prix, tři zlaté medaile a vítězství v kategorii mladých ženských sborů na mezinárodní soutěži ve Štýrském Hradci
2012 – Dvě zlaté a jedna stříbrná medaile – Cincinnati, Ohio
Je členka SSD AHUV (Sdružení sborových dirigentů Asociace hudebních umělců a vědců).
V květnu 2013 obdržela Cenu Františka Lýska, což je ocenění, které od roku 1988 sbormistrům dětských sborů a sborů mládeže udělují Unie českých pěveckých sborů, Sdružení sborových dirigentů AHUV, Nadace Český hudební fond a Lýskův nadační fond.
praha3.cz, 12.6.2017

Jarmila Novenková

 

Jarmila Novenková

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Praha 3), *