S dcerami Annou a Olgou, Oblajovice 1991

Miroslav Baštýř

* 10. 9. 1957, Žatec (Jihlava), Česká republika (Czech Republic)
† 12. 9. 1995, Žatec (Jihlava), Česká republika (Czech Republic)
Poet

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: mzk2007417306

Miroslav Baštýř

V rodném městě vychodil Základní školu a vyučil se opravářem kolových a pásových vozidel. Pracoval jako bagrista a později jako řidič cisterny žatecké Fruty. Psal básně a byl milovníkem české poezie a historie. Neúnavně putoval sám nebo s přáteli podle Máchova vzoru po severočeských a posléze jihočeských hradech. Některým věnoval báseň.
Roku 1979 se oženil s Hanou Ouzkou. O dva roky později se s rodinou přestěhoval do Oblajovic nedaleko Pacova. Jeho předkové pocházeli z Třeboně a Miroslava, či spíše Míru, jak mu říkali kamarádi, to táhlo na jih. Protože zde nebyla pro něj jiná možnost, stal se ošetřovatelem dojnic. Dcera Anička se narodila ještě v Žatci roku 1981 a roku 1988 se v Pelhřimově narodila dcera Olga. Obě děvčata zdědila literární talent.
Když vznikla koncem 80. let 20. století v nedalekém Chýnově archeologická sekce při Českém svazu ochránců přírody, přihlásil se do ní. Přivedl do ní mládež z Pacova a podnikali studijní cesty po české historii. Po roce 1989 se v dobové euforii stal tajemníkem malé politické strany, činovníkem družstevní komory a začal podnikat. V roce 1992 se rozvedl a odstěhoval se zpět do Žatce, kde se stal spoluzakladatelem a jednatelem společnosti QUOD s.r.o. se sídlem v Žatci. Obchodně jezdil mj. i do Pobaltských států, především do Lotyšska. Protože ho tehdejší situace v této rozpadající se části SSSR zajímala, začal psát „Pěticípé reportáže“, ale není jasné, kde skončily. Jeho smrt byla náhlá a zaskočila všechny.
Publikoval fejetony v Žateckých novinách a ve sbornících: Literární klub. Okresní kulturní středisko, Pelhřimov 1989; Blábolník revue 1. Literární klub, Pelhřimov 1990 a Blábolník revue 2., Literární klub, Pelhřimov 1991.
Dvě rukopisné sbírky Nesmělé lásky a Mezihra byly napsány v Žatci, ale i na Vysočině a autor je spojil do sbírky Dopis na zeď, která byla později vydána jeho přáteli.
Bibliografie:
Dopis na zeď. Blueart s.r.o., Kámen 2007 (básně)
Modrá Avie, soukromý tisk 2017 (autobiografická povídka)
V rukopisu zůstala M. Baštýřem sestavená starší sbírka „Hranostaj v zimním rouše 1989–1991“ a dvě nepříliš rozsáhlé rozepsané prózy.
Radovan Zejda, 22.4.2018

Miroslav Baštýř

S dcerami Annou a Olgou, Oblajovice 1991