prostor-ad.cz

Vlastimil Brožek

* 25. 8. 1900, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 23. 9. 1974, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Architect

 

nationality: Czech
sex: male

notes:
NK ne - 2018/04

Vlastimil Brožek

Gymnázium navštěvoval v Praze v Dušní ulici a pokračoval ve studiu Vysoké školy architektury a pozemního stavitelství v Praze, které ukončil s vyznamenáním.
Po absolvování byl přijat jako asistent Ústavu pozemního stavitelství, vedeným prof. J. Bertlem. Na témže ústavu obhájil 23.6.1925 i dizertaci na téma "Návrh lidových lázní na ostrově Štvanici" a tato jeho dizertace byla též publikována.
Vedle pedagogické práce se věnoval problému typizace bytových staveb, což mohl uplatnit při pozdějším projektování pražského Spořilova.
Spolu s architektem Polívkou vyhráli 8 prvních cen, vypsaných na projekty rodinných domů na Spořilově. Architekt Brožek pak vstoupil do služeb Městských spořitelen a po pět dalších let novátorsky řídil stavební práce na Spořilově.
Po realizaci Spořilova založil projekční kancelář STAV, kde spolu s arch. K. Polívkou a arch. J. Mentbergerem projektovali celou řadu obytných a občanských staveb (až do roku 1951).
Koncem třicátých let pracoval v jižních Čechách na pevnostním systému, za války pak pro pražský magistrát především výstavbou protipožárních nádrží.
Po válce v letech 1946-48 byl pověřen jednáním s velením americké armády o veškerých stavebně-inženýrských otázkách činnosti americké armády na našem území.
V dalším období se věnoval výzkumné práci v oboru montovaných staveb, kde získal patent na montovaný železobetonový skelet.
Od počátku roku 1950 do konce 1957 byl vedoucím projektové dokumentace Zemědělského stavebního závodu v Praze.
Při svém zaměstnání se ještě řadu let věnoval závodní škole práce při výchově stavebních dělníků a učňů a po tři roky byl konzultantem vysoké školy báňské v Ostravě. Dva roky učil na průmyslové škole stavební v Praze.
Po delimitaci působil ve funkci HIP ve Státním ústavu pro typizaci a vývoj zemědělských a lesnických staveb v Praze.
K 1.8.1974 odchází do důchodu, ale ještě v tomtéž roce umírá [hrob Olšany V. 19].
prostor-ad.cz, 26.4.2018

Vlastimil Brožek

prostor-ad.cz
 

Vlastimil Brožek

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), Spořilov, Praha (Hlavní město Praha)

Vlastimil Brožek

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Praha 4), *

Vlastimil Brožek

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2017   Spořilov (Komunita a její osobnosti), Prostor - architektura, interiér, design, Praha