Libor Speychal

* 6. 5. 1926, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 31. 1. 2007, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Soldier

 

nationality: Czech
sex: male

notes:
NK ne - 2018/05

Libor Speychal

Libor Speychal se narodil 6. května 1926 v rodině důstojníka prvorepublikové armády, ruského a francouzského legionáře, dnes plk. doplňovací služby in memoriam Vojtěcha Speychala. Rodinné prostředí, vzor otce-důstojníka, legionáře, mu předurčilo jeho životní dráhu.
Za druhé světové války byl aktivním členem odbojové organizace Zpravodajská brigáda, jedné ze dvou nikdy, německými složkami, neinfiltrovanými a neodhalenými odbojovými organizacemi. V květnu 1945 se v rámci této brigády účastnil bojů s Němci v Praze. Po skončení války ihned v září 1945 nastoupil jako akademik do Vojenské akademie v Hranicích na Moravě, kde studoval dělostřeleckou odbornost. V roce 1947 byl vyřazen jako poručík dělostřelectva a byl zařazen do posádky Stará Boleslav u Prahy. Po komunistickém puči byl v roce 1949 jeho otec vybídnut k vstupu do KSČ, on to však odmítl a jako zástupce šéfa doplňovací služby na generálním štábu byl jako pplk. okamžitě persekuován a jeho syn, tehdy npor. Libor Speychal, i vzhledem k některým nadále působícím přátelům, okamžitě „jen“ přesunut do posádky Kostelec nad Orlicí. Byla to poslední jednotka, vybavená koňmi jako hlavní tažnou silou děl, která sloužila asi do roku 1953 jako „odkladová“ posádka pro nebezpečné důstojníky, ohrožující Komunistickou stranu Československa, se kterými se teprve mělo zatočit.
Ještě před tímto odsunutím byl npor. Speychal zapojen do protikomunistické odbojové organizace, tzv. „Žatec – Milovice“ (více lze najít na www.svedomi.cz – pozn. red.), která měla vojenskou akcí zvrátit režim v ČSR. Měl se svým dělostřeleckým oddílem podporovat tankové skupiny, útočící na hlavní stranické budovy a budovy ministerstva vnitra v Praze. Všichni hlavní aktéři však byli odhaleni a popraveni, avšak neprozradili žádné další z nižších stupňů těch, kteří se na akci měli podílet.
Libor Speychal byl později stejně vyhozen z armády „jen“ pro své buržoazní smýšlení, otce a působnost v nekomunistickém odboji. Pravý důvod byl však ten, že mu byl „kolegou“ zcizen mobilizační spis. V době korejské války za to mohl být i trest smrti. Uchráněn před kriminálem byl vzhledem k povědomosti o dotyčném „kolegovi“ a jeho homosexualitě jen vyhozen a degradován. Ještě před tím však nesměl velet žádné jednotce a byl určen pouze jen jako tělovýchovný důstojník.
V padesátých letech nemohl sehnat normální zaměstnání a až v 60. letech, když pracoval před Pražským jarem ve výpravě filmů v Barrandovských studiích, mu byl díky přátelům změněn „sebevražedný kádrový posudek“ , a tak poté vystudoval dálkově stavební průmyslovku a později působil ve funkcích stavebních dozorů. V době své práce ve filmových ateliérech na Barrandově se velkou měrou, zvláště poradensky, podílel na vzniku filmu Atentát.
Po revoluci v roce 1989 byl rehabilitován a povýšen na pplk. v.v. Okamžitě se aktivně zapojil do činnosti Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské a zejména do činnosti organizace jemu nejbližší, Zpravodajské brigády. Za svou činnost byl vyznamenán a později povýšen na plk. v.v. Za aktivní pomoc řadě perzekuovaných spoluobčanů, a zejména za pomoc při zvrácení komplikovaných a byrokraticky nesmyslných zamítavých oznámení o rehabilitacích, a po uskutečnění vojensko-historických akcí, například Březinka 1996, Dobrošov 1998, Barikáda 1945 aj., v aktivní spolupráci s Vojenským historickým ústavem AČR, byl dne 8. května 2000 prezidentem republiky jmenován do hodnosti brigádního generála.
Zesnul 31. ledna 2007 ráno ve své garsonce v domově Sue Ryder.
historickykaleidoskop.cz, 6.5.2018

Libor Speychal

 

Libor Speychal

from - to   institution, city, notes
1928 - ????   Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), dětství a mládí

Libor Speychal

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Praha 4), *

Libor Speychal

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2017   Spořilov (Komunita a její osobnosti), Prostor - architektura, interiér, design, Praha