prostor-ad.cz

Bohuslav Svoboda

* 8. 12. 1911, Praha, Česká republika (Czech Republic)
† 12. 1. 1985, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Pedagogue, Doctor

 

nationality: Czech
sex: male

notes:
NK ne - 2018/05

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda se narodil 8. 12. 1911 v rodině úředníka Elektrických podniků. S rodiči a sestrou Boženou se přistěhoval na Spořilov mezi prvními obyvateli. Jako student (a později i jako mladý lékař) patřil k aktivním členům spořilovského Sokola. Tam se také seznámil se svou pozdější ženou Vítězslavou Soustružníkovou.
Na Universitě Karlově byl promován jako všeobecný lékař v roce 1937 a o dva roky později si v upraveném domku svého tchána otevírá v Severozápadní I vlastní ordinaci.
V roce 1941 se mu narodila dcera Vladana a v roce 1944 syn Bohuslav. Pro svou ochotu docházet za pacienty, pro chirurgickou zručnost při ošetřování úrazů a dobrý diagnostický úsudek se na Spořilově rychle stal velmi uznávaným. Ve své knize o Spořilovu na něho vzpomíná i spisovatel Adolf Branald.
V květnu 1945 zorganizoval a vedl ošetřovnu Červeného kříže pro ošetřování zraněných účastníků povstání a potřebné lékařské zákroky prováděl i v ostřelovaných oblastech. Ještě v červnu pak v ošetřovně pečoval i o zraněné příslušníky Rudé armády. Za činnost v době povstání obdržel v roce 1945 od prezidenta republiky "Československou medaili za zásluhy II. stupně". V roce 1946 byl jmenován okresním městským lékařem pro obvod Kačerova a Spořilova. Po narození syna Luboše se v roce 1947 přestěhoval z malého bytu nad ordinací do pronajaté vily v Severní IX. Mimo pracovní dobu poskytoval lékařské rady a vykonával akutní drobné chirurgické zákroky i přímo v tomto novém obydlí.
V roce 1948 byly zákonem o jednotné zdravotní péči soukromé praxe zrušeny a vznikly Okresní ústavy národního zdraví (OÚNZ). Skutečnost, že MUDr. Svoboda nevstoupil do komunistické strany a zůstával členem Československé církve měla negativní vliv na jeho postavení v rámci OÚNZ.
V roce 1951 byla do funkce městského lékaře na Spořilově jmenována MUDr. Kotrlá a MUDr. Svoboda byl přidělen na úsek preventivní a epidemiologické péče s tím, že bude pracovat též jako závodní lékař plynárny v Michli. V roce 1957 se z pronajaté vily musel odstěhovat do nabídnutého náhradního bytu a nadále žil s celou rodinou v nájemním bytě na Letné.
Přes trvalou nepřízeň stranických orgánů nakonec MUDr. Svoboda působil ve středisku na Spořilově až do roku 1959. V roce 1960 byl po získání hygienické atestace II. stupně ustaven hlavním hygienikem na Praze 10 a až do důchodu hygienickou stanici na Praze 10 řídil.
Od roku 1967 byl externím učitelem na zdravotní škole. Výuce se věnoval s velkým nasazením a na škole byl oblíben. V roce 1972 byl v blízkosti svého bydliště na Letné těžce zraněn osobním autem jehož řidič usnul a vjel na chodník. Po náročné léčbě a rehabilitačním pobytu v léčebně Kladruby se jeho stav zlepšil natolik, že byl s pomocí hole schopen chůze. Jako důchodce se vrátil k provozování klasické praktické medicíny a až téměř do své smrti pracoval jako závodní lékař v n.p. Mitas.
Ve své ženě měl MUDr. Svoboda spolehlivou celoživotní družku, se kterou vychoval tři děti.
MUDr. Bohuslav Svoboda zemřel 12. 1. 1985.
prostor-ad.cz, 6.5.2018

Bohuslav Svoboda

prostor-ad.cz
 

Bohuslav Svoboda

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), Spořilov, Praha (Hlavní město Praha), bydliště - Severozápadní I.

Bohuslav Svoboda

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Praha 4), *

Bohuslav Svoboda

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2017   Spořilov (Komunita a její osobnosti), Prostor - architektura, interiér, design, Praha