Adolf Beer

* 27. 2. 1831, Prostějov (Prostějov), Česká republika (Czech Republic)
† 7. 5. 1902, Vídeň (Wien), Rakousko (Austria)
Historian

 

nationality: Austrian
sex: male

NK AUT: pna2007384057

notes:
Odkaz. forma
Beer, Adolph, 1831-1902

Adolf Beer

Historik a pedagog Adolf Beer se narodil 27. února1831 v Prostějově. Již za gymnaziálních studií na něho působil významný prostějovský lékař a přední činitel židovské náboženské obce Gideon Brecher a mimořádně vzdělaný a později výrazně literárně činný rabín Hirsch Bar Fessel. Výborně připraven prostějovským gymnáziem studoval na univerzitách v Praze, Berlíně, Heidelbergu a Vídni a připravoval se pro politickou kariéru. Překážkou mu byl jeho židovský původ, a proto se vzdal židovské víry.
Po dosažení doktorátu působil jako učitel dějepisu na středních školách v Černovicích (nyní Ukrajina), Praze a Vídni, později se stal docentem historie na právnické fakultě ve Velkém Varadínu (nyní v Rumunsku). Stal se i profesorem historie na Obchodní akademii ve Vídni. Zde působil deset let a r. 1868 byl jmenován profesorem na vídeňské technické univerzitě.
Od tohoto okamžiku začal uskutečňovat své politické ambice. Stal se ministerským poradcem v otázkách středního a vyššího vzdělávání. Podílel se na přípravě školského zákona z r. 1869 a na reformě rakouských (a tedy i českých) reálek. V roce 1873 byl zvolen do parlamentu, kde byl členem řadu let. Jeho brilantní projevy, založené na hlubokých znalostech výchovných, finančních a ekonomických problémů mu přinesly respekt a uznání kolegů i oponentů. Byl přijatelný pro liberály i konservativce a po pádu Taafova ministerstva v r. 1893 se o něm uvažovalo jako o možném ministrovi výchovy, ale jeho židovský původ tyto naděje zhatil.
V r. 1871 se stává mimořádným členem rakouské akademie věd o dva roky později pak členem korespondentem. Studijní cesty do Amsterodamu, Berlína, Kodaně, Londýna a Paříže se staly základem jeho nevšedních znalostí evropského školství.
Jako politik byl Beer konservativní, spoléhal na rozum a ne na city. Jeho rozsáhlá publikační činnost ukazuje na jeho široký rozsah vědomostí v obchodu, financích, zahraniční politice, výchově a vzdělávání i současné historii. Je autorem více než deseti rozsáhlých prací z historie, dějin obchodu, výchovy a vzdělávání, zahraničních vztahů a celé řady článků v historických a geografických časopisech. Umírá 7. května 1902 ve Vídni.
www.prostějov.eu

Adolf Beer

 

Adolf Beer

www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Adolf Beer (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org