1962

Jan Smrž

* 18. 6. 1892, Hluboká nad Vltavou (České Budějovice), Česká republika (Czech Republic)
† 1. 8. 1965, Budíškovice (Jindřichův Hradec), Česká republika (Czech Republic)
Naturalist, Catholic Priest, philosopher

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: kpwa3879

notes:
Katolický kněz, jezuita, filozof, doktor přírodních věd, kosmolog, vězněn komunisty.
-
Vypracoval jednu dílčí část prací na polarografu pro profesora Heyrovského.

Jan Smrž

-
P. Smrž byl rodem Jihočech. Narodil se v Hluboké u Českých Budějovic. Obecnou školu navštěvoval v rodišti a pak studoval gymnázium v Českých Budějovicích. Po maturitě s vyznamenáním se rozhodl studovat teologii. Do kněžského semináře se přihlásil v Praze v roce 1911. Po prvním ročníku se přihlásil do Tovaryšstva Ježíšova. Nastoupil do noviciátu na Velehradě a po dvou letech složil 8. září 1915 první řeholní sliby. Byl odeslán do Innsbrucku, kde studoval filozofii. Ve školním roce 1918−1919 byl prefektem koleje bubenečské. V letech 1919−1922 studoval teologii opět v Innsbrucku. Byl mu započten jeden ročník teologie v Praze, takže byl 17. července 1921 v Innsbrucku vysvěcen na kněze. Poslední rok studoval už jako kněz. Po skončení teologických studií se zapsal na pražské univerzitě pro obor chemie, fyziky a matematiky. V roce 1926 studia zakončil úspěšnou zkouškou profesorskou a také doktorátem přírodních věd. Ještě během studií stačil v posledním roce 1925−1926 učit v Praze-Bubenči chemii a matematiku. V letech 1926−1939 byl po celou dobu profesorem v Praze-Bubenči. V letech 1933−1938 byl také rektorem bubenečské koleje a v letech 1933−1939 i ředitelem gymnázia.
V roce 1939 jej dispozice poslala na Velehrad a do zrušení velehradského gymnázia vyučoval zde svým předmětům, matematice, fyzice a chemii. V roce 1942 bylo zrušeno také gymnázium na Velehradě. Protože byli současně vyhnáni posluchači a profesoři Filosofického institutu z Benešova, pokračoval tento ústav v práci na Velehradě. P. Smrž se stal profesorem na tomto institutu. Učil biologii a fyziku scholastiky-filosofy, a to až do roku 1944. Když v roce 1944 byl v Praze zatčen Němci provinční prokurátor P. Ondřej Malzer, P. Smrž ho nahradil v této funkci až do konce války. V roce 1945−1946 se přestěhoval do Brna spolu s Filosofickým institutem. Byl také prokurátorem nově vzniklé koleje, vyučoval scholastiky jako na Velehradě. Pomalu však také připravoval k chodu brněnské gymnázium. Než mohlo toto gymnázium začít, musel pomoci ještě gymnáziu velehradskému jako profesor. V roce 1947 začalo svou činnost brněnské gymnázium a P. Smrž se stal jeho prvním ředitelem. Přitom učil chemii, fyziku, matematiku a také mineralogii a geologii.
Po zrušení gymnázia v Brně byl P. Smrž poslední školní rok 1949−1950 profesorem v Litoměřicích v kněžském semináři. Učil tam kosmologii a bydlel v semináři. Ale dobře se o něm vědělo, protože i tam byl 14. dubna 1950 zajištěn a odvezen do Bohosudova do lágru. Z Bohosudova putoval do Oseka a odtud do Želivi. Dne 23. září 1954 byl transportován z Želivi na Moravec mezi staré. I on, když se hledali kněží k řeholnicím, odešel z Moravce do Budiškovic do domova důchodců. Tam sloužil jako duchovní sestrám rafaelkám, ale také obyvatelům. Navštívil jsem jej tam několikrát po svém návratu z vězení, naposledy 29. července 1965. To se už zcela otevřeně chystal na věčnost. Za zmínku stojí, že si přál znát svůj zdravotní stav. Dozvěděl se, že má rakovinu a že by měl být poslán do Brna na ozařování. Položil lékařům jedinou otázku: "Na jak dlouho mi to může pomoci?" Když s rozpaky říkali něco o nějakém měsíci, odmítl se slovy: "To je mně milejší i potřebnější, abych mohl, jak jen to půjde, sloužit mši svatou, a nakonec denně mít možnost přijímat Nejsv. Svátost."
Z knihy Jana Pavlíka Vzpomínky na zemřelé jezuity, narozené v Čechách, na Moravě a v moravském Slezsku od roku 1814, Refugium Velehrad-Roma, Olomouc 2011, s. 367−370.

Jan Smrž

1962
 

Jan Smrž

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2005   Malý slovník osobností českého katolicismu 20. století s antologií textů, Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), Brno (Brno-město)