Miroslav Ivanov

* 10. 4. 1929, Josefov, Jaroměř (Náchod), Česká republika (Czech Republic)
† 23. 12. 1999
Editor, Journalist, Writer

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01050574
VIAF: 19691033

notes:
* Jaroměř - Josefov nad Metují
PhDr.
autor české literatury faktu

Miroslav Ivanov

Narodil se 10. 4. 1929 v Josefově nad Metují (dnes součást Jaroměře). Otec (původně se jmenoval Antonín Job, jméno Ivanov přijal r. 1916 v ruském zajetí) byl důstojníkem československé armády; v době druhé světově války se zapojil do protifašistického odboje, za heydrichiády byl zatčen a popraven. Dětství a mládí Ivanov strávil v Josefově. Vystudoval jaroměřské gymnázium a po maturitě (1948) odešel do Prahy. Krátce zde pracoval jako úředník, v letech 1949-53 studoval na filozofické fakultě Karlovy univerzity (obor čeština - dějepis, diplomová a později rigorózní práce Vlastenectví Jaroslava Vrchlického), kde potom sedm let působil na katedře české a slovenské literatury. Postupně ho však více přitahova­la literární tvorba. V r. 1960 odešel do redakce časopisu Hlas revoluce, v níž dostal na starost kulturu a reportáže, později byl zástupcem šéfredaktora. Od r. 1967 byl spisovatelem z povolání. Absolvoval mnoho zahraničních cest. Od svých studentských let vyvíjí veřejnou činnost. Vedle řady cen za literární díla mu byla udělena medaile Za boj proti fašismu (1965), medaile Zasloužilý bojovník proti fašismu (1975) a bulharská medaile Sto let osvobození Bulharska (1979).
O literární tvorbu se pokoušel už jako student. Psal povídky (první z nich nazvaná Obyčejný člověk mu vyšla v novinách r. 1946), v r. 1947 se dokonce pokusil o román. Později se vlivem studií na filozofické fakultě zaměřil na literární historii (napsal např. práce o K. J. Erbenovi, J. Zeye­rovi a J. Vrchlickém, podílel se též na skriptech o české literatuře 19. sto­letí); toto období trvalo zhruba do r. 1960. Zároveň začal spolupracovat s Československým rozhlasem a mnoha deníky a časopisy, v nichž uve­řejňuje zejména fejetony, reportáže a povídky, často i ukázky z chysta­ných knih.
Od počátku 60. let vydává takřka výhradně práce žánrově se hlásící k literatuře faktu. Tematicky čerpá především ze tří oblastí: z období nacistické okupace, z českých dějin a z historie české literatury. Řeší zpravidla nejasné, záhadné a čtenářsky vzrušující otázky. K psaní přistupuje po rozsáhlém studiu pramenů, odborné literatury a konzultacích s odborní­ky. Při řešení záhad a problémů s oblibou sahá po metodách a rád­cích z exaktních věd. Někdy přináší neznámá fakta, jindy se zabývá sku­tečnostmi sice známými, ale snaží se je interpretovat nově, domyslet vlastními hypotézami, zařadit do společensko - historických souvislostí. Mnohdy volí formu montáže, cituje dokumenty, zprávy, korespondenci, monology vědeckých pracovníků či účastníků zobrazované události. Pro­blematickou stránkou jeho tvorby je někdy pojetí vypravěče a míra fabu­lace. Zdařilejší jsou ty práce, v nichž je beletrizace omezena na minimum a rovina zobrazení se co nejvíc blíží reálné rovině faktu.
První oblast Ivanovovy prozaické činnosti tvoří díla s protifašistickou tematikou. Vyrůstají jednak z jeho osobního života (smrt otce v koncen­tračním táboře Mauthausen), jednak z působení v redakci Hlasu revolu­ce. Jejich vrcholem je montáž monologů s názvem Nejen černé uniformy (1963), jejíž čtvrté vydání vyšlo v přepracované a rozšířené podobě jako Atentát na Reinharda Heydricha (1979). Ivanov na základě výpovědí účastníků vytvořil působivou rekonstrukci atentátu, bez patosu a idealizace, nazíranou očima obyčejného člověka. Týmž atentátem se zabývá také v práci Noc hnědých stínů (1966). Odboj a partyzánská činnost předsta­vují tematiku dalších jeho děl - Smrti na čekané (1970) a Akce Tetřev (1974), jež vycházejí z archívních pramenů, vzpomínek účastníků, obecních kronik atp. Sugestivním svědectvím o vypálení Lidic, Ležáků a Ploštiny a o hromadných vraždách na pražském Masarykově nádraží v r. 1945 je práce A hořel snad i kámen (1975). K tomuto tematickému okruhu lze přiřadit i autorovu edici protifašistických povídek Slunce zašlo za mraky (1963) a čtveřici reportáží z historie protišpionážního oddělení ge­nerálního štábu předmnichovské republiky Černý dostal mat (1967).
Řadu děl s historickou tematikou zahajuje práce Lenin v Praze (1960), přibližující Leninovy pražské pobyty a konferenci bolševické strany, kte­rá se konala v Praze r. 1912. S touto knihou bezprostředně souvisí biblio­filie Lenin a Praha (1970). Zbývající tituly této tematické oblasti jsou věnovány známým osobnostem a některým nejasným problémům českých dějin. V poměrně obsáhlém díle Vražda Václava, knížete českého, k níž údajně došlo na dvoře bratra jeho Boleslava v pondělí po svátku svatého Kosmy a Damiána (1975) Ivanov řeší otázku okolnosti Václavovy smrti, totiž, kdy a proč byl zabit. Vychází z dosavadních poznatků a hypotéz, ale i z nových průzkumů, a snaží se tuto dávnou tragédii nově interpreto­vat. Podobné ražení má i Český pitaval aneb Kralovraždy (1976), sedmero kapitol z českých dějin Podivuhodné příběhy (1979) a kniha o záhadách spjatých s osobností Jana Žižky z Trocnova Kdy umírá vojevůdce (1983).
Neméně početná jsou díla s tematikou literárně - historickou. V souboru nazvaném Historie skoro detektivní (1961) se Ivanov pokouší rozřešit ně­kolik literárních záhad, spojených mj. s Jenským kodexem, osobnostmi a díly K. H. Máchy, B. Němcové, J. Nerudy, P. Bezruče, I. Olbrachta. Hledáním prototypů literárních hrdinů, geneze a autorství některých textů a zkoumání dalších sporných záležitostí týkajících se např. J. A. Komen­ského, K. Sabiny, I. Olbrachta, K. Čapka či J. Fučíka jsou příznačné také pro knihy Modrá ozvěna (1963) a Labyrint (1971). Největší význam z to­hoto tematického okruhu mají práce Tajemství RKZ (1969) a Záhada Ru­kopisu královédvorského (1970). Ivanov prostudoval literaturu o těchto dvou domnělých staročeských památkách a podnítil jejich nové zkoumá­ní. Poněkud jiný ráz má Důvěrná zpráva o Karlu Hynku Máchovi (1977). Ivanov se tu soustřeďuje na posledních třináct dnů básníkova života, ale prostřednictvím reminiscencí, citací z deníku a korespondence i svědec­tví současníků vytváří obraz jeho života, osobnosti i doby.
Menší část Ivanovova díla tvoři práce cestopisné povahy. Řadí se k nim jeho knižní debut Bohové odešli (1959), přinášející výpověď o mi­nulosti i současnosti zemi antiky, rozsáhlý, leč nepříliš vyrovnaný spis Marxova pole (1974), jehož čtyřiadvacet kapitol představují rekonstrukce velkých bitev starověku, středověku i nové doby, a Přípitek na Šipce (1978), obsahující vyprávění o dvou významných bitvách bulharských dějin.
Ivanovova tvorba zahrnuje také knížky určené dětem. V prózách Bengt, tvůj kamarád ze Švédska (1964) a Gaston, tvůj kamarád z Francie (1965) autor seznamuje malé čtenáře s cizími zeměmi (souborně tyto knihy vyšly spolu s vyprávěním ze Sovětského svazu a Řecka ve svazku Všude čeká dobrodružství , 1975); v knížce Jak ledňáček bloudil Prahou (1978) jim zas přibližuje historii i současnost našeho hlavního města. Ivanov je rovněž autorem několika filmových a televizních scénářů, vycházejících z jeho vlastních knih (Anna proletářka a ti druzí, Lenin v Praze, Nejen černé uniformy).
Napsal řadu doslovů, úvodních slov ke katalogům výtvarných výstav a fotografickým publikacím ap.
Mady, knihovnicka.net, 3.6.2017

Miroslav Ivanov

 

Miroslav Ivanov

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
1949 - 1953   Univerzita Karlova, Praha, Filozofická fakulta

Miroslav Ivanov

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Podolí, Praha (Hlavní město Praha), Podolí, Praha (Hlavní město Praha), bydliště

Miroslav Ivanov

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Praha 4), *

Miroslav Ivanov

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1975   O knihách a autorech, Propagační oddělení nakladatelství Československý spisovatel, Praha
  1982   175 autorů (Čeští prozaici, básníci a literární kritici publikující v 70. letech v nakladatelství Československý spisovatel), Československý spisovatel, Praha
  1996   Slovník Klubu autorů literatury faktu, Klub autorů literatury faktu, Praha
  2009   O báječných lidech slovem a obrazem, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)
  2009   Slavné osobnosti v dějinách Prahy 5 (Příběhy nevšedních životů)
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1996   Hlas domova (Antologie našeho Polabí), Městské muzeum, Čelákovice (Praha-východ)
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1995   Slovník českých spisovatelů od roku 1945 (Díl 1, A - L), Ústav pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1984   Miroslav Ivanov (10.4.1929 Jaroměř), Kontury české literatury pro děti a mládež, 470-471
  2007   Za Miroslavem Ivanovem, Doba, knihy, autoři, 38-39
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Miroslav Ivanov (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
bibliografický katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  1990   Autoři knih nakladatelství Mladá fronta (1989-1990), Mladá fronta, nakladatelství, Praha
kalendárium
  published   title (subtitle), publisher, city
  2008   Kalendárium osobností západních Čech na rok 2009 (Textová část), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)
parte
  published   title (subtitle), publisher, city
  1999   Miroslav Ivanov

Miroslav Ivanov

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1963   Modrá ozvěna, Východočeské nakladatelství, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
  1963   Slunce zašlo za mraky, Naše vojsko, nakladatelství, Praha
  1974   Akce Tetřev (Svědectví o partyzánské skupině), Československý spisovatel, Praha
  1975   Vražda Václava, knížete českého, Československý spisovatel, Praha
  1975   Všude čeká dobrodružství, Albatros, nakladatelství pro děti a mládež, Praha
  1976   Český pitaval aneb Kralovraždy, Orbis, Praha
  1977   Důvěrná zpráva o Karlu Hynku Máchovi, Československý spisovatel, Praha
  1979   Atentát na Reinharda Heydricha, Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  1979   Podivuhodné příběhy, Práce, vydavatelství a nakladatelství, Praha
  1979   Vražda Václava, knížete českého, Československý spisovatel, Praha
  1982   A hořel snad i kámen, Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  1982   Kdy umírá vojevůdce (aneb Záznam o zkoumání života a smrti Jana Žižky, kdysi čeledína krále Václava, poté horlitele pro zákon Kristův obzvláštní), Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  1983   Požár Národního Divadla aneb příliš mnoho náhod, Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  1984   Novosvětská, Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  1990   Nepravděpodobné příběhy aneb Jak jsem dělal literaturu faktu, Nakladatelství Kruh, Hradec Králové (Hradec Králové)
  1991   Justiční vražda aneb Smrt Milady Horákové, Nakladatelství a vydavatelství Betty, Praha
  1992   Zahrada života paní Betty (později Boženy N.), Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  1994   Čech v Kanadě, Nakladatelství Faun, Praha
  1996   Slovník Klubu autorů literatury faktu, Klub autorů literatury faktu, Praha
  1997   Novosvětská, Tiskárna a vydavatelství 999, s.r.o., Pelhřimov (Pelhřimov)
  1999   52+2 (Čtení pro každý den v roce a dva navíc), Tiskárna a vydavatelství 999, s.r.o., Pelhřimov (Pelhřimov)

Miroslav Ivanov

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1978   Milan Albich: Obrazy, kresby, knižní grafika
  1979   Cyril Bouda: Výstava ilustrací, Okresní galerie, Jičín (Jičín)
  1980   Cyril Bouda: Výstava grafiky a ilustrací, Okresní galerie, Jičín (Jičín)
  1984   Antonín Chmelík: Hrady, zámky a krajiny Českého ráje, Městské muzeum a galerie, Lomnice nad Popelkou (Semily)
  1984   Cyril Bouda: Ilustrace, Oblastní galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
  1985   Jiří Škopek: Obrazy, Sdružený klub ROH, Nové Město nad Metují (Náchod)
  1985   Rastislav Michal: Ilustrace, Městské kulturní středisko, Dobříš (Příbram)
  1987   Jan Kutálek: Keramika z let 1977–1987, Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1987   Zdeňka Burgetová: Portréty květin, JZD Agrokombinát Slušovice, Slušovice (Zlín)
  1989   Jan Kutálek: Figurální keramika, Dům kultury ROH, Trutnov (Trutnov)
  1990   Jaroslav Bocker: Výběr z tvorby, Národní výbor města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
  1990   Zdeňka Burgetová: Portréty květin, JZD Agrokombinát Slušovice, Slušovice (Zlín)
  1995   Milan Albich: Obrazy, kresby, knižní grafika (Výběr z díla ´46 - 95), Městské muzeum v Jaroměři, Jaroměř (Náchod)
  2005   Jaroslav Bocker: Výstava soch, Muzeum T. G. Masaryka, Rakovník (Rakovník)
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1964   Den v Československu, Nakladatelství politické literatury, Praha
  1977   Karlovy Vary, Orbis, Praha
  1981   Země má, Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
  1983   Karlovy Vary, Panorama, nakladatelství a vydavatelství, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1965   Vánoční anketa, Výtvarná práce, 1-6
  1999   C = jako Corn Jiří, emigrant (Jsem jako utrmácený, věrný racek...), 52+2, 33-36
  1999   H = jako Hácha Emil, básník a prezident (Snad v smrti mé duše má nebude zatemněna...), 52+2, 66-74
  1999   P = jako Preclík Vladimír (Každý má svůj holomráz), 52+2, 208-214
  1999   Š = jako Šíma Josef, malíř (Věděl jsem, odkud pochází ta jeho zeleň), 52+2, 240-243
katalogová pozvánka
  published   title (subtitle), publisher, city
  1997   Zdeňka Burgetová: Barevná litografie, Galerie Helga, Třinec (Frýdek-Místek)

Miroslav Ivanov

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1976/02/05 - 1976/03/07   Milan Albich: Výběr z malířské tvorby 1946-1975, Galerie Československý spisovatel, Praha
1979/06/23 - 1979/10/07   Cyril Bouda: Ilustrace a akvarely, Suchardův dům, Nová Paka (Jičín)
1987/10/15 - 1987/11/20   Zdeňka Burgetová: Kresby, grafika, Výstavní síň JZD Agrokombinát Slušovice (Derby), Slušovice (Zlín)
1995/06/24 - 1995/09/10   Milan Albich: Obrazy, kresby, knižní grafika, Městské muzeum v Jaroměři, Jaroměř (Náchod)

Miroslav Ivanov

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2010   Pražské Podolí (Místopisně-historický průvodce s historií antikvariátu Prošek), Aukční agentura a Antikvariát Prošek, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  2006   Odkud vlastně je ten kámen?, Černokostelecký zpravodaj, 9-9