Emil Kosa

* 28. 11. 1904, Třešť (Jihlava), Česká republika (Czech Republic)
† 13. 2. 1919
painter

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: mzk2002156832

Emil Kosa

Emil Kosa se narodil 21. září 1851 v třešťském domě číslo 24 manželům Josefu Kosovi a Františce, rozené Schumpeterové. Chlapec byl ještě v den narození pokřtěn jménem Emil. Za kmotry byly Emilovi mistr „koželužský" Alois Schumpeter a jeho žena Marie, prarodiče slavného ekonoma. O rodičích nejsou známy žádné umělecké projevy. Otec byl tkalcovským mistrem v Třešti a matka pocházela z rozvětveného rodu Schumpeterů.
Emil Kosa vystudoval německou střední školu v Jihlavě a poté byl okolnostmi donucen nastoupit jako kupecký příručí v Bergerově obchodě v rodné Třešti. Ambiciózního mladíka tato práce příliš nebavila a tak rád přijal nabídku na volné učitelské místo v nedalekých Salavicích. Německé školy v oněch letech strádaly nedostatkem učitelů a tak přijímali učitele české s dobrou znalostí němčiny. Tuto aprobaci mohl Emil Kosa snadno nabídnout a chybějící vzdělání pedagogické přislíbil si brzy dodělat. Přestěhoval se tedy do Salavic. Čas rychle ubíhal a Emil Kosa se ke zkouškám stále neměl. Zato si ale do domu přivedl jako manželku Annu Teltscherovu, dceru salavického zedníka. Roku 1876 se manželům Kosovým narodil syn, kterého pojmenovali Emil. O rok později se narodila dcera Angela. Nad provizorním učitelem se však stahovaly mraky, neboť se neměl k tomu, aby udělal potřebné pedagogické zkoušky. K odchodu ze školy dopomohly i neshody se školním inspektorem. V následujících letech se snažil uživit jako malíř. Ještě v Slavicích se manželům narodily tři dcery: Alžběta, Marie a Rosa. Poté se rodina přesídlila do Třeště, kde se Emil Kosa snažil prosadit jako umělec. V Třešti se Kosovým narodilo ještě dalších pět dětí: Leo Maria, Josef, Anna, Eugen Ludvík a Jan. Otec se snažil vzdělat svoje potomstvo ve výtvarném umění a nutno poznamenat, že byl většinou úspěšný. Syn Emil se prosadil nejen u nás, ale se svým loutkovým divadlem i v Kalifornii. Loutky si vyráběl sám. Syn Leo se prosadil v Berlíně a Curychu, dcera Marie v Paříži, dcera Růžena v Jihlavě, dcera Angela byla úspěšnou malířkou v Brtnici u Jihlavy.
V Třešti se spojil s talentovaným malířem Kolmanem. Roku 1893 společně namalovali obraz svatého Martina pro hlavní oltář farního chrámu. Emil Kosa maloval kopie, originály, krajiny, portréty a nikdy neodmítl žádnou zakázku. Řada jeho obrazů se stala součástí třešťského muzea a ještě více jich zůstalo v místních domácnostech. Neváhal zapojit se do oprav třešťských pamětihodností. V roce 1885 se pustil do opravy staré kazatelny v postranní lodi kostela svatého Martina. Našel zde zřetelný letopočet, který měl určovat stáří památky do roku 885. Přivolaní znalci však tuto dataci zpochybnili. Krom výtvarného umění prokázal i umění satirického věroštěpce, který si dobíral současné místní nedostatky.
Touha po poznání světa ho hnala i do ciziny, kde navštívil Uhry a Itálii, po návratu z Itálie začal podepisovat své obrazy signaturou: Emilio Cosa.
V soukromém životě překvapoval různými průkopnickými skutky a navíc hlásal návrat k přírodě. Stal se prvním třešťským lyžařem a cyklistou na klasickém kole.
Roku 1903 přesídlil Emil Kosa i s rodinou do Jihlavy, kde mu o pět let později zemřela manželka. Poslední velká chvíle pro Emila Kosu přišla v době, kdy se chystala rekonstrukce jihlavského chrámu svatého Ignáce. Zde renovoval ornamentální fresky.
Roku 1913 se znovu oženil a to s Annou Tomkovou, která pracovala jako hospodyně. Roku 1918 zemřela i druhá žena a malířská živnost Emila Kosy skomírala. Malíř hledal další oporu a tak se potřetí oženil a to s Marií Vackovou, povoláním korespondentka. Jeho chudoba byla již zcela zjevná. V těchto letech byl již těžce zužován svojí chorobou - paralýzou. Roku 1918 jeho nemoc postoupila a musel ulehnout, v předtuše blížícího se konce sepsal závěť, v níž vše odkázal své milované ženě Marii, která o něj v průběhu celé nemoci pečovala. Zemřel dne 13. února 1919.
Použitá literatura: Vlastivědný sborník Třeště a okolí 1/2006
zdroj – www.trest.cz

Emil Kosa

dražba/aukce/bazar
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2005/04/17   53. aukce Antikva Nova Kodl a 60. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha

Emil Kosa

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2016   Design v českých zemích 1900-2000, Uměleckoprůmyslové museum, Praha
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  2001   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2001 (VI. Kon – Ky), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
aukční katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  2005   53. aukce Antikva Nova Kodl a 60. aukce Aukční síně Vltavín (Obrazy, sochy, plastiky, česká světová grafika, 19.-21. století), Antikva Nova Kodl, Praha

Emil Kosa

podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1999   Studijní pobyty umělců, teoretiků i dalších studentů u Františka Kupky v Paříži, Kupka - Waldes, 426-429