Antonín Bohdanský

painter

 

sex: male

notes:
NK ne - 2020/07?
Bohdanský, V. - Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
-
Antonín Bohdanský: Bájná krajina se lvy, 1879, v expozici místního muzea

V Olešnici na Blanensku byla vybudována druhá zděná divadelní budova na Moravě. Oponu pro ni vytvořil v letech 1878–1879 malíř Antonín Bohdanský z Poličky.
Před zbouráním budovy v roce 1938 byla opona napnuta do rámu a uložena v Katolickém domě, kam se divadelní činnost přemístila. Vydržela zde na jevišti, otočena obrazem ke stěně, téměř padesát let.
Nalezena byla teprve v roce 1985 při generální rekonstrukci a přestavbě této budovy na tělocvičnu. Vytržena z rámu pak na přilehlé zahradě přikrývala hromadu čerstvě vybouraných cihel. Naštěstí si toho všiml učitel Josef Abraham a přiměl obec, aby oponu nabídla Moravskému zemskému muzeu v Brně. Místní občané ji ale schovali a na vše se zapomnělo.
V roce 1992 bylo díky ochotě a péči obecního úřadu zajištěno restaurování opony. Nelehkého úkolu se ujal místní občan František Bednář. Opona byla potom umístěna na čelní stěně Katolického domu, aby jako jediná památka připomínala olešnické divadlo. V současné době je v expozici muzea v budově Městského úřadu Olešnice.
Jiří Bušina, Boskovice, amaterskedivadlo.cz

Antonín Bohdanský

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Město Polička (Svitavy), Polička (Svitavy)
???? - ????   Olešnice (Blansko), Olešnice (Blansko), namaloval na oponu pro Olešnici (okres Blansko), instalovaná v muzeu

Antonín Bohdanský

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2010   Malované opony divadel českých zemí, Národní informační a poradenské středisko pro kulturu - ARTAMA (NIPOS-ARTAMA), Praha
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)