Hanuš Bohman: Skladatel Jindřich Jindřich, 1933

Jindřich Jindřich

* 5. 3. 1876, Klenčí pod Čerchovem (Domažlice), Česká republika (Czech Republic)
† 23. 10. 1967, Domažlice (Domažlice), Česká republika (Czech Republic)
Composer, Ethnographer, Ethnographer

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: Jindřich Jindřich
VIAF: 54414021

notes:
syn hudebníka Aloise JIndřicha (*1821)

Jindřich Jindřich

Byl synem učitele Aloise Jindřicha, typického venkovského kantora s širokým hudebním vzděláním. Hrál prakticky na všechny hudební nástroje a byl zejména velmi dobrý houslista. Pokoušel se i o kompozici, dochovalo se několik příležitostných skladeb. Pevné základy hudebního vzdělání získal tedy mladý Jindřich doma. Pokračoval ve studiu na učitelském ústavu v Soběslavi. Několik let učil na školách ve Lhenicích a v Domažlicích.
Vedle učitelského působení studoval skladbu u Vítězslava Nováka a klavír u Karla Hoffmeistra. Stal se oblíbeným doprovázečem českých pěvců Karla a Emila Buriana a zejména Emy Destinnové. Ta velmi milovala jeho chodské písně a často je na koncertech uváděla. Koncertoval se Ševčíkovým kvartetem a byl úspěšný i jako sólový klavírista.
Celý svůj život však zasvětil rodnému Chodsku. Byl sbormistrem studentského mužského sboru v Soběslavi a domažlického sboru Čerchovan. V Domažlicích vybudoval Chodské muzeum, které shromažďuje doklady chodského lidového umění.
Za své hudební i etnografické dílo byl v roce 1954 jmenován zasloužilým umělcem a v roce 1957 národním umělcem. Byl také členem České akademie věd a umění a čestným členem Svazu českých skladatelů.
Jeho největším dílem je 26dílný etnografický sborník Chodsko. Čtyři první díly obsahují chodský slovník, gramatiku a historii Chodska. Dalších 22 dílů je věnováno životu, zvykům chodského lidu a lidové kultuře Chodska.
Výsledky své sběratelské činnosti publikoval v devítidílném Chodském zpěvníku, který obsahuje více než 1400 notových záznamů písní a na 4000 textů. Je to sbírka ve své rozsáhlosti a úplnosti ojedinělá nejen v naší, ale i ve světové literatuře.
Hudební dílo Jindřicha Jindřicha je převážně vokální. Zkomponoval více než 170 písní s doprovodem klavíru či orchestru, 29 mužských sborů, 8 smíšených sborů a 16 ženských sborů. Vydal rovněž několik sbírek úprav chodských písní, z nichž patrně nejznámější je Poklad Chodska obsahující 102 písní a tanců.
Vedle této tvorby zkomponoval řadu drobných klavírních skladeb, rovněž vesměs inspirovaných Chodskem. Orchestrální díla jsou jen příležitostná. Z roku 1906 pochází Elegie pro smyčcový orchestr a z roku 1911 symfonická báseň Svítání v horách.
cs.wikipedia.org, 2013/02/26

Jindřich Jindřich

Hanuš Bohman: Skladatel Jindřich Jindřich, 1933
 

Jindřich Jindřich

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Domažlice (Domažlice), Domažlice (Domažlice)
???? - ????   Lhenice (Prachatice), Lhenice (Prachatice), učitel
???? - ????   Poděbrady (Nymburk), Poděbrady (Nymburk), lázně
???? - ????   Soběslav (Tábor), Soběslav (Tábor), studium

Jindřich Jindřich

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *
1935 - ????   Česká akademie věd a umění, *

Jindřich Jindřich

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1960   Fůra humoru o známých lidech s obrázky Franty Bidla (Posbíral Vladimír Thiele), Práce, vydavatelství a nakladatelství, Praha
  1961   Skladatelé dneška, Panton, nakladatelství Svazu československých skladatelů, Praha
  1975   Chodsko, domov můj (Život a dílo národního umělce Jindřicha Jindřicha), Západočeské nakladatelství v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
  1997   Kalendárium kulturních osobností Šumavy a Chodska, Nakladatelství MMM, Praha
  2004   Členové České akademie věd a umění 1890 - 1952, Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1970   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých v letech 1967 - 1970, 1935 - 1936 a dodatek do ´Kdy zemřeli 1937 - 1966´), Národní knihovna České republiky, Praha
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Jindřich Jindřich (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org

Jindřich Jindřich

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1933   Defilé intelektuálů (Karikatur řada první)