Vojtěch Pomahač

* 11. 1. 1874, Lnáře (Strakonice), Česká republika (Czech Republic)
† 5. 6. 1958, Žinkovy (Plzeň-jih), Česká republika (Czech Republic)
Teacher,

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01100548

notes:
Publikace o Žinkovsku.
Otec Jiřího Pomahače (1904-1981)

Vojtěch Pomahač

Po obecné škole studoval Reálné gymnázium v Blatné. V roce 1888 vykonal zkoušku do Učitelského ústavu v Příbrami.
Po maturitě v roce 1892 si zažádal o umístění do přeštického okresu a dostal, jako podučitel, umístěnku do obce Partoltice, na místní dvoutřídku. Pracoval pod řídícím učitelem Josefem Mudrou, jehož dceru Boženu pojal dne 14. května 1903 za manželku. V témže roce byl přeložen na podučitelské místo v Žinkovech.
V roce 1904 se manželům Pomahačovým narodil syn Jiří. Po něm přišly dcery. V roce 1909 Božena, v roce 1911 Miloslava. Podučitel Pomahač se pilně účastnil společenského života. Byl činovníkem Sokola, hasičů, zakládal Lidovou knihovnu, přednášel po okolí o hospodářství a dál studoval na plzeňské Průmyslové škole. Dále řídil pěvecký sbor mužský i smíšený a pracoval v různých funkcích zastupitelstva obce, kam byl pravidelně volen.
Jeho vášní byla historie českého národa a státu. Studiu pramenů zasvětil celý život a nabyté vědomosti promítal do své učitelské, spisovatelské a sběratelské praxe. Zajímal se národopis, zejména o lidové písně. Mezi jeho koníčky patřila i geologie a botanika. Vojtěch Pomahač byl literárně činný od studijních let.
Jeho fejetony, kterých napsal kolem dvou set, otiskovaly noviny a časopisy: Archeologické památky, Věstník přátel starožitností, Národní Politika, Nová Doba, Svobodný Směr, Český deník, Plzeňský kraj, Volná myšlenka, aj.
Zásadním dílem , které zůstalo v rukopisu, jsou Dějiny allodiálního panství a městečka Žinkov, které sepisoval 15 let.
Tiskem spisovateli vyšla díla : Zázračné studánky na Žinkovsku a Plánicku, Lábek, Plzeň 1933, Zlatonosná oblast žinkovská, Kuttan, Plzeň 1934, Geologické poměry na Žinkovsku, Kuttan, Plzeň 1935, Žinkovy-turistický průvodce, KVTVS, Plzeň 1956.
V roce 1926 se stal Vojtěch Pomahač řídícím učitelem v Žinkovech. Na sklonku třicátých odešel do výslužby, svým koníčkům však zůstal věrný i nadále až do posledního svého dne na tomto světě, kterým byl 8. červen 1958.
Jana Ňáková
zdroj: http://www.zinkovy.advice.cz/

Vojtěch Pomahač

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Žinkovy (Plzeň-jih), Žinkovy (Plzeň-jih)

Vojtěch Pomahač

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Vojtěch Pomahač

antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1962   Kdy zemřeli…? (Přehled českých spisovatelů a publicistů zemřelých od 1.1.1937 do 31.12.1962), Státní knihovna, Praha