Jacopo da Empoli

* 1551, Florencie (Firenze), Itálie (Italy)
† 1640, Florencie (Firenze), Itálie (Italy)
painter

 

nationality: Italian
sex: male

notes:
Nk ne - 2012/12

Jacopo da Empoli

Malíř a kreslíř, vlastním jménem Jacopo Chimenti, jehož rodina pocházela z Empoli (odtud přezdívka), ale který byl celým životem spojen s Florencií. Žák manýristy Masa da San Friano velmi intenzivně kopíroval mistry florentské vrcholné renesance - Andreu del Sarto, Fra Bartolomea, Pontorma a další - a jeho kreslířské dílo výrazně ovlivnil Santi di Tito. V roce 1576 se stává členem Accademia del Disegno. Jeho ateliér se specializoval na obrazy s mariánskou tematikou a zvláště jeho malířské dílo vrcholí teplým barevným stylem a čistě malířským modelováním inkarnátů. Podobně je znám jako vynikající a uznávaný portrétista. Jako kreslíř byl mimořádně produktivní, dnes je známo více než půl tisíce jeho kreseb, z větší části zachovaných ve sbírkách florentských Uffizií.

TOGNER, Milan. Italská kresba 17. století, Muzeum umění, Olomouc 2005

Jacopo da Empoli

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1976   Italská kresba 16. a počátku 17. století (( K výstavě Pocta Tizianovi)), Národní galerie v Praze, Praha
  1977   Meisterzeichnungen aus der graphischen Sammlung der Nationalgalerie Prag, Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Státní umělecké sbírky Drážďany), Drážďany (Dresden)
  2005   Italská kresba 17. století / Italian Drawing of the 17th Century (Sbírka Antonína Martina Lublinského ve Vědecké knihovně v Olomouci / Collection of Antonín Martin Lublinský in the Research Library in Olomouc), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)