Foto – Václav Chochola, 1957, © Archiv B&M Chochola

Karel Černý

* 19. 2. 1910, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
† 18. 10. 1960, Praha, Česká republika (Czech Republic)
painter, Illustrator, graphic artist, Draghtsman

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jn99240001699
VIAF: 59718177

Karel Černý
Cirkus
1936
malba
olej, plátno
66 x 79 cm
Karel Černý
Plačky
1945
malba
olej, plátno
70 x 60 cm
Karel Černý
Veranda
1948
malba
olej, plátno
80 x 60 cm
 

notes:
Ve 40. letech byl oceňován Jindřichem Chalupeckým jako jeden z nejtalentovanějších malířů své generace.

V Pražských ateliérech (1961) rok narození 1912.

Karel Černý

Karel Černý, osamělý malíř, jehož obrazy působí svou zdánlivou jednoduchostí, monumentální jakoby zhutnělou formou a vytříbeným smyslem pro barvu a její symbolické významy. Z tvarů uzavřených pevným obrysem, barevné a tvarové rytmizace plochy vždy vyzařuje silný poetický až melancholický pocit. Pocit vyrůstající z Černého vrozené tělesné vady, hořkých životních zkušeností i z tísně doby, v níž prožil většinu svého života. Jeho jméno je stále připomínáno ve stálých expozicích galerií a v rámci rozsáhlých tematických či dobových výstav. Naposled jeho nadčasové nebo spíše bezčasé obrazy zazářily na výstavě Konec avantgardy? v Galerii hlavního města Prahy (2011) jako naprosto výjimečný zjev v bolestné šedi válečných a poválečných let. Jeho Milenci a Noc působily na diváky fascinující silou stejně, jako tomu bylo během válečných Konfrontací. Tehdy Jindřich Chalupecký spolu s dalšími uměleckými kritiky rozpoznal v jeho obrazech sílu a mohutnost, která ostatním chyběla. Byl dáván jiným za vzor a obdivována tajemná atmosféra jeho obrazů. Nikdy nepříslušel k žádné skupině a nebyl ani aktivně činný v žádném spolku. Žil a tvořil sám pro sebe, z vnitřní potřeby. Byl povolán. Na světě neexistovalo nic, co by ho odtrhlo od malby, vyjma divadla a pražských barů. Avšak i tam myslel na obrazy, jež nosil dosud ve svých představách. Vytvořil tak dílo ucelené a přitom proměnlivé, avšak nikoli šokující a průkopnické. Jeho díla jsou zdánlivě prostá až idylická. Snad právě proto, pro svou víru v krásný obraz tvořící pevný neproměnný bod v nejistém světě, pohovku pro oko i unavenou duši, ale především pro svou nezařaditelnost do hlavního proudu vývoje umění zůstává tak trochu umělcem na okraji. A to i přesto, že se jeho díla objevují v aukcích a ty nejlepší z nich dosahují překvapivě závratných cen pohybujících se na hranici tří miliónů.1
Životem a dílem Karla Černého se po několik desetiletí zabýval historik umění profesor Vojtěch Lahoda, který zpracoval dvě obsáhlé monografie včetně podrobného soupisu jeho malířského a grafického díla. Tím však Karel Černý ztratil pro další historiky umění a galeristy na přitažlivosti. Vše již bylo napsáno, zdokumentováno a evidováno. Poslední výstava jeho obrazů se uskutečnila před více jak dvaceti lety v Pardubicích (1990), a tak je pro mladší generaci téměř neznámým umělcem. Pevně věřím, že nejsem jediná, koho vždy fascinovala neuvěřitelná stabilita, pevnost a oblost tvarů, vysoké pasty, nezvyklé barvy a masivní linie vymezující jednotlivé plochy, milenci ztrácející se v modrofialové temnotě tmy. Jsou to obrazy záhadné. Nelze je uchopit, skrze dobová výtvarná hnutí a směry. Jeho dílo spíše poukazuje na spojitost s počátky moderny, gotikou, barokem, ale především s divadlem a literaturou raného francouzského existencialismu. Lze-li někoho z našich malířů označit jako existencialistu, pak právě jeho.
Karel Černý se narodil 19. února 1910 v Brně, avšak záhy po úpadku otcovy cukrářské živnosti, se rodina přestěhovala do Prahy. Z úcty k matce, která jako jediná z rodiny pro něj měla pochopení a byla mu vždy oporou, si ke jménu připojuje iniciálu Š (Šiková, dívčí jméno matky). Naopak otec, ač poměrně úspěšný podnikatel, odmítl syna finančně zajišťovat. Jeho podpora se omezila na občasné drobné výpomoci. Černého vůle stát se malířem však byla nezlomná. Legendou se stal již způsob jeho přijetí na Akademii výtvarných umění v Praze, kdy údajně roku 1933 postával s deskami v ruce před budovou akademie tak dlouho, dokud si ho nevšiml malíř Jakub Obrovský. Ten ho po následné konzultaci přijal rovnou do druhého ročníku své malířské školy. Během studia se přátelil především s malířem Václavem Holubem a Sylvou Ježkovou. Občas mu také někteří lépe situovaní spolužáci vypomáhali z finanční nouze koupí jeho obrazů. Je na nich patrné hledání vlastního výrazu, avšak již v této době jsou již zřetelné charakteristické rysy jeho budoucí tvorby. Absolutorium složil úspěšně roku 1938.
Na samostatnou uměleckou dráhu vstupoval Karel Černý v době blížící se světové války, v době stupňujícího se pocitu ohrožení a ztráty iluzí. Tato všeobecná deziluze a obavy o zítřek se pochopitelně odrážely i v umění. Objevily se první pochybnosti o smyslu i formě moderního a avantgardního umění. Někteří mladí umělci nalézali řešení v návratu ke kořenům moderny. Není proto divu, že v díle Karla Černého nalézáme ozvuky secesního křehkého snění i Kubištovsky přísnou konstrukci obrazové plochy. Nelze pominout ani zřejmý vliv Edvarda Muncha, jenž na svých plátnech stvořil svět plný úzkosti a temných pudů. Vedle těchto autorů nalezl Černý inspiraci ve starém umění a to především v gotických deskových malbách. Obdivoval jejich spiritualitu, skrytý význam a silný emocionální náboj vyjádřený zjednodušeným až typizovaným figurálním repertoárem. Nejvýrazněji se okouzlení gotikou projevilo v jeho první velké zakázce na oltářní obraz s námětem Zmrtvýchvstání pro kapli Sedmi bratří Makabejských v obci Koryta u Mnichova Hradiště. Kompozice a krajinný rámec tohoto rozměrného plátna je volnou parafrází deskového obrazu Mistra Třeboňského oltáře.2 Duchovní tématiku rozvinul později v sérii obrazů raněných mužů a naříkajících žen, které vrcholí monumentálním plátnem Oplakávání (1946).
Karel Černý používal již od počátku vysoké nánosy barevné pasty. Sám je míchal z práškových pigmentů. Zčásti ho k tomu vedl nedostatek peněz, ale především nebyl spokojen s kvalitou prodávaných barev. Připadaly mu pro jeho záměry příliš řídké a bez lesku. Během krátké doby si vytvořil specifickou paletu barev – pařížská modř, ultramarín, fialová, rumělka, čerň, běloba, okr a pouze doplňkově zelená. Maloval zásadně podle modelu. Na všechny své obrazy zahradních scén a barů si dělával doma řadu skic. Modelem mu údajně musel stát i Zdeněk Sklenář, jenž měl ateliér nějakou dobu ve stejném domě. Sklenář později na Černého vzpomínal jako na hodného a čestného muže se smyslem pro humor a satiru, který jako jeden z mála po roce 1948 neohnul páteř.3
Zároveň s charakteristickým stylem jeho obrazů se vykrystalizovalo i několik klíčových motivů, k nimž se Karel Černý znovu a znovu vracel. V první řadě to byly noční bary a zahrady plné lidí, dále zátiší jako důkaz existence i neživý společník osamělce, žena na lůžku, dvojice milenců a v neposlední řadě řeka s parníkem symbolizujícím naději, že někde jinde daleko je možné začít nový lepší život.
Ačkoli byl městský typ a na venkově ho ubíjela jednotvárnost a omezenost lidí i jejich práce, vytvořil zde celou sérii krajin, která patří k vrcholům jeho tvorby. Právě v jižních Čechách nalezl čistý výtvarný výraz, jehož dociloval kontrastem přesně vymezených téměř nepropracovaných barevných ploch. Jeho lesy, pole, cesty a dokonce i oblaka na nebi působí dojmem neskutečné tíže. Přesto je tato pevnost prostoupena chvěním, které ale spíše umocňuje fascinující nehybnost. Nejzajímavější jsou mraky, kterým sám autor říkal sarkasticky „lívance“. Prchavý obláček páry se na jeho plátnech proměnil v hmotný předmět, hmatatelný už už si na něj sáhnout, chytit ho… Jakoby se snažil, tak jako ostatně většina z nás, zachytit okamžik a uzamknout do věčného trvání.
Jeho tvorba do té doby plná těžké melancholie a snění se výrazně proměnila po cestě do Paříže roku 1946. Zde měl možnost poznat díla francouzských i španělských současníků, zúčastnit se velké výstavy českých umělců v galerii La Böetie a především okusit alespoň na několik týdnů úžasnou atmosféru, lehkost a svobodu života v Paříži. Obrazy jakoby se pročistily a zjednodušily. Do popředí se dostalo spíše formální řešení obrazové plochy na úkor literárního či duchovního rozměru díla. Někteří kritici pak označili jeho díla za krotká,4 ale on sám byl možná poprvé v životě skutečně šťastný. Podobně, snad možná ještě výrazněji, ho zasáhlo setkání s mořem v Nice a Le Havre. Maloval obrazy jiskřící se hladiny a uvažoval o koupi domu na jihu Francie. Nakonec se však přeci jen vrátil do Prahy, kde všechny jeho plány vzaly za své. Následující padesátá léta v Čechách však postupně ubila veškerý jeho životní elán načerpaný ve Francii. Nové komunistické poměry ho připravily o možnost vystavovat, ale především zničily, ožebračily či vyštvaly do exilu živnostníky, právníky a další movité sběratele. Černý tak přišel, podobně jako řada dalších umělců, o příjem z prodeje obrazů. Situace v Československu se sice po roce 1956 mírně zlepšila. Černý mohl opět vystavovat a byl dokonce přizván k účasti na Bienále v Benátkách a EXPO´58 v Bruselu. Všeobecná nesvoboda a starost o živobytí pro sebe i svého otce, které zajišťoval pouze malým příjmem z občasných zakázek na ilustrování, ho však velmi vyčerpávala. Maloval čím dál tím méně a těžko hledal smysl pro další tvorbu. Umírá náhle po prodělaném zápalu plic dne 18. října 1960. Jakoby Jan Drda jeho konec již v roce 1943 předpověděl: „Karel Černý je z rodu těch umělců, o nichž bylo řečeno, že je ani Bůh, ani ďábel nemůže zabít dřív, dokud neřekli všecko, co chtěli.“5
Petra Příkazská / text katalogu Karel Černý Cesta do hlubin noci. Galerie moderního umění v Hradci Králové 2011
1 Zátiší s pomeranči, 1944, bylo v roce 2010 vydraženo téměř za 3,500.000,- Kč a jeden z jeho Barů ze sbírky rodiny Hascoe byl v červnu 2012 vydražen v Londýnském Sotheby´s za částku £163,000.
2 V. Lahoda, Karel Černý. Praha 1994, s. 65
3 Z. Sklenář, Vzpomínání… Praha 2010, s. 115-119
4 Například Věra Hasalová, Paříž v kresbách Karla Černého. My 47, 1947, č. 45, s. 5
5 Jan Drda, Karel Černý. Praha 1943, s. 7

Karel Černý

Foto – Václav Chochola, 1957, © Archiv B&M Chochola
foto Josef Prošek
 

Karel Černý

Karel Černý
Cirkus
1936
malba
olej, plátno
66 x 79 cm
Karel Černý
Plačky
1945
malba
olej, plátno
70 x 60 cm
Karel Černý
Veranda
1948
malba
olej, plátno
80 x 60 cm
 

Karel Černý

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
???? - ????   Večerní dělnická škola, Praha, Kutman Jaroslav, *1889
1932 - ????   Ukrajinská akademie, Praha, Kulec Jan, *1880
1933 - 1936   Akademie výtvarných umění, Praha, Obrovský Jakub, *1882

Karel Černý

from - to   institution, city, notes
1910 - 1911   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
1911 - ????   Praha, Praha
1946 - 1946   Espace Eiffel Branly, Paříž (Paris)
1946 - 1949   Francie, opakované studijní pobyty
1947 - 1948   Belgie, opakovaný studijní pobyt
1957 - 1957   Rumunsko, studijní pobyt

Karel Černý

from - to   group, *creation, notes
1940 - 1949   Spolek výtvarných umělců Mánes (SVU Mánes), *1887, nebo od 1938?, řádný člen

Karel Černý

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1942/05/07 - 1942/05/31   Karel Černý: Obrazy, Mánes, Praha
1942/11/25 - 1942/12/08   Kresby Karla Černého, Galerie Jos. R. Vilímek, Praha
1944/01/29 - 1944/11/20   Karel Černý, Mánes, Praha
1946   Malíř Karel Černý, Le peintre, Praha, Praha
1946/05/07 - 1946/05/29   Karel Černý, Topičův salon (1937-1949), Praha
1947/10/21 - 1947/11/12   Paříž v kresbách Karla Černého, Galerie Jos. R. Vilímek, Praha
1948/11/03 - 1948/11/28   Karel Černý, Topičův salon (1937-1949), Praha
1957/03/03 - 1957/03/31   Karel Černý: Výstava obrazů 1949-1956, Galerie Československý spisovatel, Praha
1958/03/07 - 1958/03/31   Karel Černý: Rumunské moře v kresbách, Galerie Českého fondu výtvarných umění, Praha
1961/11/15 - 1961/12   Karel Černý: Obrazy z let 1941 - 1958, Městská knihovna Praha, Praha
1963/03/01 - 1963/04/01   Karel Černý: Obrazy a kresby z let 1935-1958, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1963/09/22 - 1963/11/10   Karel Černý: Soubor obrazů, Krajské vlastivědné muzeum, Olomouc (Olomouc)
1963/12/20 - 1964/02/02   Karel Černý: Obrazy a kresby, Dům umění, Zlín (Zlín)
1965   Karel Černý, Galerie bratří Čapků, Praha
1966/03/05 -   Karel Černý, Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)
1966/04/30 -   Karel Černý: Obrazy, Stálá výstavní síň ve Františkových Lázních, Františkovy Lázně (Cheb)
1970/11/25 - 1970/12/27   Karel Černý: Výbor z malířské tvorby let 1934-1958, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1971/01/22 - 1971/03/14   Karel Černý: Kresby, Kabinet grafiky, Olomouc (Olomouc)
1971/01/31 - 1971/02/28   Karel Černý: Výbor z malířské tvorby let 1934-1958, Malinův dům, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
1971/03/25 - 1971/04/22   Karel Černý: Malíř 1910 - 1960: Výbor malířské tvorby let 1934 - 1958 k 60. výročí narození a 10. výročí úmrtí, Galerie Václava Špály, Praha
1980/11/30 - 1981/01/04   Karel Černý: 1910 - 1960, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1981/01/22 - 1981/02   Karel Černý: 1910 - 1960, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1982/03/15 - 1982/05/09   Karel Černý: Obrazy - kresby, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
1982/08/26 - 1982/09/26   Karel Černý: Obrazy, kresby, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
1983/11 - 1983/12   Karel Černý, Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)
1986/03/13 - 1986/04/05   Karel Černý: Výběr z díla, Staroměstská radnice, Praha
1990/02/07 - 1990/04/01   Karel Černý: Kresby ze sbírek Středočeské galerie, Středočeská galerie, Praha
1990/04/26 - 1990/05/30   Karel Černý: Kresby, Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou, Rychnov nad Kněžnou (Rychnov nad Kněžnou)
1990/06/28 - 1990/08/26   Karel Černý: Kresby a grafiky, Dům U Jonáše, Pardubice (Pardubice)
2011/11/24 - 2012/02/19   Karel Černý: Cesta do hlubin noci, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
2014/04/03 - 2014/06/15   Karel Černý: Námořník, 1949, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
2015/09/09 - 2015/10/04   Karel Černý: Milenci, Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Hradec Králové (Hradec Králové)
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1936/04/26 - 1936/08/31   I. jarní Zlínský salon, Zlín (Zlín), Zlín (Zlín)
1939/11/12 - 1939/12/15   Národ svým výtvarným umělcům, Praha, Praha
1939/12/16 - 1940/01/28   Důvěřujte umění: Příklady z minulosti - Práce členů Mánesa za dva roky, Mánes, Praha
1940/03/20 - 1940/04/14   Od náčrtu k obrazu a soše, Mánes, Praha
1940/10/01 - 1940/10/15   Bílá Labuť českému umění (výstava soudobého českého umění), Bílá Labuť, Praha
1940/10/12 - 1940/11/17   Obraz a socha v bytě I., Mánes, Praha
1940/12/01 - 1941/01/05   Národ svým výtvarným umělcům, Praha, Praha
1941/04   Výstava Spolku výtvarných umělců Mánes, Studijní ústav, Zlín (Zlín)
1941/06/27 - 1941/09   Tvář české krajiny, Mánes, Praha
1941/09/15 - 1941/10/15   Bílá Labuť českému umění, Bílá Labuť, Praha
1942/01/20 - 1942/02/20   Národ svým výtvarným umělcům, Praha, Praha
1944/01/27 - 1944/02/27   Kresby, akvarely a drobná plastika, Mánes, Praha
1944/05/19 - 1944/06/01   Květiny a zátiší, Galerie V. Hořejš, Praha
1945/09/26 - 1945/10/14   Konfrontace 2, Topičův salon (1937-1949), Praha
1945/11/19 - 1945/12/16   Mánes 1907-1938, Mánes, Praha
1946/06/14 - 1946/07/14   Art Tchécoslovaque 1938 - 1946, Galerie La Boëtie, Paříž (Paris)
1946/09/14 - 1946/09/26   Jeune peinture Tchecoslovaque, Galeries Apollo, Brusel (Brussels)
1947/02/08 - 1947/02/19   Jonge tsjecho-slowaaksche schilderkunst, Jeune peinture tchecoslovaque, Tentoostelling zaal Artes, Antverpy (Antwerpen)
1947/05/08 - 1947/06/07   Z nové tvorby (Obrazy a sochy od května 1945), Pošova galerie, Praha
1947/05/22 - 1947/06/12   Arte contemporanea cecoslovacca, Galleria dello scorpione, Terst (Trieste)
1947/07 - 1947/08   Monumentální úkol současného výtvarnictví, Mánes, Praha
1947/07/20 - 1947/09/07   Moderne Kunst der Tschechoslowakei, Kunstmuseum Luzern, Luzern
1947/12/20 - 1948/01/11   Náboženské umění XX. století, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1948/04   Kresby a akvarely, Galerie Evropského literárního klubu (Galerie ELK), Praha 1
1948/06/06 - 1948/09/30   XXIV. Esposizione Biennale Internazionale d'Arte (La Biennale di Venezia 1948), Pavilon České a Slovenské republiky, Benátky (Venezia)
1948/06/09 - 1948/07/11   Umění a kýč, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1948/06/26 - 1948/08/26   100 let výtvarné Moravy, Dům umění, Olomouc (Olomouc)
1948/09/04 - 1948/10/03   Umění a kýč: Podobizna, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1950/11   Dobrý originál do malého bytu, Galerie Československý spisovatel (bývalá Galerie ELK), Praha
1953/11/04 - 1953/12/06   Knižní ilustrace 1953, Galerie Kniha, Praha
1954/03 - 1954/04   Výtvarníci a kniha, Mánes, Praha
1956/12/14 - 1957/01/29   Zátiší v české malbě XX. století, Galerie Českého fondu výtvarných umění, Praha
1957/08/02 - 1957/09/16   Malá krajina, Galerie Českého fondu výtvarných umění, Praha
1957/09   IV. Bienal do museu de arte moderna, São Paulo, São Paulo
1958/06/14 - 1958/10/19   XXIX. Esposizione Biennale Internazionale d'Arte (La Biennale di Venezia 1958), Pavilon České a Slovenské republiky, Benátky (Venezia)
1959/05/05 - 1959/05/25   Tšekkoslovakian nykytaidetta / Tjeckoslovakisk nutidskonst, Helsingin Taidehalli / Helsingfors Konsthall, Helsinky (Helsinki)
1959/12/13 - 1960/02/15   IV. přehlídka československého výtvarného umění, Praha, Praha
1960/10/21 - 1960/11   Tvůrčí skupina Mánes, Mánes, Praha
1960/11/13 - 1960/12/04   Soudobé české malířství 1945 - 1960, Dům umění, Olomouc (Olomouc)
1961/02/05 - 1961/03/12   Škola vidění - Výmluvnost kresby, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1961/05/06 -   Hluboká 1961: Výtvarným uměním k socialistickému životu, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1961/05/14 - 1961/06/11   Současné české malířství, Dům umění, Olomouc (Olomouc)
1961/07/15 -   Hluboká 1961: Výtvarným uměním k socialistickému životu, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1961/08 - 1961/09   Ze souboru moderního umění Alšovy jihočeské galerie, Vlastivědné muzeum, Vimperk (Prachatice)
1961/11/22 - 1962/01/31   Československé výtvarné umění za lepší zítřek, Dům umění, Zlín (Zlín)
1962   Současné umění - obrazy a plastika - ze sbírky AJG, Vlastivědné muzeum, Kamenice nad Lipou (Pelhřimov)
1962/01/18 -   Škola vidění - kresba, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1962/05 - 1962/06   Čechoslovaško izkustvo ot 19 i 20 stoletije, National Gallery – National Art Gallery (Nacionalna chudožestvena galerija), Sofie (Sofia)
1962/09   Expoziția de artă plastică Cehoslovaca (Sec. XIX-XX), Sala Dalles, Bukurešť (Bucureşti)
1962/10/21 - 1962/12/09   Česká kresba ze sbírek Národní galerie v Praze, Galerie Slováckého muzea, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
1962/12/14 - 1963/02/08   Moderní české malířství z přírůstků Moravské galerie, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
1963/02/10 - 1963/03/15   Obrazy, sochy, grafika: Z přírůstků sbírek Oblastní galerie Olomouc v letech 1961 a 1962, Dům umění, Olomouc (Olomouc)
1963/05/11 - 1963/06/11   Cseh-szlovák művészet XIX - XX század, Műcsarnok (Kunsthalle Budapest), Budapešť (Budapest)
1963/09/15 -   Hluboká 1963: Umění 1900-1963, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1964   Obrazy a plastiky, Oblastní galerie výtvarného umění, Litoměřice (Litoměřice)
1964/12 - 1965/01   Výstava přírůstků 1960-1964 (obrazy, kresby, plastika), Zámek Zlín, Zlín (Zlín)
1965/05/13 - 1965/08/29   Moderní česká kresba, Palác Kinských, Praha
1965/06 - 1965/07   České moderní malířství, Zámek Nelahozeves, Nelahozeves (Mělník)
1965/09/07 - 1965/10/03   Škola vidění: Výmluvnost kresby, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1965/09/12 - 1965/10/10   Moderní česká kresba, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1965/12/12 - 1966/01/20   Moderní české umění, Stará radnice, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
1966/03/29 - 1966/05/15   České moderní umění ze sbírky Emanuela Hloupého, Palác Kinských, Praha
1966/07 - 1966/08   Přírůstky do sbírek Východočeské galerie Pardubice v letech 1965-1966, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1966/09/09 - 1966/10/09   Пєйзаж, Státní galerie, Jerevan (Yerevan)
1966/09/23 - 1966/10   Aktuální tendence českého umění. Obrazy, sochy, grafika, Galerie Nová síň, Praha
1966/11/04 - 1966/12/05   Пєйзаж, Pushkin State Museum of Fine Arts (Puškinovo muzeum), Moskva (Moscow)
1967/01/08 - 1967/02/05   Moderní české umění z přírůstků sbírek 1961-1966, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1967/02/19 - 1967/03/27   České umění XX. století ze sbírek Středočeské galerie, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1967/03/09 - 1967/03/30   Sztuka walcząca, Zachęta - Narodowa Galeria Sztuki (The Zachęta Gallery of Contemporary Art), Varšava (Warszawa)
1967/04   Čehoslovačka lepa knjiga 1945-1965, Muzej primenjene umetnosti, Bělehrad (Beograd)
1967/05 - 1967/10   České umění XX. století ze sbírek Středočeské galerie, Zámek Nelahozeves, Nelahozeves (Mělník)
1968/01   České malířství od doby Osmy, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1968/03/01 - 1968/04/09   Přírůstky českého moderního umění, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
1968/05 - 1968/06   50 rokov československého maliarstva zo zbierok galerií, Slovenská národná galéria, Bratislava (Bratislava)
1968/07   50 let české kresby: Výstava neznámých kreseb českých malířů 20. století - 2. část, Galerie Letná, Praha
1968/07/07 - 1968/08   50 let československého malířství 1918–1968, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1968/10   Česká moderní grafika ze sbírek Galerie Benedikta Rejta v Lounech. I. výstava přírůstků galerijní sbírky, Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)
1968/10/24 - 1968/12/26   50 let československého malířství 1918–1968, Praha, Praha
1968/12 - 1969/01   50 let československého malířství 1918–1968, Pražákův palác, Brno (Brno-město)
1969/02 - 1969/03   50 let československého malířství 1918–1968, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1969/02/21 - 1969/03/24   Tschechische Malerei des 20. Jahrhunderts, Ausstellungsräume Berlin 12, Berlín (Berlin)
1969/04 - 1969/09   Česká krajina, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1970/05 -1970/10   Středočeský kraj v díle českých malířů 19. a 20. století, Hrad Karlštejn, Karlštejn (Beroun)
1970/05/04 - 1970/06/28   Obrazy a plastiky ze sbírek Galerie hlavního města Prahy, Staroměstská radnice, Praha
1970/10 - 1970/11   Krajina pevného řádu: Ohlasy kubismu v českém krajinářství, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1970/12   Krajina pevného řádu: Ohlasy kubismu v českém krajinářství, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1971/04 - 1971/05   Obrazy pěti století, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1971/05/12 - 1971/07/04   Česká krajina 20. století, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1971/05/23 - 1971/09/30   Český portrét, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1971/12/17 - 1972/02/27   Výtvarní umělci k 50. výročí založení KSČ (Díla z let 1945-1971), Jízdárna Pražského hradu, Praha
1972/08/24 - 1972/12   České umění 20. století z nové instalace sbírek GVU v Chebu, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
1972/10 - 1972/11   Umělecká díla ze sbírek hradeckých sběratelů, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
1973/03/13 - 1973/04/15   Obrazy o lidech, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1973/10 - 1973/12   Krajina vnitřního napětí: Expresivní tendence v české krajinomalbě 20. století, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1974/06 - 1974/08   České umění 20. století ze sbírek Středočeské galerie: I. část (do roku 1945), Středočeská galerie, Praha
1975/02/27 - 1975/04/13   České umění první poloviny 20. století ze sbírek Moravské galerie v Brně, Městská knihovna Praha, Praha
1975/04/25 - 1975/10/19   Český jih ve výtvarném umění 1925 - 1975, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1975/05 - 1975/08   České umění první poloviny 20. století ze sbírek Moravské galerie v Brně, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
1975/07/09 - 1975/08/28   České umenie XX. storočia, Východoslovenská galéria (1961-1992), Košice (Košice)
1975/10/05 - 1975/12/08   Dix siècles d'art tchèque et slovaque, Grand Palais - Galeries nationales, Paříž (Paris)
1976   Přírůstky uměleckých děl 1968-1975, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
1976/08 - 1976/09   Česká kresba první poloviny dvacátého století ze sbírek GVU v Ostravě, Galerie výtvarného umění (1973-1982), Ostrava (Ostrava-město)
1976/12 - 1977/1   České umění 20. století ze sbírek Středočeské galerie: II. část (od roku 1945 do roku 1960), Středočeská galerie, Praha
1977/04/02 - 1977/11/30   České umění 1900/1945, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1977/05/03 - 1977/07/03   České malířství první poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarných umění v Ostravě, Městská knihovna Praha, Praha
1977/09/03 - 1977/10/30   Česká krajina XX. století, Zámek Hradec nad Moravicí, Hradec nad Moravicí (Opava)
1978/02/24 - 1978/05/09   Přírůstky českého malířství 20. století v Moravské galerii v Brně za uplynulých deset let, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
1978/03 - 1978/05   České umění 20. století ze sbírek Středočeské galerie, Kulturní dům Josefa Suka, Sedlčany (Příbram)
1978/04/07 - 1978/05/05   České umenie XX. storočia zo sbierok GVU Olomouc (malířství a sochařství), Oblastná galéria, Banská Bystrica (Banská Bystrica)
1979/04 - 1979/06   České malířství 20. století ze sbírek západočeských galerií, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
1979/04/28 - 1979/09/30   České umění 1945/1975, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1979/07/12 - 1979/09/30   České malířství 20. století ze sbírek západočeských galerií, Výstavní síň Masné krámy, Plzeň (Plzeň-město)
1979/10/18 - 1980/11/05   České malířství 20. století ze sbírek západočeských galerií, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
1979/12/16 - 1980/01/13   Česká portrétní malba 20. století, Dům pánů z Kunštátu, Brno (Brno-město)
1980/04/02 - 1980/04/27   Rukopisy slavných českých umělců - výtvarníků, Divadlo hudby (Galerie Titanic), Olomouc (Olomouc)
1980/09/04 - 1981/01/31   České moderní malířství 1900-1950 ze sbírek Moravské galerie v Brně, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1980/10/23 - 1980/12/07   České maliarstvo 20. storočia zo zbierok Národní galerie v Prahe, Slovenská národná galéria, Vodné kasárne, Rázusovo nábrežie, Bratislava (Bratislava)
1980/11   Česká figurativní malba 40. let, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
1981   České malířství a sochařství 1900-1980, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1981   Lidé práce, bojů a vítězství, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1981/03/24 - 1981/04/10   Dopisy umělců (Rukopisy slavných českých umělců), Malá galerie Československého spisovatele, Praha
1981/09/03 - 1981/10/04   Češko slikarstvo tridesetih godina dvadesetog veka, Muzej savremene umetnosti (Museum of Contemporary Art of Belgrade MoCAB / Музеј савремене уметности у Београду), Bělehrad (Beograd)
1981/10 - 1981/11   Malířský a sochařský portrét: Sbírka umění 20. století Severočeské galerie, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1982/07/08 - 1982/09/05   České umění 40. let, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1982/10/14 - 1982/11/26   Člověk v českém moderním malířství, Mánesova síň, Karviná (Karviná)
1983/01/25 - 1983/02/20   Rukopisy slavných českých umělců 19. a 20. století (korespondence), Kabinet grafiky, Brno (Brno-město)
1983/04/30 - 1983/09/30   Česká krajina, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1983/07   Žena věčná inspirace umění, Výstavní síň výtvarného umění, Most (Most)
1983/07 - 1983/08   České malířství v nových přírůstcích OGVU Náchod, Oblastní galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
1983/09/15 - 1983/11/06   20 let Galerie hlavního města Prahy, Staroměstská radnice, Praha
1983/09/15 - 1983/12/04   České výtvarné umění 20. století (malířství a sochařství) ze sbírek Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci: Výstava ke 100. výročí založení prvního muzea na Moravě, Vlastivědné muzeum, Olomouc (Olomouc)
1983/09/29 - 1983/11/13   Česká kresba 20. století ze sbírek Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Kabinet grafiky, Olomouc (Olomouc)
1983/09/29 - 1983/12/31   Z nových zisků galerie 1973/1983, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
1983/11/19 - 1984/04/15   Nové kresby, Výběr z přírůstků Galerie umění, Karlovy Vary 1973-1983, Letohrádek Ostrov, Ostrov (Karlovy Vary)
1983/12/15 - 1984/02/26   Česká krajina, Valdštejnská jízdárna, Praha
1984   České malířství od konce 19. století po současnost ze sbírek Okresní galerie výtvarného umění v Náchodě, Oblastní galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
1984/03   Žena věčná inspirace umění, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1984/03/08 - 1984/04/29   Česká kresba 20. století ze sbírek Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, 2. část, Kabinet grafiky, Olomouc (Olomouc)
1984/05/05 - 1984/09/30   Česká kresba 20. století ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1985/05 - 1985/06   Za krásu života (Výstava výtvarných děl z roku 1945. K 40. výročí osvobození Československa Sovětskou armádou), Památník Terezín, Terezín (Litoměřice)
1985/07/11 - 1985/09/30   České maliarstvo XX. storočia zo zbierok Národnej galérie v Prahe (II.diel), Oravská galéria, Dolný Kubín (Dolný Kubín)
1986/04 - 1986/12   Přírůstky do sbírek za léta 1981-1985, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
1986/04/26 - 1987/09/30   České umění 20. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1986/07 - 1986/08   Česká kresba ze sbírek Východočeské galerie, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1986/07/17 - 1986/09/30   České maliarstvo XX. storočia zo zbierok Národnej galérie v Prahe (III. diel), Oravská galéria, Dolný Kubín (Dolný Kubín)
1987/05/07 - 1987/07/12   S.V.U. Mánes: Výstava k 100. výročí založení, Mánes, Praha
1987/11/19 - 1988/01/03   Cesty za uměním naší doby. Ideje VŘSR v české výtvarné kultuře, Mánes, Praha
1987/12 - 1988/04   Oblastní galerie výtvarného umění v Gottwaldově: Přírůstky sbírek 1976-1986, Divadlo pracujících, Gottwaldov (Zlín)
1988/01/26 - 1988/03/13   Z nových zisků Národní galerie v Praze z let 1984-1986, 4. část, Městská knihovna Praha, Praha
1988/04 - 1988/05   Z pokladů Severočeské galerie: Výstava ke 30. výročí otevření galerie, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
1988/04/23 - 1988/10/02   České zátiší 20. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1988/05/03 - 1988/06/05   Přírůstky 1985-1987, Staroměstská radnice, Praha
1988/06 - 1988/07   Česká grafika 20. storočia zo zbierok Stredočeskej galérie v Prahe, Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne (-2001), Trenčín (Trenčín)
1988/08/25 - 1988/10/02   Praha 1920-1940 Prag: Tsekkoslovakian taidetta / Tjeckisk konst, Ateneumin taidemuseo, Helsinky (Helsinki)
1988/11/20 - 1989/01/29   Tschechische Kunst der 20er und 30er Jahre: Avantgarde und Tradition, Mathildenhöhe Darmstadt, Darmstadt
1989/01 - 1989/02   České moderní zátiší: Výběr obrazů ze sbírek Krajské galerie v Hradci Králové a Východočeské galerie v Pardubicích, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
1990/02/14 - 1990/04/08   Výtvarné tendence, Středočeská galerie, Praha
1991/04   České umění 2. poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1991/04/26 - 1991/09/30   České malířství a sochařství 2. poloviny 20. století ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
1991/05 - 1991/06   Czeska sztuka 2. połowy XX wieku ze zbiorów Galerii Sztuk Plastycznych w Ostrawie, Muzeum Górnośląskie w Bytomiu, Bytom
1992/10/29 - 1993/01/17   Přírůstky českého umění 20. století z let 1989-1992, Jízdárna Pražského hradu, Praha
1993/06/30 - 1993/08/29   České výtvarné umění 1930-1960, České muzeum výtvarných umění, Praha
1993/12/16 - 1994/03/06   Záznam nejrozmanitějších faktorů… České malířství 2. poloviny 20. století ze sbírek státních galerií, Jízdárna Pražského hradu, Praha
1994/07/28 - 1994/10/23   Ohniska znovuzrození, Městská knihovna Praha, Praha
1994/10/05 - 1994/10/29   České malířství z let 1860–1942 ze sbírek pobočky České spořitelny a.s. v Železném Brodě, Výstavní síň Emila Filly, Ústí nad Labem (Ústí nad Labem)
1995/01 - 1995/02   Ohniska inspirace II. Zátiší v české malbě 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
1995/01/20 - 1995/02/26   Přírůstky sbírek 1989 - 1993, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
1995/10/26 - 1996/02/02   Sztuka czeska pierwszej połowy XX. wieku ze zbiorów Galerii sztuk pięknych w Ostrawie, Muzeum Górnośląskie w Bytomiu, Bytom
1995/12/04 -   Stálá prodejní expozice v nově otevřených prostorách, Galerie Vltavín, Ostrovní, Praha
1996/04/30 - 1996/09/08   V prostoru 20. století: České umění ze sbírky Galerie hlavního města Prahy, Městská knihovna Praha, Praha
1997/02/27 - 1997/12/31   Mezi tradicí a experimentem. Práce na papíře a s papírem v českém výtvarném umění 1939-1989, Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění, Olomouc (Olomouc)
1997/07/16 - 1997/09/28   Ouplná lůna, České muzeum výtvarných umění, Praha
1997/11/07 - 1998/08/16   Proměny krajiny v českém malířství 20. století ze sbírek Národní galerie v Praze, Veletržní palác, Praha
1998/03/05 - 1998/05/28   Civilizace: České výtvarné umění 40. let ze sbírek ČMVU, Galerie Zámeček - Ernestinum, Příbram (Příbram)
1998/04/23 - 1998/06/07   Mezi tradicí a experimentem. Práce na papíře a s papírem v českém výtvarném umění 1939-1989, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Jihlava (Jihlava)
1998/10/07 - 1999/01/03   Civilizace: České umění čtyřicátých let ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze, Dům U Černé Matky Boží, Praha
1999/05/05 - 1999/10/10   Cesta na jih, Obecní dům, Praha
1999/06/24 - 1999/09/12   Kolorismus v českém výtvarném umění, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
2000/03/16 - 2000/06/25   Bilance I: Obrazy a sochy 1. poloviny 20. století ze sbírek Galerie umění Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
2000/12/13 - 2001/03/25   Melancholie, Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
2002/08/05 - 2002/09/15   Česká kresba 1. poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Chebu, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
2003/02/27 - 2003/05/25   Umění je abstrakce: Česká vizuální kultura 60. let, Jízdárna Pražského hradu, Praha
2003/06/12 - 2003/09/14   Umění je abstrakce: Česká vizuální kultura 60. let, Uměleckoprůmyslové muzeum, Brno (Brno-město)
2003/10/09 - 2004/02/01   Umění je abstrakce: Česká vizuální kultura 60. let, Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění, Olomouc (Olomouc)
2003/10/25 - 2003/11/13   Metamorfozy człowieka: Figuratywne motywy w grafice i rysunku ze zbiorów Czeskiego Muzeum Sztuk Pięknych w Pradze 1892-1948, Galeria Bielska BWA, Bielsko-Biała
2003/11/07 - 2004/01/31   Až kometa šlehne nás: Z historie zvukového záznamu, Mánes, Praha
2004/04/04 - 2004/05/23   Umění je abstrakce: Česká vizuální kultura 60. let, Galerie U Bílého jednorožce, Klatovy (Klatovy)
2004/05/06 - 2004/06/16   Proměny člověka: Figurativní motivy v kresbě a grafice ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze 1892 - 1951, Galerie Zámeček - Ernestinum, Příbram (Příbram)
2004/06/17 - 2004/06/27   Z národní klasiky, Galerie Zdeněk Sklenář, Litomyšl (Svitavy)
2004/06/30 - 2004/09/19   Folklorismy v českém výtvarném umění XX. století, České muzeum výtvarných umění, Praha
2004/10/07 - 2004/11/28   Folklorismy v českém výtvarném umění XX. století, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
2004/12/08 - 2005/02/27   Folklorismy v českém výtvarném umění XX. století, Galerie výtvarného umění, Hodonín (Hodonín)
2005/03/11 - 2005/06/06   Folklorismy v českém výtvarném umění XX. století, Muzeum Jana Amose Komenského, Uherský Brod (Uherské Hradiště)
2005/04/07 - 2005/06/12   Česká krajinomalba ze sbírek Oblastní galerie v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
2006/05/06 - 2006/10/29   České umění XX. století: 1940-1970, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
2008/02/01 - 2008/04/06   Obrazy a kresby ze sbírky Galerie výtvarného umění v Náchodě restaurované v letech 2001-2007, Galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
2008/05/05 - 2008/06/22   Léta čtyřicátá a padesátá ze sbírky Galerie Zlatá husa v Praze, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
2008/05/08 - 2008/07/13   Pohledy do sbírek Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
2008/06/28 - 2008/11/02   Autoportrét v českém umění 20. a 21. století / Self-portrait in the Czech Art of the 20th a 21st century, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
2008/12/04 - 2009/03/08   Autoportrét v českém umění 20. a 21. století, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
2009/03/17 - 2009/04/26   Galerie umění Karlovy Vary ...ze sbírky, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
2009/10/20 - 2009/12/31   Natura morta 1911-1967 (Zátiší ze sbírek Galerie Zlatá husa), Galerie Zlatá husa, Praha
2010/02/18 - 2010/05/16   Možnosti záznamů: Sto let v kresbách ze sbírky Moravské galerie v Brně, Místodržitelský palác, Brno (Brno-město)
2010/05/08 - 2012/05/08   Sbírka 1 2 3: Stopy historie v akvizicích / Collection 1 2 3: The Tracks of History in Acquisitions, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
2010/05/28 - 2010/09/19   Roky ve dnech: České umění 1945-1957, Městská knihovna Praha, Praha
2010/12/02 - 2011/01/16   Česká grafika II, Galerie Moderna, Praha
2010/12/09 - 2011/01/31   Temná noc, jasná noc: Měsíc a noc v českém výtvarném umění 19. a 21. století, Wortnerův dům Alšovy jihočeské galerie, České Budějovice (České Budějovice)
2011/03/18 - 2011/05/29   Temná noc, jasná noc: Měsíc a noc v českém výtvarném umění 19. a 21. století, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Jihlava (Jihlava)
2011/12/07 - 2012/03/04   Černá slunce: Odvrácená strana modernity 1927 - 1945, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
2012/10/25 - 2013/03/31   Od Tiziana po Warhola: Muzeum umění Olomouc 1951-2011 (IV. Výtvarné umění 1948-2011), Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění, Olomouc (Olomouc)
2012/12/01 - 2013/02/08   Výběr, Galerie U Betlémské kaple, Praha
2013/09/19 - 2014/01/26   60 děl / 60 let Galerie umění Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
2014/04/25 - 2014/08/31   České umění ze sbírky GVUN (I. část - malba), Galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
2015/02/10 - 2015/04/12   České moderní umění ze sbírky Pavla Čáslavy, Dům pánů z Kunštátu, Brno (Brno-město)
2015/03/05 - 2015/06/07   Ve válce múzy mlčí, Oblastní galerie Liberec (Lázně), Liberec (Liberec)
2015/04/10 - 2015/06/07   Válečný mrak (Reflexe tématu války v umění), Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
2015/08/06 - 2015/09/06   100 let české grafiky, Galerie Moderna, Praha
2015/09/04 - 2015/11/01   Má vlast: Pocta české krajinomalbě, Jízdárna Pražského hradu, Praha
2016/01/20 - 2016/03/20   100 děl z Galerie výtvarného umění v Ostravě, Dům umění, Ostrava (Ostrava-město)
2016/04/28 - 2016/09/25   Uhlem, štětcem, skalpelem…, Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění, Olomouc (Olomouc)
2016/06/24 - 2016/09/25   Facing the Future: Art in Europe 1945-68, BOZAR - Palais des Beaux-Art / Paleis voor Schone Kunsten / Centre for Fine Arts, Brusel (Brussels)
2016/10/22 - 2017/01/29   Kunst in Europa 1945–1968: Die Zukunft im Blick / Art in Europe 1945–1968: Facing the Future, Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM), Karlsruhe
2016/11/11 - 2017/03/31   Grafický kabinet a komorní plastika ze sbírky Kooperativy, Galerie Kooperativy, Praha
2017/03/07 - 2017/05/21   Facing the Future: Art in Europe 1945–1968 / Лицом к будущему: Искусство Европы 1945–1968, Pushkin State Museum of Fine Arts (Puškinovo muzeum), Moskva (Moscow)
2018/02/16 - 2018/05/27   Trauma / tíseň / extáze / prázdnota: Formule patosu 1900–2018 / Trauma / Distress / Ecstasy / Emptiness: Formulas of Pathos 1900–2018, Výstavní síň Masné krámy, Plzeň (Plzeň-město)
2018/06/22 - 2018/09/23   Paříž krásná a inspirující, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
2018/10/26 - 2018/11/11   Mr. Pokerman: Kunstkabinet 21. století, Canapé by Soffa, Praha 1
2019/10/25 - 2020/02/23   Sobě ke cti, umění ke slávě: Sbírky a sběratelé 1600-1960, Výstavní síň Masné krámy, Plzeň (Plzeň-město)
2019/11/07 - 2020/02/09   Hlava + sklo: Kubismus ze sbírek Západočeské galerie v Plzni, Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
2020/02/09 - 2020/04/26   Srdce velkoměsta II: Práce na papíře ze sbírek GASK, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
2020/06/23 - 2020/08/15   14 výtvarných zastavení z let 1902 až 2020, Galerie Zdeněk Sklenář, Praha
2020/12/19 - 2021/03/28   Voda: Proměny obrazu živlu v českém umění 19.–21. století, Galerie U Bílého jednorožce, Klatovy (Klatovy)
2021/10/03 - 2022/01/16   Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
2022/02/24 - 2022/05/22   Slavíme 70. let sbírkotvornou činností, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
2022/06/29 - 2022/09/25   Nazí. Přirozeně / Naked. Naturally, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
2022/07/28 - 2022/09/25   Signál III: Mistrovská díla ze Sbírky Roberta Runtáka (1900–1990), Telegraph Gallery, Olomouc (Olomouc)
2022/09/23 - 2023/01/08   V kroužcích dýmu: Portrét moderního umělce, Veletržní palác, Praha
neuvedeno   Česká grafika 50.-90. let ze sbírkových fondů Západočeské galerie v Plzni, Západočeská galerie v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
dražba/aukce/bazar
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1990/10/06   Important Collection of Czech Art, Peter Karbstein, Kunst- und Auktionshaus, Düsseldorf
1991/11/29   Auktion - Tschechische Kunst aus dem böhmischen und mährischen Raum, Kunstpalais, Vídeň (Wien)
1996/03/23   3. aukce výtvarného umění, Hotel Kampa - Stará zbrojnice, Praha
1996/10/05   5. aukce výtvarného umění, Hotel Kampa - Stará zbrojnice, Praha
1997/03/08   8. aukce - Obrazy, kresby, grafika, sochy, plastiky, fotografie 20. stol., Hotel Kampa - Stará zbrojnice, Praha
1997/04/26   9. aukce - Obrazy, kresby, sochy, plastiky 20. stol., stará a moderní grafika, Hotel Kampa - Stará zbrojnice, Praha
1997/09/21   Aukce výtvarných děl starého a nového umění, Hotel Kampa - Stará zbrojnice, Praha
1997/10/25   11. aukce výtvarného umění 20. století, aukce, Palác Žofín, Praha
1998/01/24   Aukce výtvarných děl starého a nového umění (Art Consulting), Hotel Kampa - Stará zbrojnice, Praha
1999/12/04   25. aukce - Umění 50. a 60. let 20. století, obrazy, kresby 19. - 20. století, česká a světová grafika, Palác Žofín, Praha
2000/05/21   Mistrovská díla 19. a 20. století, aukce, Palác Žofín, Praha
2000/09/23   29. aukce - Obrazy, kresby 18.-20. století, sochy, plastiky, česká a světová grafika, Spolek Hlahol, Praha
2001/01/20   II. aukce výtvarného umění, Rudolfinum, Praha
2001/05/19   Umění a starožitnosti, Hotel Renaissance, Praha
2001/10/13   Výtvarné umění, Hotel Renaissance, Praha
2002/03/09   Umění a starožitnosti, Hotel Renaissance, Praha
2002/12/13   Exkluzivní aukce českého a slovenského výtvarného umění, Galerie Rudolfinum, Praha
2003/04/26   48. aukce Antikva Nova Kodl a 47. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2003/11/29   Umění a starožitnosti, Hotel Renaissance, Praha
2004/02/29   3. aukce moderního umění, Hotel Holiday Inn, Praha
2004/04/18   Aukce výtvarného umění v paláci na Žofíně, Palác Žofín, Praha
2004/04/24   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2004/08/25   Aukce Galerie Art Praha, Galerie Art...on paper, Praha
2004/09/12   4. aukce moderního umění / Aukce umění a starožitností, Hotel Holiday Inn, Praha
2004/09/25   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2004/10/02   Aukce výtvarného umění (Prague auctions), Hotel Renaissance, Praha
2004/11/28   51. aukce Antikva Nova Kodl a 57. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2005/02/19   Aukce 1/2005 - Meissner - Neumann aukční dům s.r.o., Hotel Intercontinental, Praha
2005/04/17   53. aukce Antikva Nova Kodl a 60. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2005/04/30   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2005/05/22   Aukce 2/2005 - Výtvarné umění ( Meissner - Neumann, aukční dům, s.r.o.), Hotel Intercontinental, Praha
2005/09/25   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2005/10/02   27. aukce (Mistrovská díla 19. až 21. století), Palác Žofín, Praha
2005/12/03   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2005/12/04   55. aukce Antikva Nova Kodl a 63. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2006/04/23   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2007/04/14   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2008/04/27   60. aukce Aukční Galerie Kodl a 72. aukce Aukční síně Vltavín a mimořádná aukce Konta Bariéry, Palác Žofín, Praha
2008/05/18   Mistrovská díla starého a nového umění: Aukce (35. aukce), Palác Žofín, Praha
2008/09/21   Aukce č. 50: Výtvarné a užité umění (Greisen), Galerie Greisen, Aukční dům, Praha
2008/11/30   61. aukce Aukční galerie Kodl a 75. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2008/12/07   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2009/01/25   Mistrovská díla starého a nového umění: Aukce (37. aukce), Palác Žofín, Praha
2010/02/21   Mistrovská díla starého a nového umění (40. aukce), Topičův salon (2007-), Praha
2010/06/20   Aukce obrazů vybraných mistrovských děl (Day Sale Prague I), Topičův salon (2007-), Praha
2010/09/25   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2010/11/20   Aukce obrazů vybraných mistrovských děl (Day Sale Prague II), Topičův salon (2007-), Praha
2010/12/18   19. aukce, Galerie Dolmen, Praha
2011/04/13   20. aukce, Galerie Dolmen, Praha
2011/05/15   66. aukce Aukční síně Galerie Kodl a 94. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2011/06/13   The Hascoe Family Collection: Important Czech Art, Sotheby's, Londýn (London)
2011/11/19   České výtvarné umění, Kaiserštejnský palác, Praha
2012/03/18   Aukce obrazů vybraných mistrovských děl (Day Sale Prague V), Topičův salon (2007-), Praha
2012/04/29   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2012/10/10   27. aukce, Topičův salon (2007-), Praha
2012/11/25   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Hotel Hilton Prague, Praha
2013/02/10   Exkluzivní výběr výtvarného umění (Day Sale Prague VII), Topičův salon (2007-), Praha
2013/03/14   29. aukce, Topičův salon (2007-), Praha
2013/05/12   Aukce mistrovských děl 17.-20. století (Day Sale Prague VIII), Topičův salon (2007-), Praha
2013/05/19   70. aukce Aukční Galerie Kodl a 112. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2013/06/09   Výtvarné umění, Miroslav Tichý: Fotografické dílo, aukce, Galerie Nová síň, Praha
2013/12/01   71. aukce Aukční Galerie Kodl a 116. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2014/02/16   Aukce mistrovských děl 17.-20. století (Day Sale Prague X), Topičův salon (2007-), Praha
2014/05/15   Večerní aukce obrazů vybraných mistrovských děl (Evening Sale 2014), Topičův salon (2007-), Praha
2014/05/25   72. aukce Aukční Galerie Kodl a 121. aukce Aukční síně Vltavín, Palác Žofín, Praha
2015/03/21   Výtvarné umění: Aukce, Prague Marriott Hotel, Praha
2015/05/31   Výtvarné umění: Aukce, Prague Marriott Hotel, Praha
2015/11/22   Výběr výtvarného umění: Aukce, Obecní dům, Praha
2017/03/09   Výběr výtvarného umění: Aukce, Obecní dům, Praha
2017/11/26   79. aukční den Galerie Kodl, Palác Žofín, Praha
2018/11/18   Podzimní exkluzivní aukce Galerie ART Praha, Mánes, Praha
2018/12/02   81. aukční den Galerie Kodl, Palác Žofín, Praha
2019/02/24   Aukce výtvarného umění (Aukce 71), Topičův salon (2007-), Praha
2019/03/19   Večerní galerijní aukce výtvarného umění, European Arts Investments, Praha 1
2019/10/19   Aukce výtvarného umění (Aukce 73), Topičův salon (2007-), Praha
2019/12/01   83. aukční den Galerie Kodl, Palác Žofín, Praha
2021/03/28   83. aukce, Topičův salon (2007-), Praha
2022/05/14   Jarní aukce českého, slovenského a světového výtvarného umění, Kavárna Louvre, Praha
2022/10/23   1. Art Consulting: Aukce 89, Topičův salon (2007-), Praha
2022/11/27   88. aukce Galerie Kodl, Palác Žofín, Praha
2023/03/19   Výběrová aukce moderního a současného umění, Expo 58 Art, Praha 7
2023/05/28   89. aukční den Galerie Kodl / 89th Auction Day of Kodl Gallery, Palác Žofín, Praha
předaukční výstava
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1996/09/30 - 1996/10/04   5. aukce výtvarného umění - výstava dražených děl, Galerie Vltavín, Ostrovní, Praha
1997/09/17 - 1997/09/20   Aukce výtvarných děl starého a nového umění, předaukční výstava, 1. Art Consulting Praha, Praha
1997/10/20 - 1997/10/24   11. aukce výtvarného umění 20. století, Galerie Vltavín, Ostrovní, Praha
1998/01/14 - 1998/01/16   Aukce výtvarných děl starého a nového umění (Art Consulting) - předaukční výstava, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
1998/01/20 - 1998/01/23   Aukce výtvarných děl starého a nového umění (Art Consulting) - předaukční výstava, 1. Art Consulting Brno - Praha, _
1998/01/24   Aukce výtvarných děl starého a nového umění (Art Consulting) - předaukční výstava, Hotel Kampa - Stará zbrojnice, Praha
2000/05/10 - 2000/05/13   Mistrovská díla 19. a 20. století, předaukční výstava, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
2000/05/17 - 2000/05/20   Mistrovská díla 19. a 20. století, předaukční výstava, Palác Žofín, Praha
2001/01/10 - 2001/01/19   Výstava dražených předmětů, Pictura, aukční síň a galerie, s.r.o., Praha 1
2001/05/11 - 2001/05/18   Umění a starožitnosti - výstava exponátů, Dorotheum, Praha 1
2002/03/01 - 2002/03/09   Umění a starožitnosti, Dorotheum, Praha 1
2004/02/16 - 2004/02/28   3. aukce moderního umění, výstava dražených uměleckých děl, Galerie Peron, Praha
2004/04/07 - 2004/04/18   Výstava dražených předmětů, Pictura, aukční síň a galerie, s.r.o., Praha 1
2004/04/17 - 2004/04/23   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění: Výstava exponátů, Galerie Art Praha, Praha
2004/09/01 - 2004/09/11   4. aukce moderního umění / Aukce umění a starožitností - výstava dražených uměleckých děl, Galerie Peron, Praha
2004/09/24 - 2004/10/02   Výtvarné umění 20. století (předaukční výstava exponátů), Dorotheum, Praha 1
2005/02/16 - 2005/02/18   Aukce 1/2005 (Meissner - Neumann aukční dům s.r.o.) - výstava, Hotel Intercontinental, Praha
2005/04/23 - 2005/04/29   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění: Výstava exponátů, Galerie Art Praha, Praha
2005/05/18 - 2005/05/21   Aukce 2/2005 - Výtvarné umění, výstava, Hotel Intercontinental, Praha
2005/09/19 - 2005/09/24   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění: Výstava exponátů, Galerie Art Praha, Praha
2005/09/21 - 2005/09/25   Výstava dražených předmětů, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
2005/09/28 - 2005/10/01   Výstava dražených předmětů, 1. Art Consulting Praha, Praha
2005/11/28 - 2005/12/02   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění: Výstava exponátů, Galerie Art Praha, Praha
2006/04/16 - 2006/04/23   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění: Výstava exponátů, Galerie Art Praha, Praha
2007/04/07 - 2007/04/14   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění: Výstava exponátů, Galerie Art Praha, Praha
2008/04/14 - 2008/04/26   60. aukce Aukční Galerie Kodl a 72. aukce Aukční síně Vltavín a mimořádná aukce Konta Bariéry, výstava aukčních děl, Galerie Vltavín, Masarykovo nábřeží, Praha
2008/05/07 - 2008/05/17   Mistrovská díla starého a nového umění: Předaukční výstava, Topičův salon (2007-), Praha
2008/09/01 - 2008/09/20   Aukce č. 50: Výtvarné a užité umění (Greisen) - výstava, Galerie Greisen, Aukční dům, Praha
2008/12/01 - 2008/12/06   Předaukční výstava českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
2009/01/14 - 2009/01/24   Mistrovská díla starého a nového umění: Předaukční výstava, Topičův salon (2007-), Praha
2010/02/15 - 2010/02/21   Mistrovská díla starého a nového umění: Předaukční výstava, Topičův salon (2007-), Praha
2010/06/14 - 2010/06/20   Vybraná mistrovská díla (Předaukční výstava), Topičův salon (2007-), Praha
2010/09/17 - 2010/09/24   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění: Výstava exponátů, Galerie Art Praha, Praha
2010/11/13 - 2010/11/19   Vybraná mistrovská díla (Předaukční výstava), Topičův salon (2007-), Praha
2010/12/16 - 2010/12/18   19. aukce, předaukční výstava, Galerie Dolmen, Praha
2011/04/11 - 2011/04/13   20. aukce, předaukční výstava, Galerie Dolmen, Praha
2011/05/23 - 2011/05/26   The Hascoe Family Collection, Hotel Intercontinental, Praha
2011/11/17 - 2011/11/19   České výtvarné umění - přeaukční výstava, Kaiserštejnský palác, Praha
2012/03/09 - 2012/03/18   Vybraná mistrovská díla (Předaukční výstava), Topičův salon (2007-), Praha
2012/04/22 - 2012/04/28   Předaukční výstava českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
2012/11/18 - 2012/11/24   Předaukční výstava českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
2013/02/01 - 2013/02/10   Vybraná mistrovská díla (Předaukční výstava), Topičův salon (2007-), Praha
2013/03/11 - 2013/03/14   29. aukce, předaukční výstava, Galerie Dolmen, Praha
2013/05/02 - 2013/05/12   Mistrovská díla 17.-20. století: Předaukční výstava, Topičův salon (2007-), Praha
2013/06/04 - 2013/06/08   Výtvarné umění - výstava, Galerie Nová síň, Praha
2014/02/07 - 2014/02/16   Mistrovská díla 17.-20. století: Předaukční výstava, Topičův salon (2007-), Praha
2014/05/05 - 2014/05/15   Vybraná mistrovská díla (Předaukční výstava), Topičův salon (2007-), Praha
2015/03/09 - 2015/03/20   Výtvarné umění: Předaukční výstava, European Arts Investments, Praha 1
2015/05/18 - 2015/05/31   Výtvarné umění: Předaukční výstava, European Arts Investments, Praha 1
2015/11/09 - 2015/11/22   Výběr výtvarného umění: Předaukční výstava, European Arts Investments, Praha 1
2017/03/06 - 2017/03/18   Výběr výtvarného umění: Předaukční výstava, European Arts Investments, Praha 1
2017/10/30 - 2017/11/25   Výstava aukčních děl - 79. aukční den Galerie Kodl, Galerie Kodl, Praha
2018/10/29 - 2018/12/01   81. aukční den Galerie Kodl, Galerie Kodl, Praha
2018/11/08 - 2018/11/17   Předaukční výstava Galerie ART Praha, Galerie Art Praha, Praha
2019/02/14 - 2019/02/24   Aukce výtvarného umění (Aukce 71): Předuakční výstava, Topičův salon (2007-), Praha
2019/03/11 - 2019/03/18   Výběr výtvarného umění, European Arts Investments, Praha 1
2019/10/09 - 2019/10/19   Aukce výtvarného umění (Aukce 73): Předuakční výstava, Topičův salon (2007-), Praha
2019/10/28 - 2019/11/30   Výstava aukčních děl (83. aukční den), Galerie Kodl, Praha
2021/03/08 - 2021/03/28   Výstava dražených děl - 83. aukce, Topičův salon (2007-), Praha
2022/04/30 - 2022/05/13   Jarní aukce českého, slovenského a světového výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
2022/10/06 - 2022/10/23   1. Art Consulting: Aukce 89 - Výstava dražených předmětů, Topičův salon (2007-), Praha
2022/10/24 - 2022/11/26   Předaukční výstava 88. aukce, Galerie Kodl, Praha
2023/02/18 - 2023/03/18   Výběrová aukce moderního a současného umění, Expo 58 Art, Praha 7
2023/05/01 - 2023/05/27   89. aukční den Galerie Kodl / 89th Auction Day of Kodl Gallery - výstava, Galerie Kodl, Praha
2023/10/30 - 2023/11/25   90. aukční den, Galerie Kodl, Praha
stálá/dlouhodobá expozice
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1959/04/02 -   Sbírka moderního umění (Československé malířství 20. století), Městská knihovna Praha, Praha
1962/06/10 -   České výtvarné umění 20. století, Dům umění, Olomouc (Olomouc)
1962/08/28 -   České a slovenské malířství první poloviny 20. století, Městská knihovna Praha, Praha
1964   České moderní umění, Františkovy Lázně (Cheb), Františkovy Lázně (Cheb)
1965/09   České moderní malířství a sochařství, Zámek Zlín, Zlín (Zlín)
1966   Sbírka českého moderního umění, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1970 -   České výtvarné umění 20. století: Obrazy a plastiky, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1970 -   České výtvarné umění 20. století: Obrazy o lidech, z depozitářů uměleckých sbírek Východočeské galerie Pardubice, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1974 -   České malířství XX. století, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
1975/05 -   České výtvarné umění XX. století, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
1982 -   České výtvarné umění 19. a 20. století, Výstavní a koncertní síň, Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
1982/10   Expozice českého umění 19. a 20. století, Sbor českých bratří, Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
1986 -   České výtvarné umění 20. století ze sbírek Středočeské galerie v Praze, Galerie výtvarného umění, Kladno (Kladno)
1990/10/28 - 1991/11/17   České umění 1908-1968: Osobnosti a hodnoty, Jízdárna Pražského hradu, Praha
1992 -   České malířství XX. století v Galerii výtvarného umění v Ostravě, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
1995 -   České moderní umění 1900-1960, Veletržní palác, Praha
2004/05/28 -   Krajina v českém umění (17.–20. století), Palác Kinských, Praha
2012/04/04 -   Sbírka GAVU Cheb: Moderní umění, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
2013/05/01 - stálá expozice   Prostor Zlín, Řády vidění, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín)
2014/05/25 - 2017/12/31   Stavy mysli / Za obrazem, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
2023/05/25 -   1939⁠–⁠2021: Konec černobílé doby, Veletržní palác, Praha
stálá expozice   České a slovenské umění 20. století, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)

Karel Černý

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1942   Karel Černý: Obrazy, Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1942   Kresby Karla Černého / Zeichnungen von Karl Černý, Galerie Jos. R. Vilímek, Praha
  1944   Karel Černý
  1946   K. Černý, Topičův salon (1937-1949), Praha
  1946   Malíř Karel Černý, Le peintre, Karel Černý, _
  1947   Paříž v kresbách Karla Černého (1947), Galerie Jos. R. Vilímek, Praha
  1948   Karel Černý (39 (419) výstava Topičova salonu), Topičův salon (1937-1949), Praha
  1957   Karel Černý: 1949–1956 (Katalog výstavy obrazů)
  1958   Karel Černý: Rumunské moře v kresbách
  1961   Karel Černý: Obrazy z let 1941 - 1958, Národní galerie v Praze, Praha
  1963   Karel Černý: Obrazy a kresby z let 1935-1958
  1963   Karel Černý: Obrazy a kresby z let 1936 - 1957, Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  1963   Karel Černý: Soubor obrazů, Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1965   Karel Černý (Galerie bratří Čapků), Český fond výtvarných umění, Praha
  1970   K. Černý: Výbor z malířské tvorby let 1934 - 1958 (K 60. výročí narození a 10. výročí úmrtí, (Pardubice))
  1970   Karel Černý: Kresby, Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1971   K. Černý: Výbor z malířské tvorby let 1934 - 1958 (K 60. výročí narození a 10. výročí úmrtí, (Havlíčkův Brod))
  1971   Malíř Karel Černý 1910 - 1960 (Výbor malířské tvorby let 1934 - 1958 k 60. výročí narození a 10. výročí úmrtí), Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1980   Karel Černý: Obrazy, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
  1982   Karel Černý: Obrazy, kresby
  1986   Karel Černý: Výběr z díla
  1990   Karel Černý: Kresby a grafiky, Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou, Rychnov nad Kněžnou (Rychnov nad Kněžnou)
  1990   Karel Černý: Kresby ze sbírek Středočeské galerie
  2011   Karel Černý: Cesta do hlubin noci, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
  2014   Karel Černý: Námořník, 1949, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1936   I. jarní Zlínský salon (Katalog vystavených uměleckých děl)
  1939   Výstava Důvěřujte umění (Příklady z minulosti - Práce členů Mánesa za dva roky), Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1940   Bílá Labuť českému umění (Výstava soudobého českého umění), Bílá Labuť, Praha
  1940   Národ svým výtvarným umělcům, Kulturní rada Národního souručenství, Praha
  1940   Národ svým výtvarným umělcům v Praze 1940, Kulturní rada Národního souručenství, Praha
  1940   Obraz a socha v bytě I., Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1940   Od náčrtu k obrazu a soše, Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1941   Bílá Labuť českému umění (2. výstava soudobého českého umění), Bílá Labuť, Praha
  1941   Tvář české krajiny, Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1941   Výstava Spolku výtvarných umělců Mánes, Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1942   Národ svým výtvarným umělcům v Praze, Kulturní rada Národního souručenství, Praha
  1944   Kresby, akvarely a drobná plastika / Zeichnungen, Aquarelle und Kleinplastik
  1944   Květiny a zátiší / Blumen und Stilleben, Galerie V. Hořejš, Praha
  1945   Konfrontace 2
  1945   Mánes 1907-1938 (Výstava obrazů a soch členů S.V.U. Mánes pořádaná u přiležitosti Mezinárodního studentského kongresu v Praze 1945), Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1946   Art Tchècoslovaque 1938-1946
  1946   Jeune peinture Tchecoslovaque (1938-1946), Galeries Apollo, Brusel (Brussels)
  1947   Arte contemporanea cecoslovacca, Galleria dello scorpione, Terst (Trieste)
  1947   Generace Mánesa 1939-1947, Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1947   Jonge tsjecho-slowaaksche schilderkunst (Jeune peinture Tchecoslovaque)
  1947   Moderne Kunst der Tschechoslowakei, Kunstmuseum Luzern, Luzern
  1947   Monumentální úkol současného výtvarnictví, Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  1947   Náboženské umění XX. století
  1947   Z nové tvorby (Obrazy a sochy od května 1945), Evropský literární klub (ELK), Praha
  1948   Kresby a akvarely, Evropský literární klub (ELK), Praha
  1948   Umění a kýč (2. podobizna), Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
  1948   Umění a kýč (1. výstava z cyklu Výchova k umění), Zemská osvětová rada v Brně, Brno (Brno-město)
  1950   Dobrý originál do malého bytu (Obrazy za přístupné ceny)
  1953   Knižní ilustrace 1953 (Výstava originálů z edice Státního nakladatelství krásné literatury, hudby a umění), Galerie Kniha, Praha
  1954   Výtvarníci a kniha
  1956   Zátiší v české malbě XX. století, Český fond výtvarných umění, Praha
  1957   IV. Bienal do museu de arte moderna
  1957   Malá krajina, Český fond výtvarných umění, Praha
  1959   IV. přehlídka československého výtvarného umění (1959-1960), Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1959   Sbírka moderního umění (Československé malířství 20. století), Národní galerie v Praze, Praha
  1959   Tšekkoslovakian nykytaidetta / Tjeckoslovakisk nutidskonst
  1960   Soudobé české malířství 1945 - 1960, Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1960   Tvůrčí skupina Mánes
  1961   Československé výtvarné umění za lepší zítřek, Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  1961   Hluboká 1961 (Výtvarným uměním k socialistickému životu), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1961   Současné české malířství, Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1961   Škola vidění I. (Výmluvnost kresby), Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
  1961   Ze souboru moderního umění AJG, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1962   Česká kresba ze sbírek Národní galerie v Praze, Slovácké muzeum, Uherské Hradiště (Uherské Hradiště)
  1962   Expoziția de artă plastică Cehoslovaca (Sec. XIX - XX), Comitetul de Stat pentru Cultură și Artă, _
  1962   Moderní české malířství z přírůstků Moravské galerie, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
  1962   Současné umění - obrazy a plastika - ze sbírky AJG, Vlastivědné muzeum, Kamenice nad Lipou (Pelhřimov)
  1962   Чехословацко изкуство 19 и 20 столетие (Čechoslovaško izkustvo ot 19 i 20 stoletije), Bългарски художник / Bŭlgarski khudozhnik / Bulgarski Chudožnik, Sofie (Sofia)
  1963   Cseh-szlovák művészet XIX - XX század, Műcsarnok (Kunsthalle Budapest), Budapešť (Budapest)
  1963   Hluboká 1963: Umění 1900-1963 (Obrazy, plastika, grafika), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1963   Obrazy, sochy, grafika (Z přírůstků sbírek Oblastní galerie Olomouc v letech 1961 a 1962), Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1964   České moderní umění, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
  1964   Katalog vystavených obrazů a plastik, Severočeské krajské nakladatelství, Liberec (Liberec)
  1964   Výstava přírůstků 1960-1964 (Obrazy, kresby, plastika), Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  1965   České moderní malířství (Exposice Středočeské galerie), Středočeská galerie, Praha
  1965   České moderní malířství a sochařství, Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  1965   Moderní česká kresba, Národní galerie v Praze, Praha
  1965   Moderní české umění, Okresní galerie, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
  1965   Škola vidění (Výmluvnost kresby), Krajská galerie (1952-1972), Ostrava (Ostrava-město)
  1966   Aktuální tendence českého umění / Tendances actuelles de l'art tchèque (Obrazy, sochy, grafika / Peintures, scluptures, gravures), Československá sekce Mezinárodního sdružení výtvarných kritiků - AICA, _
  1966   České moderní umění ze sbírky Emanuela Hloupého, Národní galerie v Praze, Praha
  1966   Přírůstky do sbírek Východočeské galerie Pardubice v letech 1965-1966, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1966   Пєйзаж (Pejzaž) (Vystavka proizvedenij chudožnikov Čechoslovakii), Советский художник / Sovetskij Chudožnik, Moskva (Moscow)
  1967   Čehoslovačka lepa knjiga 1945-1965 (Izložba)
  1967   České umění XX. století (Ze sbírek Středočeské galerie), Středočeská galerie, Nelahozeves (Mělník)
  1967   Moderní české umění z přírůstků sbírek 1961-1966, Krajská galerie (1952-1972), Ostrava (Ostrava-město)
  1967   Sztuka walcząca (Wystawa z okazji 20-tej rocznicy Układu o Przyjaźni i Wzajemnej Pomocy między PRL i CSRS), Centralne Biuro Wystaw Artystycznych, Varšava (Warszawa)
  1968   50 let české kresby (Výstava neznámých kreseb českých malířů 20. století - 2. část), Svaz československých výtvarných umělců, Praha
  1968   50 let československé malby (Z fondů československých galerií), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1968   50 let československého malířství 1918–1968, Národní galerie v Praze, Praha
  1968   50 rokov československého maliarstva zo zbierok galerií, Slovenská národná galéria, Bratislava (Bratislava)
  1968   Česká malířství od doby Osmy, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1968   Česká moderní grafika ze sbírek Galerie Benedikta Rejta v Lounech (I. výstava přírůstků galerijní sbírky), Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)
  1968   Přírůstky českého moderního umění, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
  1969   Česká krajina, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1969   Tschechische Malerei des 20. Jahrhunderts, Středočeská galerie, Praha
  1970   České výtvarné umění 20. století (Z uměleckých sbírek Východočeské galerie Pardubice), Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1970   Krajina pevného řádu (Ohlasy kubismu v českém krajinářství), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1970   Obrazy a plastiky ze sbírek Galerie hlavního města Prahy (Výběr z přírůstků šedesátých let), Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1970   Středočeský kraj v díle českých malířů 19. a 20. století, Středočeská galerie, Praha
  1971   Česká krajina 20. století (Ze sbírek Východočeské galerie Pardubice), Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1971   Český portrét, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1971   Obrazy pěti století, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1971   Výtvarní umělci k 50. výročí založení KSČ (Díla z let 1945-1971), Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1972   České umění 20. století, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
  1972   Umělecká díla ze sbírek hradeckých sběratelů, Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
  1973   Krajina vnitřního napětí (Expresivní tendence v české krajinomalbě 20. století), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1973   Obrazy o lidech (Figurální malba, plastiky, portréty ze sbírek), Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1974   České umění 20. století ze sbírek Středočeské galerie (I. část (do roku 1945)), Středočeská galerie, Praha
  1975   České umění první poloviny 20. století ze sbírek Moravské galerie v Brně, Národní galerie v Praze, Praha
  1975   České výtvarné umění XX. století, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1975   Český jih ve výtvarném umění 1925 - 1975, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1975   Dix siècles d'art tchèque et slovaque, Grand Palais - Galeries nationales, Paříž (Paris)
  1976   Česká kresba první poloviny dvacátého století ze sbírek GVU v Ostravě, Galerie výtvarného umění (1973-1982), Ostrava (Ostrava-město)
  1976   České umění 20. století ze sbírek Středočeské galerie (II. část (od roku 1945 - do roku 1960))
  1976   Přírůstky uměleckých děl (Výběr I. část), Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
  1977   Česká krajina XX. století, Vlastivědný ústav, Opava (Opava)
  1977   České malířství první poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarných umění v Ostravě, Galerie výtvarného umění (1973-1982), Ostrava (Ostrava-město)
  1977   České malířství první poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarných umění v Ostravě, Národní galerie v Praze, Praha
  1978   České umění 1900/1945, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1978   České umění 20. století ze sbírek Středočeské galerie, Středočeská galerie, Praha
  1978   Přírůstky českého malířství 20. století v Moravské galerii v Brně za uplynulých deset let, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
  1979   Česká portrétní malba XX. století, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
  1979   České malířství 20. století ze sbírek západočeských galerií, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  1979   Umění (České umění 1945/1975), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1980   Česká figurativní malba 40. let (I), Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  1980   České maliarstvo 20. storočia zo zbierok Národní galerie v Prahe, Vydavateľstvo Tatran, Bratislava (Bratislava)
  1980   České moderní malířství 1900-1950 ze sbírek Moravské galerie v Brně, Galerie výtvarného umění (1973-1982), Ostrava (Ostrava-město)
  1980   Rukopisy slavných českých umělců 19. a 20. století
  1981   České malířství a sochařství 1900-1980, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1981   Češko slikarstvo tridesetih godina dvadesetog veka, Muzej savremene umetnosti (Museum of Contemporary Art of Belgrade MoCAB / Музеј савремене уметности у Београду), Bělehrad (Beograd)
  1981   Lidé práce, bojů a vítězství
  1981   Malířský a sochařský portrét (Sbírka umění 20. století Severočeské galerie), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1982   České umění 40. let ze sbírek Oblastní galerie v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
  1982   České výtvarné umění 19. a 20. století, Středočeská galerie, Praha
  1983   20 let Galerie hlavního města Prahy (Výstava ze sbírek), Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1983   Česká krajina („...v dědictví mi danou“ / K. H. Mácha), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1983   Česká krajina („...v dědictví mi danou,“ (K. H. Mácha)), Národní galerie v Praze, Praha
  1983   Česká kresba 20. století ze sbírek Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Krajské vlastivědné muzeum, Olomouc (Olomouc)
  1983   České malířství a sochařství 20. století (Ze sbírek Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci), Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1983   České malířství v nových přírůstcích OGVU Náchod, Oblastní galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
  1983   Nové kresby ve sbírkách Galerie umění Karlovy Vary (1973-1983), Galerie umění, Bydhošť
  1983   Rukopisy slavných českých umělců 19. a 20. století, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
  1983   Z nových zisků galerie 1973/1983, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  1983   Žena věčná inspirace umění, Výstavní síň výtvarného umění, Most (Most)
  1984   Česká kresba 20. století ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1984   České malířství od konce 19. století po současnost ze sbírek Okresní galerie výtvarného umění v Náchodě, Oblastní galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
  1985   České maliarstvo XX. storočia zo zbierok Národnej galérie v Prahe (II. diel), Oravská galéria, Dolný Kubín (Dolný Kubín)
  1985   Za krásu života (Výstava výtvarných děl z roku 1945. K 40. výročí osvobození Československa Sovětskou armádou), Památník Terezín, Terezín (Litoměřice)
  1986   Česká kresba ze sbírek Východočeské galerie, Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1986   České maliarstvo XX. storočia zo zbierok Národnej galérie v Prahe (III. diel) (Katalóg diel), Oravská galéria, Dolný Kubín (Dolný Kubín)
  1986   České výtvarné umění 20. století ze sbírek Středočeské galerie v Praze (Malířství, sochařství, grafika), Středočeská galerie, Praha
  1986   Přírůstky do sbírek za léta 1981-1985, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
  1987   Cesty za uměním naší doby (Ideje VŘSR v české výtvarné kultuře), Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1987   České umění 20. století, Obrazy, plastiky, kresby, grafika (Přírůstky Alšovy jihočeské galérie za léta 1980 - 1985), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1987   Oblastní galerie výtvarného umění v Gottwaldově (Přírůstky sbírek 1976-1986), Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  1987   S.V.U. Mánes (Výstava k 100. výročí založení), Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1988   Česká grafika 20. storočia zo zbierok Stredočeskej galérie v Prahe, Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne (-2001), Trenčín (Trenčín)
  1988   České zátiší 20. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1988   Praha 1920-1940 Prag (Tsekkoslovakian taidetta / Tjeckisk konst)
  1988   Přírůstky 1985 - 1987, Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1988   Tschechische Kunst der 20er und 30er Jahre (Avantgarde und Tradition), Mathildenhöhe Darmstadt, Darmstadt
  1988   Z pokladů Severočeské galerie, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  1989   České moderní zátiší (Výběr obrazů ze sbírek Krajské galerie v Hradci Králové a Východočeské galerie v Pardubicích), Krajská galerie, Hradec Králové (Hradec Králové)
  1990   České umění 1908-1968 (Osobnosti a hodnoty), Národní galerie v Praze, Praha
  1990   Výtvarné tendence (Obrazy a plastiky 2. poloviny 20. století ze sbírek Středočeské galerie), Středočeská galerie, Praha
  1991   Czeska sztuka 2. połowy XX wieku ze zbiorów Galerii Sztuk Plastycznych w Ostrawie, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  1991   České malířství a sochařství 2. poloviny 20. století ze sbírek Alšovy jihočeské galerie, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  1991   České umění 2. poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  1992   Přírůstky českého umění 20.století z let 1989-1992 (Obrazy, plastiky, objekty, architektura), Národní galerie v Praze, Praha
  1993   České výtvarné umění 1930-1960 / Czech Visual Art 1930-1960 (České muzeum výtvarných umění / The Czech Museum of Fine Arts), České muzeum výtvarných umění, Praha
  1994   České malířství z let 1860–1942 ze sbírek pobočky České spořitelny a.s. v Železném Brodě, Nadace Lidé výtvarnému umění - výtvarné umění lidem, o.p.s., Ústí nad Labem (Ústí nad Labem)
  1994   Ohniska znovuzrození (České umění 1956 - 1963), Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1994   Záznam nejrozmanitějších faktorů… (České malířství 2. ploviny 20. století ze sbírek státních galerií), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  1995   České moderní umění 1900-1960 (Sbírka moderního umění Veletržní palác), Národní galerie v Praze, Praha
  1995   Galerie Ostrava (Sztuka czeska pierwszej połowy XX. wieku ze zbiorów Galerii sztuk pięknych w Ostrawie / Czech Art from the 1st Half of the 20th Century of the Gallery of Fine Arts Ostrava Collection), Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  1995   Galerie Ostrava (České umění 1. poloviny XX. století v Galerii výtvarného umění v Ostravě / Czech Art from the 1st Half of the 20th Century of the Gallery of Fine Arts Ostrava Collection), Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  1995   Ohniska inspirace II (Zátiší v české malbě 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě), Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  1996   V prostoru 20. století (České umění ze sbírky Galerie hlavního města Prahy), Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1997   Mezi tradicí a experimentem (Práce na papíře a s papírem v českém výtvarném umění 1939 - 1989), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  1997   Ouplná lůna, České muzeum výtvarných umění, Praha
  1997   Proměny krajiny v českém malířství 20. století ze sbírek Národní galerie v Praze, Národní galerie v Praze, Praha
  1999   Cesta na jih (Inspirace českého umění 19. a 20. století), Obecní dům, a.s., Praha
  1999   Civilizace / Civilization (České umění čtyřicátých let ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze / Czech art of the 1940s from the collection of the Czech Museum of Fine Arts in Prague), České muzeum výtvarných umění, Praha
  1999   Journey to the South (An inspiration for Czech art of the 19th and 20th centuries), Obecní dům, a.s., Praha
  1999   Kolorismus, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  2000   Melancholie, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
  2001   Sen o říši krásy / Dream of the Empire of Beauty (Sbírka Jiřího Karáska ze Lvovic / The Collection of Jiří Karásek of Lvovice), Obecní dům, a.s., Praha
  2002   Česká kresba 1. poloviny 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Chebu, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
  2003   Art is Abstraction (Czech Visual Culture of the Sixties), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2003   Až kometa šlehne nás (Z historie zvukového záznamu), Gallery, spol. s r.o. (Jaroslav Kořán), Praha
  2003   Umění je abstrakce (Česká vizuální kultura 60. let), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2003   When the Comet Hits Us (From the History of Talking Machines), Gallery, spol. s r.o. (Jaroslav Kořán), Praha
  2004   Folklorismy v českém výtvarném umění XX. století / Folklorism in 20th-century Czech Art, České muzeum výtvarných umění, Praha
  2005   Česká krajinomalba ze sbírek Oblastní galerie v Liberci, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
  2006   České umění XX. století: 1940-1970, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2008   Autoportrét v českém umění 20. a 21. století, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2008   Obrazy a kresby ze sbírky Galerie výtvarného umění v Náchodě restaurované v letech 2001-2007, Galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
  2008   Pohledy do sbírek Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích (České umění 20. století), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  2009   155 uměleckých děl 20. století z Národní galerie v Praze, Národní galerie v Praze, Praha
  2009   155 uměleckých děl 20. století z Národní galerie v Praze, Národní galerie v Praze, Praha
  2010   České moderní a současné umění 1890 - 2010 (2. díl), Národní galerie v Praze, Praha
  2010   Modern and Contemporary Czech Art 1890-2010 (Part Two), Národní galerie v Praze, Praha
  2010   Možnosti záznamů: Sto let v kresbách ze sbírky Moravské galerie v Brně / Drawn for the Record: A Hundred Years in Drawings from the Collection of the Moravian Gallery in Brno, Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
  2010   Sbírka 1 2 3: Stopy historie v akvizicích / Collection 1 2 3: The Tracks of History in Acquisitions, Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
  2010   Temná noc, jasná noc (Měsíc a noc v českém výtvarném umění 19. a 21. století), Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2012   Černá slunce (Odvrácená strana modernity), Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  2012   Muzeum umění Olomouc 1951-2011, Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2013   60 děl / 60 let Galerie umění Karlovy Vary (Galerie umění Karlovy Vary 1953-2013), Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  2014   Stavy mysli: Za obrazem / States of Mind: Beyond the Image (Stálá expozice GASK - Galerie Středočeského kraje / Permament Exhibition of GASK - Gallery of the Central Bohemian Region), Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
  2015   Má vlast (Pocta české krajinomalbě), Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  2016   Prostor Zlín (Stálá expozice), Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín)
  2016   Uhlem, štětcem, skalpelem... / By Charcoal, Paintbrush, Scalpel... (Sbírka kresby Muzea umění Olomouc / Collection of Drawings of the Olomouc Museum of Art), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2018   Trauma, tíseň, extáze, prázdnota (Formule afektu a patosu 1900–2018), Západočeská galerie v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
  2019   Hlava + sklo (Kubismus ze sbírek Západočeské galerie v Plzni), Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  2019   Sobě ke cti, umění ke slávě (Čtyři století uměleckého sběratelství v českých zemích), Západočeská galerie v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
  2020   Voda (Proměny obrazu živlu v českém umění 19.–21. století), Galerie Klatovy / Klenová, Janovice nad Úhlavou (Klatovy)
  2021   Samota uprostřed davu (Charles Baudelaire a české umění), Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora)
  2022   Nazí. Přirozeně / Naked. Naturally, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  2022   Signál III: Mistrovská díla ze Sbírky Roberta Runtáka (1900–1990), Telegraph Gallery, Olomouc (Olomouc)
  2022   Slavíme 70 (Let sbírkotvornou činností), Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Litoměřice (Litoměřice)
  nedatováno   Česká grafika 50.-90. let ze sbírkových fondů Západočeské galerie v Plzni, Západočeská galerie v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1943   Malíř Karel Černý, Václav Tomsa, Praha
  1958   Contemporary Art in Czechoslovakia, Orbis, Praha
  1958   Die bildende Kunst der Tschechoslowakei, Orbis, Praha
  1958   Karel Černý: Malířské dílo, Nakladatelství československých výtvarných umělců, Praha
  1958   Les arts dans la Tchecoslovaquie d'aujourd'hui, Orbis, Praha
  1963   Československá gobelínová tvorba, Nakladatelství československých výtvarných umělců, Praha
  1965   Černobílé roky (Dějiny ČSSR v kresbách českých a slovenských grafiků), Mladá fronta, nakladatelství Československého svazu mládeže (ČSM), Praha
  1967   Významné osobnosti uměleckého života ve Středočeském kraji, Krajské osvětové středisko Středočeského KNV, _
  1978   Obraz města v současném malířství, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha
  1980   Malá galerie českých malířů, Práce, vydavatelství a nakladatelství, Praha
  1983   Zátiší, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha
  1994   Karel Černý, Odeon, Praha
  2002   Vedle umění (1996-2001), Národní galerie v Praze, Praha
  2003   Karel Černý 1910-1960 (Barva a existence. Soupis malířského díla), Nadace Karla Svolinského a Vlasty Kubátové, Praha
  2004   The Hascoe Collection of Czech Modern Art of the First Half of the Twentieth Century, Josef Čermák, Praha
  2005   Čeští a slovenští umělci na Bienále v Benátkách 1920–1970, Univerzita Palackého, Olomouc (Olomouc)
  2006   100 děl z Národní galerie v Praze, Národní galerie v Praze, Praha
  2010   Roky ve dnech (České umění 1945-1957), Galerie hlavního města Prahy, Praha
  2015   Má vlast (Pocta české krajinomalbě), Spolek výtvarných umělců Mánes, Praha
  2016   Grafický kabinet a komorní plastika ze sbírky Kooperativy, Nadace pojišťovny Kooperativa, Praha
  2017   Cirkus pictus (Zázračná krása a ubohá existence. Výtvarné umění a literatura 1800-1950), Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
  2021   Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění, Arbor vitae, Řevnice (Praha-západ)
  2022   Zlatý řez: Galerie Kodl 2015–2019, Nakladatelství Academia, Středisko společných činností Akademie věd ČR, v. v. i., Praha 1
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1961   Pražské ateliéry, Nakladatelství československých výtvarných umělců, Praha
  1969   50 let československého malířství 1918-1968 (Sborník v výstavě, pořádané v letech 1968 - 1969 českými a slovenskými galeriemi), Národní galerie v Praze, Praha
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1955   Dodatky ke slovníku československých výtvarných umělců, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, n.p. (SNKLHU), Praha
  1975   Encyklopedie českého výtvarného umění, Academia, nakladatelství Československé akademie věd, Praha
  1977   Žili a pracovali v Brně, Rapid a.s. - československá reklamní agentura, Praha
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1995   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (A-M), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
  1995   Signatury českých a slovenských výtvarných umělců, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1998   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1997 (I. A – Č), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1999   Český biografický slovník XX. století (I. díl A-J), Nakladatelství Paseka s.r.o., Praha
  1999   Velký slovník naučný (a/l), Diderot, Praha
  1999   Všeobecná encyklopedie v osmi svazcích (2: c/f), Diderot, Praha
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1944   Nové výstavy, Řád, 167-168
  1945   Konfrontace (K výstavě 21. malířů v Topičově salonu v Praze), My 45
  1946   Čtvrt roku ve výtvarnictví (II.), Rudé právo, 4
  1946   Malíř Karel Černý, Lidové noviny
  1946   Malíř Karel Černý, Pravda, 4
  1946   Malíř Karel Černý, Mladá fronta
  1946   Pravé umění a umělec se nebojí..., K. Černý
  1946   Výstavy, Dílo, 228
  1947   Černého obrazy z Paříže, Národní osvobození, 5-5
  1947   Malíř Karel Černý se vrátil z Paříže. (...) / Le peintre Karel Černý est revenu de Paris. (...), Paříž v kresbách Karla Černého
  1947   Pokus Mánesa o kolektivní umění, Národní osvobození, 4-4
  1947   Výstava členstva z let 1939-1947 (SVU Mánes), Národní osvobození, 5-5
  1948   Chceme-li proniknouti do samé podstaty uměleckého díla..., Karel Černý
  1948   Karel Černý, Kulturní politika, 7
  1948   Měsíc v pražských výstavních síních, Národní osvobození, 3-3
  1948   Nad novými obrazy Karla Černého, Lidové noviny, 56.ročník, 271.číslo
  1948   Nový člověk ve výtvarném díle, Rudé právo
  1948   Obrazy Karla Černého, Lidová demokracie, 4
  1956   Jmenný seznam základního kádru členů Svazu, Výtvarná práce, 2-2
  1957   Malíř Karel Černý, Výtvarná práce, 10-10
  1957   Výstava obrazů K. Černého, Mladá fronta, 13.ročník, 56.číslo, 5-5
  1958   Karel Černý, Výtvarná práce, 9
  1958   XXIX. Biennale v Benátkách, Výtvarná práce, 16
  1959   Karel Černý: Úryvky monologu, Výtvarné umění, 8.ročník, 10.číslo, 456-461
  1960   Karel Černý, Výtvarná práce, 5
  1960   Tvůrčí skupina Mánes, Výtvarná práce, 3-4
  1961   Tvůrčí profil Karla Černého, Výtvarná práce, 12
  1961   Ve výstavní síni Sbírky moderního umění..., Výtvarná práce, 15
  1963   Karel Černý v Olomouci, Výtvarná práce, 7-8
  1966   Lyrik Černý, Výtvarná práce, 7
  1966   Tryzna za Karla Černého, Výtvarné umění, 126-133
  1970   Karel Černý, Výtvarná práce, 2
  1971   Zprávy (Pardubická galerie), Výtvarná práce, 2
  1981   Dílo Karla Černého v dobových souvislostech, Umění, 289-307
  1981   Karel Černý 1910-1960 (Výstavy), Výtvarná kultura, 58-59
  1981   Roudnice nad Labem (Zprávy z krajů), Výtvarná kultura
  1983   Expozice českého umění 19. a 20. století v Mladé Boleslavi (Galérie, muzea), Výtvarná kultura, 18-19
  1983   Malá galerie českých a slovenských malířů, Klíče k obrazu, 171-179
  1990   České umění 1908-1968: Osobnosti a hodnoty (Seznam exponátů), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 3.ročník, 25.číslo, 3-3
  1994/06   … tam, kde jiskří vzduch, Revolver Revue, 131-138
  1995   Reflexe osamění, České moderní umění 1900-1960, 263-278
  1999   Kolorismus není pojem slohový..., Kolorismus, 8-23
  2000   O kresbě, Miloslav Chlupáč, 121-121
  2004   Filla, Špála a Černý nejdražšími autory (Aukce Galerie Art), Art & Antiques, 22-23
  2004   Nákup v galeriích, Art & Antiques, 6.číslo, 30-31
  2006   Nejdražší položky roku 2005 v českých a slovenských aukčních síních, Art & Antiques, 2.číslo, 28-29
  2010   Mimoběžníci, České moderní a současné umění 1890 - 2010, 24-39
  2010   Outsiders, Modern and Contemporary Czech Art 1890-2010, 24-39
  2011   Medailony umělců samostatně vystavujících v Topičově salonu, Topičův salon 1937-1949, 133-145
  2011   Přehled milionových položek vydražených v roce 2010, Ročenka ART+, 83-96
  2012   Klasická moderna, Ročenka ART+, 40-44
  2012   Za oponou (1937 - 1945) (Díla), Černá slunce, 285-311
  2014   Klasická moderna, Ročenka ART+, 41-44
  2014   Přehled milionových položek vydražených v roce 2013, Ročenka ART+, 85-103
  2015   Přehled milionových položek vydražených v roce 2014, Ročenka ART+, 91-106
  2016   Přehled milionových položek vydražených v roce 2015, Ročenka ART+, 86-103
  2023   Karlův most podle Černého, Art Antiques, 11.číslo, 16-17
  nedat   Dopisy z let 1946 - 1957, Revolver Revue, 139-158
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Karel Černý (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1942   Karel Černý: Kresby, Galerie Jos. R. Vilímek, Praha
  1942   Karel Černý: Obrazy z let 1940-1942
  1944   Karel Černý: Obrazy a kresby
  1946   Karel Černý
  1947   Paříž v kresbách Karla Černého, Galerie Jos. R. Vilímek, Praha
  1948   Karel Černý: Obrazy
  1957   Karel Černý: Obrazy, Středočeské tiskárny, n.p., Praha
  1961   Karel Černý: Obrazy z let 1941 - 1958, Národní galerie v Praze, Praha
  1963   Karel Černý: Obrazy a kresby, Oblastní galerie výtvarného umění, Gottwaldov (Zlín)
  1963   Karel Černý: Soubor obrazů 1935 - 1960, Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1965   Karel Černý
  1966   Karel Černý (malířská tvorba), Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)
  1966   Karel Černý: Obrazy, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
  1970   Karel Černý: Výbor z malířské tvorby let 1934-1958 (k 60.výročí narození 10.výročí úmrtí), Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)
  1971   Karel Černý: Kresby
  1971   Karel Černý: Výbor z díla malířské tvorby let 1934-1958 k 60. výročí narození a 10. výročí úmrtí
  1971   Malíř Karel Černý 1910-1960
  1980   Karel Černý: 1910 - 1960, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
  1981   Karel Černý: 1910 - 1960, Galerie výtvarného umění (1973-1982), Ostrava (Ostrava-město)
  1986   Karel Černý: Výběr z díla, Galerie hlavního města Prahy, Praha
  1990   Karel Černý: Kresby, Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou, Rychnov nad Kněžnou (Rychnov nad Kněžnou)
  1990   Karel Černý: Kresby, Výtvarné tendence- Obrazy a plastiky 2. poloviny 20. století ze sbírek Středočeské galerie
  2011   Karel Černý: Cesta do hlubin noci, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1945   Konfrontace 2, Topičův salon (1937-1949), Praha
  1995   Stálá prodejní expozice v nově otevřených prostorách, Galerie Vltavín, Masarykovo nábřeží, Praha
  1997   11. aukce výtvarného umění 20. století, Aukční síň Vltavín, Praha
  1997   Mezi tradicí a experimentem (Práce na papíře a s papírem v českém výtvarném umění 1939 - 1989), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  1997   Ouplná lůna, České muzeum výtvarných umění, Praha
  1998   Civilizace: České výtvarné umění 40. let ze sbírek ČMVU, Galerie Zámeček - Ernestinum, Příbram (Příbram)
  2004   Pozvánka na prestižní aukci výtvarného umění / Invitation for prestigious auction of fine arts
  2004   Z národní klasiky, Galerie Zdeněk Sklenář, _
  2008   Autoportrét v českém umění 20. a 21. století / Self-Portrait in the Czech Art of the 20th and 21st century, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
  2010   Česká grafika II
  2014   České umění ze sbírky GVUN (I. část - malba), Galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
  2015   Válečný mrak / The War Cloud (Reflexe tématu války v umění ze sbírek GVUO / Artistic Reflection of World War II in Collections of The Gallery of Fine Arts in Ostrava), Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  2015   Ve válce múzy mlčí
  2016   100 děl z Galerie výtvarného umění v Ostravě / 100 Works from the Gallery of Fine Arts in Ostrava, Galerie výtvarného umění, Poruba, Ostrava (Ostrava-město)
  2018   Podzimní exkluzivní aukce Galerie ART Praha, Galerie Art Praha, Praha
  2020   Galerie Zdeněk Sklenář: 30 (1990-2020), Galerie Zdeněk Sklenář, _
  2020   Galerie Zdeněk Sklenář: 30 (1990-2020), Galerie Zdeněk Sklenář, _
  2023   90. aukční den, Galerie Kodl, Praha
archivní fond
  published   title (subtitle), publisher, city
  2017   Sbírka úmrtních oznámení (Inventář), Národní galerie v Praze, Praha
aukční katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  1991   Auktion (Tschechische Kunst aus dem böhmischen und mährischen Raum), DOROTHEUM Auktions-, Versatz- und Bank-Gesellschaft, Vídeň (Wien)
  1996   3. aukce výtvarného umění, Aukční síň Vltavín, Praha
  1996   5. aukce výtvarného umění, Galerie Vltavín, Ostrovní, Praha
  1997   8. aukce (Obrazy, kresby, grafika, sochy, plastiky, fotografie 20. stol.), Aukční síň Vltavín, Praha
  1997   9. aukce (Obrazy, kresby, sochy, plastiky 20. stol., stará a moderní grafika), Aukční síň Vltavín, Praha
  1997   Aukce výtvarných děl starého a nového umění, 1. Art Consulting Praha, Praha
  1998   Aukce výtvarných děl starého a nového umění, 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  1999   25. aukce (Umění 50. a 60. let 20. století, obrazy, kresby 19. - 20. století, česká a světová grafika), Aukční síň Vltavín, Praha
  2000   29. aukce (Obrazy, kresby 18.-20. století, sochy, plastiky, česká a světová grafika), Aukční síň Vltavín, Praha
  2000   Mistrovská díla 19. a 20. století (Aukce výtvarných děl starého a nového umění), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2001   II. aukce výtvarného umění, Pictura, aukční síň a galerie, s.r.o., Praha 1
  2001   Umění a starožitnosti, Dorotheum, Praha 1
  2001   Výtvarné umění, Dorotheum, Praha 1
  2002   Exkluzivní aukce českého a slovenského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2002   Umění a starožitnosti (9. března 2002, Renaissance Prague Hotel), Dorotheum, Praha 1
  2003   48. aukce Antikva Nova Kodl a 47. aukce Aukční síně Vltavín, Galerie Vltavín, Masarykovo nábřeží, Praha
  2003   Umění a starožitnosti / Art and Antiques, Dorotheum, Praha 1
  2004   3. aukce moderního umění
  2004   4. aukce moderního umění / Aukce umění a starožitností (Oboustranný aukční katalog), Galerie Peron, Praha
  2004   51. aukce Antikva Nova Kodl a 57. aukce Aukční síně Vltavín, Galerie Vltavín, Ostrovní, Praha
  2004   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art...on paper, Praha
  2004   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2004   Výtvarné umění 20. století / Fine Art of the 20th century (2. 10. 2004), Dorotheum, Praha 1
  2005   27. aukce (Mistrovská díla 19. až 21. století), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2005   53. aukce Antikva Nova Kodl a 60. aukce Aukční síně Vltavín (Obrazy, sochy, plastiky, česká světová grafika, 19.-21. století), Antikva Nova Kodl, Praha
  2005   55. aukce Antikva Nova Kodl a 63. aukce Aukční síně Vltavín, Antikva Nova Kodl, Praha
  2005   Aukční katalog 1/2005, 2, Meissner - Neumann, aukční dům, s.r.o., Praha
  2005   Aukční katalog 2/2005 - Výtvarné umění, Meissner - Neumann, aukční dům, s.r.o., Praha
  2005   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2005   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění ((297 x 210))
  2005   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění (Galerie Art Praha), Galerie Art Praha, Praha
  2006   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění (Galerie Art Praha), Galerie Art Praha, Praha
  2007   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění (Galerie Art Praha), Galerie Art Praha, Praha
  2008   60. aukce Aukční Galerie Kodl a 72. aukce Aukční síně Vltavín a mimořádná aukce Konta Bariéry, Galerie Kodl, Praha
  2008   61. aukce Aukční galerie Kodl a 75. aukce Aukční síně Vltavín, Galerie Vltavín, Masarykovo nábřeží, Praha
  2008   Aukce č. 50: Výtvarné a užité umění (Aukční dům Greisen), Galerie Greisen, Aukční dům, Praha
  2008   Aukce: Mistrovská díla starého a nového umění (18. 5. 2008), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2008   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2009   Aukce: Mistrovská díla starého a nového umění (25. 1. 2009), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2010   19. aukce, Galerie Dolmen, Praha
  2010   Aukce obrazů vybraných mistrovských děl (Day Sale Prague I.) (20. 6. 2010), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2010   Aukce obrazů vybraných mistrovských děl (Day Sale Prague II.) (20. 11. 2010), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2010   Aukce: Mistrovská díla starého a nového umění (21. 2. 2010), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2010   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2011   20. aukce, Galerie Dolmen, Praha
  2011   66. aukce Aukční síně Galerie Kodl a 94. aukce Aukční síně Vltavín
  2011   České výtvarné umění / Czech Fine Art, Galerie Arcimboldo, Praha
  2011   The Hascoe Family Collection: Important Czech Art (Auction in London Monday 13. June 2011, 21 PM / Sotheby's London), Sotheby's, Londýn (London)
  2012   27. aukce, Galerie Dolmen, Praha
  2012   Aukce obrazů vybraných mistrovských děl (Day Sale Prague V.) (18. 3. 2012), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2012   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2012   Exkluzivní aukce českého, slovenského a evropského výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2013   29. aukce, Galerie Dolmen, Praha
  2013   70. aukce Aukční Galerie Kodl a 112. aukce Aukční síně Vltavín, Aukční síň Vltavín, Praha
  2013   71. aukce Aukční Galerie Kodl a 116. aukce Aukční síně Vltavín
  2013   Day Sale 2013 (Day Sale Prague VII.) (10. 2. 2013), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2013   Day Sale 2013: Aukce mistrovských děl 17.-20. století (Day Sale Prague VIII.) (12. 5. 2013), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2013   Výtvarné umění, Prague auctions, s.r.o., Praha
  2014   72. aukce Aukční Galerie Kodl a 121. aukce Aukční síně Vltavín
  2014   Day Sale 2014: Aukce mistrovských děl 17.-20. století (Day Sale Prague X.) (16. 2. 2014), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2014   Evening Sale 2014: Večerní aukce obrazů vybraných mistrovských děl (15. 5. 2014), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2015   Aukční katalog 1/2015: Výtvarné umění, European Arts Investments, Praha 1
  2015   Aukční katalog 2/2015: Výtvarné umění, European Arts Investments, Praha 1
  2015   Aukční katalog listopad 2015 (Výběr výtvarného umění), European Arts Investments, Praha 1
  2017   79. aukční den Galerie Kodl, Galerie Kodl, Praha
  2017   Aukční katalog březen 2017 (Výběr výtvarného umění), European Arts Investments, Praha 1
  2018   81. aukční den Galerie Kodl, Galerie Kodl, Praha
  2019   83. aukční den Galerie Kodl, Galerie Kodl, Praha
  2019   Aukce výtvarného umění 2019 (Mistrovská díla 15.-21. století: Exkluzivní výběr obrazů (24. 2. 2019)), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2019   Aukce výtvarného umění 2019 (Mistrovská díla 17.-21. století, Exkluzivní výběr obrazů, Mimořádná nabídka světové malířské tvorby), 1. Art Consulting Brno - Praha, _
  2019   Večerní galerijní aukce (Výběr výtvarného umění), European Arts Investments, Praha 1
  2021   83. aukce, 1. Art Consulting Praha, Praha
  2022   1. Art Consulting: Aukce 89 (Topičův salon Praha), 1. Art Consulting Praha, Praha
  2022   88. aukční den Galerie Kodl, Galerie Kodl, Praha
  2022   Jarní aukce českého, slovenského a světového výtvarného umění, Galerie Art Praha, Praha
  2023   89. aukční den Galerie Kodl ((výběr výtvarného umění)), Galerie Kodl, Praha
  2023   Výběrová aukce moderního a současného umění / Evening Sale Prague Modern and Contemporary Art, Adolf Loos Apartment and Gallery, s.r.o., Praha
dílo
  published   title (subtitle), publisher, city
  1943   Zátiší v oválu
  1943   Zátiší v oválu, detail
  1946   V baru
diplomová (disertační) práce
  published   title (subtitle), publisher, city
  1979   Malíř Karel Černý, Katedra dějin umění a estetiky, Filozofická fakulta, Univerzita Karlova, Praha
informační leták / informace kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2003   Metamorfozy człowieka, České muzeum výtvarných umění, Praha
  2004   Proměny člověka (Figurativní motivy v kresbě a grafice ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze 1892-1951), České muzeum výtvarných umění, Praha
  2015   Válečný mrak (Reflexe tématu války v umění), Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  2017   Galerie Kodl aukční den 79, Galerie Kodl, Praha
  2019   Sobě ke cti, umění ke slávě / For One's Honour, For Art's Glory (Sbírky a sběratelé 1600-1960 / Collections and Collectors from 1600 to 1960), Západočeská galerie v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
  nedatováno   Galerie umění Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  nedatováno   Galerie umění Karlovy Vary, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
inzerát
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Important collection of Czech Art, periodikum
kalendář
  published   title (subtitle), publisher, city
  2000   Milenium 2000/ 20001, Galerie české plastiky, Praha
katalogová pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1982   Člověk v českém moderním malířství
  2004   Proměny člověka (Figurativní motivy v kresbě a grafice ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze 1892-1951), Galerie Františka Drtikola, Příbram (Příbram)
  2008   Léta čtyřicátá a padesátá ze sbírky Galerie Zlatá husa v Praze, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  2015   České moderní umění ze sbírky Pavla Čáslavy, Dům umění města Brna, Brno (Brno-město)
obraz
  published   title (subtitle), publisher, city
  1936   Cirkus
  1937   Zahrada s lampióny
  1943   Ležící ženský akt
  1943   Milenci v lese
  1943   Zátiší s cukrovím
  1945   Plačky
  1948   Veranda
  1949   Moře v Le Havru
periodikum
  published   title (subtitle), publisher, city
  1944/III/25   Řád (Revue pro kulturu a život), X..ročník, 3.číslo
  1966/04/09   Výtvarné umění, 16.ročník, 3.číslo, Svaz československých výtvarných umělců, Praha
plakát
  published   title (subtitle), publisher, city
  1982   Karel Černý: Obraz, kresby, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
program
  published   title (subtitle), publisher, city
  2014   Galerie výtvarného umění v Chebu / Galerie der bildenden Kunst in Eger (Jaro / Frühling 2014), Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
průvodce
  published   title (subtitle), publisher, city
  2004   Krajina v českém umění 17. - 20. století, Národní galerie v Praze, Praha
ročenka
  published   title (subtitle), publisher, city
  2019   Ročenka 2018 (Výběr výtvarných děl z 80. a 81. aukce Galerie KODL), Galerie Kodl, Praha
  2020   Ročenka 2019 (Výběr výtvarných děl z 82. a 83. aukce Galerie KODL), Galerie Kodl, Praha
sbírkový katalog
  published   title (subtitle), publisher, city
  1965   České a slovenské malířství první poloviny 20. století, Národní galerie v Praze, Praha
  1966   Stálá instalace sbírek českého moderního umění, Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
  1968   České malířství XX. století v Galerii výtvarného umění v Ostravě, Krajská galerie (1952-1972), Ostrava (Ostrava-město)
  1974   České malířství XX. století ze sbírek Oblastní galerie v Liberci, Severočeské nakladatelství, Liberec (Liberec)
  1981   České a slovenské umění 20. století, Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  1986   Galerie Roudnice, Oblastní galerie výtvarného umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
  1989   České moderní malířství v Moravské galerii v Brně (II. (období 1920–1950)), Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
  1992   Galerie Ostrava: České malířství XX. století v Galerii výtvarného umění v Ostravě (Část druhá), Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  1997   Západočeská galerie v Plzni, Západočeská galerie v Plzni, Plzeň (Plzeň-město)
  2008   Galerie umění Karlovy Vary / Gallery of Art Karlovy Vary (...ze sbírky / ...from the collection), Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
  2014   Sto děl z Galerie výtvarného umění v Ostravě, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  2015   100 Works from the Gallery of Fine Art, Ostrava, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Ostrava (Ostrava-město)
  2021   Sbírka GAVU Cheb (Umění 20. a 21. století), Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
seznam osobností / členů
  published   title (subtitle), publisher, city
  2007   S.V.U. Mánes (Řádní členové Spolku výtvraných umělců Mánes od generace zakladatelů do dnešních dnů)
seznam vystavených prací
  published   title (subtitle), publisher, city
  1948   100 let výtvarné Moravy (Seznam vystavených prací), Dům umění, Olomouc (Olomouc)
  1962   České výtvarné umění 20. století, Oblastní galerie výtvarného umění v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  1966   Aktuální tendence českého umění I / Tendances actuelles de l´art tchèque
  1966   Aktuální tendence českého výtvarného umění
  1995   Přírůstky sbírek 1989 - 1993, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
seznam výtvarných umělců
  published   title (subtitle), publisher, city
  2020   Voda (Seznam vystavujících)
soubor reprodukcí
  published   title (subtitle), publisher, city
  nedatováno   Karel Černý, Pressfoto, nakladatelství ČTK, Praha
soupis knižní tvorby
  published   title (subtitle), publisher, city
  2008   abART pro sběratele 3 (Otázky a názory), Archiv výtvarného umění, z.s., Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ)
text
  published   title (subtitle), publisher, city
  1946   Výstava malíře Karla Černého
  1947   Malíř Karel Černý v Paříži
  1968   Moderní česká kresba, Armádní výtvarné studio, Praha
tisková zpráva
  published   title (subtitle), publisher, city
  1988   Z nových zisků Národní galerie v Praze z let 1984-1986, 4. část (I. Práce umělců, kteří vstoupili do českého výtvarného života po roce 1945, II. Práce členů SVU Mánes - dar Svazu českých výtvarných umělců Národní galerii v Praze)
  1997   Proměny krajiny v českém malířství 20. století ze sbírek Národní galerie v Praze

Karel Černý

podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  nedat   Dopisy z let 1946 - 1957, Revolver Revue, 139-158

Karel Černý

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1948   Karel Černý (39 (419) výstava Topičova salonu), Topičův salon (1937-1949), Praha
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1941   Jazyková komika, Václav Petr, Praha
  1957   Kdyby všichni chlapi světa..., Svobodné slovo - Melantrich, Praha
  1958   Magická moc poesie, Československý spisovatel, Praha
  1958   Zajatci tmy, Svobodné slovo - Melantrich, Praha
  1960   Ďáblové z močálů, Nakladatelství Lidová demokracie, Praha
  1968   Miláček, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha

Karel Černý

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1947   Staré ženy, Nakladatelské družstvo Máje, Praha
  1957   Kdyby všichni chlapi světa..., Svobodné slovo - Melantrich, Praha
  1958   Zajatci tmy, Svobodné slovo - Melantrich, Praha
  1971   Kavárna na hlavní třídě, Československý spisovatel, Praha
  1981   Časy, Československý spisovatel, Praha
  1999   František Halas (O životě a díle 1947-1999), Atlantis, s.r.o., Brno (Brno-město)
antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1957   Deset novel (První desítka), Československý spisovatel, Praha
periodikum
  published   title (subtitle), publisher, city
  1957/09   Květen (Literatura, život, umění), 3.ročník, 1.číslo, Svaz československých spisovatelů, Praha
  1959   Plamen (Měsíčník pro literaturu, umění a život), 4.číslo, Svaz československých spisovatelů, Praha
  1961/01   Plamen (Měsíčník pro literaturu, umění a život), 3.ročník, 1.číslo, Svaz československých spisovatelů, Praha
  1962/03   Plamen (Měsíčník pro literaturu, umění a život), 4.ročník, 3.číslo, Svaz československých spisovatelů, Praha

Karel Černý

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2004   50 let zlínské galerie / 50 Years of the Zlín Gallery (1953-2003), Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín)
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1963   Svět Jana Zrzavého, Státní nakladatelství krásné literatury a umění, n.p. (SNKLU), Praha
  1986   Panorama českého výtvarného umění, Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1989   Panorama der tschechischen bildenden Kunst (3), Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1989   Panorama of Czech Fine Arts (3), Svaz českých výtvarných umělců, Praha
  1997   Poselství jiného výrazu (Pojetí informelu v českém umění 50. a první poloviny 60. let), Artefact, Praha
  2022   Galerie výtvarného umění v Chebu 1962–2022, Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
podřazený dokument
  published   title (subtitle), publisher, city
  1948   Dvě básně Jindřicha Pinkavy (K obrazům Karla Černého, Krásná farářka), Kytice, Měsíčník pro literaturu a umění, 40-40
  1948   Návrat (cowboyská píseň), Kytice, Měsíčník pro literaturu a umění, 4-20
  1948   Velké dobrodružství, Kytice, Měsíčník pro literaturu a umění, 32-39
  1948   Viktor Dyk (Projev na slavnostním představením ve Stavovském divadle dne 3. ledna 1948), Kytice, Měsíčník pro literaturu a umění, 41-46
  1948   Vlašťovky nad řekou, Kytice, Měsíčník pro literaturu a umění, 1-1
  1953   Knižní ilustrace 1953, Křesťanská žena, 9
  1960   František Dvořák: František Tichý kresby (Recenze), Výtvarné umění, 138-138
  1965   České malířství po roce 1945, Umění, 15.ročník, 4.číslo, 323-351
  1965   Tvůrčí programy českého malířství po roce 1945, Výtvarné umění, 15.ročník, 4-5.číslo, 168-184
  1968   Aktuální tendence českého umění (Barvitá pražská přehlídka prací sedmdesáti pěti výtvarníků), Lidová demokracie, 22.ročník, 272.číslo, 5
  1970   Návrat starého mistra, Výtvarná práce, 10.číslo, 2
  1983   Západočeský kraj (Zprávy z krajů), Výtvarná kultura, 13-13
  1988   České zátiší na Hluboké, Ateliér, čtrnáctideník Svazu českých výtvarných umělců, 1.ročník, 6.číslo
  1993/09/02   Umění v těžkých časech, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 17 - 18.číslo, 9
  1994   Generacemi napříč, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 16-16
  1998   Civilizace (Praha, ČMVU, Dům U černé Matky Boží, 8. 10. 1998 - 10. 1. 1999), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 12-12
  1999   O barvách (Litoměřice, Galerie výtvarného umění, 25. 6. - 30. 8.), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 12-12
  2000   Karlovarská galerie bilancuje, 1-4
  2004   Kupka a Korovin (Rekordní ceny v aukčním domě Meissner Neumann), Art & Antiques, 22-22
  2004   Špála, Černý, Čapek na špičce aukce, Art & Antiques, 20
  2005   Splněná očekávání (Výtvarné umění v galerii Art Praha), Art & Antiques, 26-26
  2006   Galerie J. R. Vilímek, Nová encyklopedie českého výtvarného umění, 223-223
  2008   České umění 1938-1958 se sbírky Galerie Zlatá husa, Léta čtyřicátá a padesátá ze sbírky Galerie Zlatá husa v Praze
  2008   Osamělý běžec (Recenze publikace), Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 7
  2008   Rok spokojených, Art & Antiques, 21-26
  2008   Ze sbírky Galerie Zlatá husa, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 3
  2009   Rekordní Medek, Art + Antiques, 22-23
  2009   Rudolf Němec, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 6
  2009   Ve víru maleb zátiší, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 5
  2010   Horejc za tři čtvrtě milionu, Art + Antiques, 9.ročník, 5.číslo, 19
  2010   Víc než napoprvé, Art + Antiques, 19-20
  2011   Drobnosti za osm milionů, Art + Antiques, 15-16
  2011   Pohled do Galerie výtvarného umění v Chebu, Prostor Zlín, 6-11
  2011   Rekordní Brožík, Art + Antiques, 25-25
  2011   Utěšitel bez rekordu, Art + Antiques, 24-24
  2011   Válová a Jíra, Art + Antiques, 20
  2011   Z Borovičovy sbírky, Art + Antiques, 17-18
  2012   Hynais a nejen on, Art + Antiques, 19-20
  2012   Provenience prodává, Art + Antiques, 17-19
  2012   Přehled milionových položek vydražených v roce 2011, Ročenka ART+, 81-93
  2013   Klub milionářů, Art + Antiques, 20-22
  2013   Od Slavíčka po Typlta, Art + Antiques, 24-26
  2013   Přehled milionových položek vydražených v roce 2012, Ročenka ART+, 81-96
  2013   Rekordní Horejc, Art + Antiques, 18-18
  2013   Rekordní Mucha, Art + Antiques, 17-17
  2014   Filla a další navrátilci, Art + Antiques, 17-18
  2018   Přehled milionových položek vydražených v roce 2017, Ročenka ART+, 71-91
  2019   Dlouhý, Šíma, Medek a nejen oni, Art + Antiques, 11.číslo, 16-16
  2021   Další mnohamilionový procházka i úspěch pro poválečné umělkyně, Art Antiques, 11.číslo, 13-14
  2022   Filla za více než deset milionů a nejdražší letošní Bauch i Brožík, Art Antiques, 6.číslo, 15-16
  2022   Maxima pro Moussona i Jana saudka, Art Antiques, 15-15
  2022   Nejdražší domácí Sýkora i maximum pro Pešicovou, Art Antiques, 11.číslo, 14-15
  2023   Čísla aukčního trhu za první pololetí svědčí o setrvalém růstu, Art Antiques, 8–9.číslo, 12-14
  2023   Drahá Černého kresba i křeslo Motýlek za 26násobek, Art Antiques, 18-19
  2023   Kokoschka bez kupce a čtyřikrát za více než 10 milionů, Art Antiques, 14-15
soubor pohlednic
  published   title (subtitle), publisher, city
  nedatováno   Galerie moderního umění v Hradci Králové, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)

Karel Černý

institution, city  
Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou (AJG), Hluboká nad Vltavou (České Budějovice)
České muzeum výtvarných umění, Praha
Galerie Benedikta Rejta, Louny (Louny)
Galerie moderního umění, Roudnice nad Labem (Litoměřice)
Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)
Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary)
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
Galerie výtvarného umění, Cheb (Cheb)
Galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod (Náchod)
Galerie Zlatá husa, Praha
Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín)
Moravská galerie v Brně, Brno (Brno-město)
Muzeum Jindřichohradecka, Jindřichův Hradec (Jindřichův Hradec)
Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
Národní galerie v Praze, Praha
Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec)
Oblastní galerie výtvarného umění, Litoměřice (Litoměřice)
Východočeská galerie, Pardubice (Pardubice)