Ivan Vít

* 31. 3. 1950, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Pedagogue, Photographer, Director of Photography

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: xx0167706, návrh 2013/05

Ivan Vít

Od mládí pracoval v oboru kinematografie v různých profesích. Od počátku 70. let působil ve studiu Animovaného filmu v Praze pod vedením B. Pojara jako asistent kamery, a fotograf. Později 3 roky studoval na FAMU obor „Umělecká fotografie“ na katedře prof. Jána Šmoka. Později již jako samostatný kameraman působil až do poloviny 90. let ve známém studiu J. Trnky. Po tuto dobu spolupracoval s mnoha významnými režiséry, jakými jsou: J. Švankmajer, B. Pojar, V. Pospíšilová, L. Beneš, P. Koutský, J. Havettová s nimiž natočil desítky filmů Nejvíce a nejsoustavněji spolupracoval na filmech režiséra Jiřího Barty. Od poloviny 90. let pracuje ve studiu Animation People, jehož je spolumajitelem.
Působí též pedagogicky, přednášel na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, v současné době přednáší obor „kamera v animovaném filmu“ na pražské FAMU - Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění. Je členem prezidia AČK „Asociace českých kameramanů“. Podílel se na technologickém vývoji různých zařízeních pro potřeby animovaného snímání (motion control, software pro animaci, mechanické pomůcky atd)
Profesně se celoživotně věnuje animovanému filmu, zejména v „klasické“ loutkové technologii. Současně však natáčel i technologicky odlišná témata animované kinematografie (filmu), dále live-action a speciální kombinované technologie, které se často vyžadují pro komerční zakázky (reklamy). Již několik let využívá své znalosti nových technologií, kterými je dnes zejména digitální kinematografie a uplatňuje je na filmech které natáčí. Pravidelně se podílí na fotorafických výstavách se svými pracemi. Filmy, na kterých spolupracoval jako kameraman, byly mnohokrát vyznamenány na světových filmových festivalech věnovaných animovanému filmu.
cs.wikipedia.org, 2013/05/25

Ivan Vít

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2009   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2009 (XX. Vil – Vz), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Ivan Vít (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org

Ivan Vít

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1998   Evašvankmajerjan: Anima animus animace (Mezi filmem a volnou tvorbou), Arbor vitae, Řevnice (Praha-západ)
  1998   Evašvankmajerjan: Anima animus animation (Between film and free expresion), Arbor vitae, Řevnice (Praha-západ)
  2004   Eva Švankmajerová, Jan Švankmajer: Jídlo, Správa Pražského hradu, Praha
kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1990   Výtvarníci animovaného filmu, Odeon, nakladatelství krásné literatury a umění, n.p., Praha
  1994   Jan Švankmajer: Transmutace smyslů / Transmutation of the Senses, Středoevropská galerie a nakladatelství, Praha
  2004   Jan Švankmajer (Transmutace smyslů / Transmutation of the Senses), Středoevropská galerie a nakladatelství, Praha