Filip T.A.K.

* 1953, Vratislav (Wrocław, Breslau), Polsko (Poland)
Restaureteur, painter, graphic artist, Stage Designer

 

sex: male

web: www.filiptak.cz
NK AUT: mzk2006368058

notes:
vlastním jménem Tadeusz Andrzej Krawczyszyn
Filip T. A. K., 1953-
žije v ČR

Filip T.A.K.

Malíř a grafik Filip T.A.K., vlastním jménem Tadeusz Andrzej Krawczyszyn, se narodil v roce 1953 ve Wroclawi v Polsku. Po vystudování restaurátorské školy v Poznani tam pracoval ve státním divadle jako výtvarník dekorací. V roce 1974 přišel do tehdejšího Československa a na 20 let se zabydlel ve Žďáře nad Sázavou. V 80. letech tady absolvoval kurs kresby a malby u výtvarníka Petra Brázdy, do Brna dojížděl na Lidovou konzervatoř k akademickému malíří profesoru Petru Skácelovi. Po pracovním pobytu v USA se pak natrvalo usadil v Havlíčkově Borové. Vystavuje od roku 1985 v ČR i v zahraničí. Jeho díla jsou zastoupena v soukromých sbírkách v Evropě, Asii a v Severní Americe, v ČR také ve státních sbírkách.
Filip T.A.K., umělec a člověk zvláštní svým jménem i osudem, vytváří ve svém atelíéru uprostřed Českomoravské vrchoviny velice pozoruhodné práce. K jeho kvalitám patří bezesporu řemeslná zručnost a vůle, hlavně však výrazný výtvarný talent se schopností abstrahovat viděnou skutečnost. Obrazové výjevy jsou někdy složeny z fragmentů reality, které autor spojuje do nového celku, jindy jeho díla pracují s ryze abstraktními útvary, přesto však mají blízko ke klasickým principům, rovnováze a harmonické kompozici.
Pro autora je velmi důležitá samotná lidská figura, která se však často proměňuje v symbol. Stejně podstatný je pak i rámec tohoto symbolu, krajina. Tento společný základ určuje vzájemné prostorové vztahy, vztahy groteskně stylizované a barevně nadsazené. Tato nadsázka však nemá žádné existenciální či expresivní pozadí. Jedná se o hravý komentář absurdity všednosti. V poslední době jsou u Filipa T.A.K. vnější formy přetaveny do nového nepravidelného ornamentu, složeného z barevných skvrn. Často variuje jeden motiv a snaží se při tom rozehrát co nejširší rejstřík barevného a tvarového podání. Jeho volné kresby pak mají charakter jakéhosi deníku, ve kterém autor zaznamenává své výtvarné fantazie a osobní prožitky.
Tvorba autora se neustále dynamicky vyvíjí a tak je pro diváka každé setkání s jeho novými díly stejně novým a stále znovu inspirujícím zážitkem. Je až s podivem, kde se u Filipa T.A.K. bere ona neskutečná schopnost neustálého nacházení. Vlastním motivem snad může být snaha o autonomní, původní dílo, zhodnocené zájmem a osobitou interpretací ze strany nás, diváků.
Stanislav Růžička, březen 2009, filiptak.cz, 15.5.2021

Filip T.A.K.

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2013/07/04 - 2013/09/01   Filip T.A.K.: Prostory uvidění, Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod)
kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1998/10/20 -   Jindřich Doležal, Tadeusz Krawczyszyn - Filip: Ve znamení ženy, Galerie Mozart, Praha

Filip T.A.K.

pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  2013   Filip T.A.K.: Prostory uvidění
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1998   Jindřich Doležal, Tadeusz Krawczyszyn - Filip: Ve znamení ženy (skleněné objekty, obrazy), Galerie Mozart, Praha