Ján Labuda

* 25. 12. 1929, Bytča (Bytča), Slovensko (Slovakia)
† 24. 4. 2004, Štiavnik (Bytča), Slovensko (Slovakia)
sculptor, Woodcarver

 

nationality: Slovak
sex: male

NK AUT: xx0001507

Ján Labuda

Vychodil osm tříd základní školy, nevyučený. Povoláním řidič autobusu a opravář v dílnách, ale stará se též o malé hospodářství. Žije v malé rolnické usedlosti na okraji vesnice Štiavnik u Bytče, kde dříve působila celá řada vynikajících slovenských lidových řezbářů. Ti mu byli příkladem, když se začal věnovat vlastní tvorbě. Své první dílo ve dřevě vytvořil, jak vzpomíná, dne 10. března 1972. To byl začátek svébytné autentické cesty tvůrce s charakteristickým sochařským výrazem. Labuda se poněkud vyčleňuje z tradičního lidového projevu svým výrazným smyslem pro humornou nadsázku a zkratku. Svůj přirozený talent a tvůrčí schopnosti rozvíjí i při hledání nových forem zpracování dřeva. Rád domýšlí tvary vzniklé nahodile v přírodě a dává tak nalezeným samorostům nový život. Má nejen bohatou obrazotvornost, ale taktéž vynikající pozorovací schopnosti, které náležitým způsobem uplatňuje zejména při zpodobování domácích zvířat a ptáků. Inspiraci pro svá díla, hledá a nachází všude kolem sebe. Zúčastnil se sedmi výstav neprofesionální tvorby na Slovensku a obdržel několik ocenění. Jeho práce vlastní Povážské múzeum v Žilině, Slovenské národné muzeum - Etnografický ústav Martin, Slovenská národná galéria v Bratislavě.
Pavel Konečný, outsiderartcz.eu, 2014/01/26

Ján Labuda

katalog kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1992   Svetlo v tmách (Divadlo hudby Olomouc 1968-1989)
  2001   Umělci čistého srdce / Artists of pure heart (Naivní a lidové umění, art burt / Naivist and folk art, art brut; Sbírka Pavla Konečného), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2006   Malé radosti Pavla a Dany Konečných (Výběr prací deseti autorů ze sbírky Art Brut)
  2008   Umělci čistého srdce II / Artists of Pure Heart II (Pocta Anně Zemánkové / Hommage to Anna Zemanková), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  2010   Umělci čistého srdce / Artists of Pure Heart, Galerie U Rytíře, Liberec (Liberec)
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  2008   Umělci čistého srdce II (Pocta Anně Zemánkové), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  1988   ...Igorovi Kalnému, Ústav aplikovanej kybernetiky, Bratislava (Bratislava)