Jaroslav Dvořák Šumavský

* 5. 4. 1887, Strakonice (Strakonice), Česká republika (Czech Republic)
† 9. 10. 1964, Strakonice (Strakonice), Česká republika (Czech Republic)
painter, graphic artist

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jn20000728123

notes:
záhlaví NK:
Dvořák-Šumavský, Jarko, 1887-1964

Akademický malíř a grafik, jeho otcem byl známý strakonický tiskař a redaktor Josef Dvořák. Po pražských studiích u prof. Václava Jansy a prof. Ferdinanda Engelmüllera působil jako asistent na malířské škole prof. Ferdinanda Engelmüllera. Roku 1924 se přestěhoval do Strakonic. Svými obrazy zachytil významné památky města, kraje, městská zákoutí. Mnoho obrazů namaloval na Šumavě, kterou miloval. Proto své práce podepisoval „Šumavský“. Jeho lepty jsou u mnoha sběratelů. Ilustroval řadu knih a publikací, ať to byly odborné knihy B. Dubského, knihu F. Teplého Martin Rezek ze Strakonic. Ilustroval Dějiny Vimperka a okolí, též od F. Teplého, které vycházely dlouhou dobu v Pošumavském kraji.
www.strakonice.eu

Jaroslav Dvořák Šumavský

Akademický malíř a grafik. Jeho otcem byl známý strakonický tiskař a redaktor Josef Dvořák. Po pražských studiích u prof. Václava Jansy a prof. Ferdinanda Engelmüllera působil jako asistent na malířské škole prof. Ferdinanda Engelmüllera. Roku 1924 se přestěhoval do Strakonic a otevřel si tu malířský ateliér. Na svých obrazech zachytil významné památky města, různá zákoutí a kraj. Vytvořil rozsáhlý soubor obrazů a kreseb Kudy chodil Karel Klostermann (více než 300 olejů, akvarelů a perokreseb). Mnoho obrazů namaloval na Šumavě, kterou miloval, a proto své práce podepisoval „Šumavský“. Ilustroval knihy a publikace, např. odborné knihy B. Dubského a F. Teplého. Byl autorem výpravy k Tylově hře Strakonický dudák, navrhl oponu a scénu pro loutkové divadlo loutkáře Václava Kopeckého.
strakonice.eu, 2.8.2019

Jaroslav Dvořák Šumavský

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Strakonice (Strakonice), Strakonice (Strakonice)

Jaroslav Dvořák Šumavský

from - to   group, *creation, notes
???? - ????   osobnosti (Jihočeský kraj), *

Jaroslav Dvořák Šumavský

autorská
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1987/06/16 - 1987/10/30   Jaroslav Dvořák Šumavský: Obrazy - grafiky - kresby, Muzeum středního Pootaví, Strakonice (Strakonice)

Jaroslav Dvořák Šumavský

katalog autorský
  published   title (subtitle), publisher, city
  1987   Jarko Dvořák Šumavský: K stému výročí narození, Muzeum středního Pootaví, Strakonice (Strakonice)
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1995   Signatury českých a slovenských výtvarných umělců, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  1998   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1998 (II. D – G), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
pozvánka autorská
  published   title (subtitle), publisher, city
  1987   Jaroslav Dvořák Šumavský: Obrazy - grafiky - kresby (ke 100.výročí narození), Muzeum středního Pootaví, Strakonice (Strakonice)

Jaroslav Dvořák Šumavský

antologie/sborník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1980   Písecká čítanka 1, Okresní knihovna, Písek (Písek)