Petr Heteša

* 25. 2. 1959, Šternberk (Olomouc), Česká republika (Czech Republic)
Writer, Architect, graphic artist

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: ola200205577

notes:
Prožil polovinu svého života na zámku v Lednici na Moravě. Již při studiích architektury v Brně zkoušel psát první písňové texty, povídky a poezii a věnoval se také výtvarnému umění a hudbě. Po studiích si založil vlastní architektonickou kancelář. Začal literárně spolupracovat se svým kolegou, statikem Karlem Veverkou. Je autorem řady povídek a románů z žánru sci-fi literatury. Patří k nim například dvojdílný román „Šest diamantů“, kniha vědecko-fantastických povídek „Stavy nestavy, bytosti nebytosti“ nebo detektivní román „Nevermore Baltimore“.

Petr Heteša

Vystudoval Gymnázium v Břeclavi a pak Fakultu architektury VUT Brno (1983). Pracuje jako architekt, v letech 1983–90 v DRUPOSU České Budějovice, od ledna 1991 ve vlastní firmě R2 COMP, zabývající se architektonickými projekty a reklamním designem. Až do roku 1989 spolupracoval s Karlem VEVERKOU na povídkách a novelách, které získávaly dobrá umístění v soutěži o Cenu Karla Čapka. V roce 1987 to byla povídka o simulované počítačové hře Nečistá hra, v roce 1988 rozsáhlá povídka na podobné téma Těšíme se na vás (knižně I. Železný 1991), popisující drsnou počítačovou hru, jejímuž hrdinovi se podaří dostat se ze simulovaného světa do naší reality, a v roce 1989 vydali samizdatově s pomocí SF klubu Winston krátký román Sítě, kanály a stoky.
Petru Hetešovi vyšly časopisecky dvě samostatné povídky Přírodní krásy Tarcusu (Věda a život, 1988, č. 2) a Mončičák a Čičmunda (ABC, 1990, č. 22), odlišující se výrazně od příběhů psaných společně s K. Veverkou. Jeho nejlepší povídka Quag vyšla ve sborníku Kočas v roce 1990. Odehrává se v uzavřeném světě izolovaného paláce ve Francii, v němž jsou vychovávány děti nenakažené zhoubnou mimozemskou epidemií. Příběh je působivě vyprávěn z pohledu jedenáctiletého chlapce, který zároveň se zjišťováním pravdivých informací o okolním světě prožívá svůj přechod k dospělosti. Povídka Gython vyšla v antologii Let na Měsíc pojednaný jako sbírka povídek českých autorů (1993).
www.cbdb.cz

Petr Heteša

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
???? - 1983   Vysoké učení technické v Brně, Brno (Brno-město), Fakulta architektury

Petr Heteša

from - to   institution, city, notes
???? - ????   České Budějovice (České Budějovice), České Budějovice (České Budějovice)

Petr Heteša

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   Kdo je kdo v architektuře a příbuzných oborech v České republice 1993, Modrý jezdec, spol. s r.o., Praha
  1999   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–1999 (III. H), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)