cs.wikipedia.org

Josef Doubrava

* 29. 2. 1852, Mníšek pod Brdy (Praha-západ), Česká republika (Czech Republic)
† 20. 2. 1921, Hradec Králové (Hradec Králové), Česká republika (Czech Republic)
Writer, Bishop, Theologist, Maecenas, Collector

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01022874

notes:
Pseudonym
Mníšecký, D., 1852-1921
-
V době studií hrál ochotnicky divadlo v Mníšku a Kytíně. - Po promoci v Mníšku byly jeho prvními místy Petrovice a Dublovice. Kanovník metropolitní kapituly u svatého Víta. S platností od 13.7.1903 jmenován biskupem v Hradci Králové. - V r. 1908 založil dobročinnou nadaci pro sirotky a chudé rodiny v Mníšku. - Zabýval se poezií a beletrií. Psal pod pseudonymem do Světozoru, Lumíru, Palečka, Háje, Horymíra aj. - Amatérsky maloval portréty. Sbíral obrazy malířů 19. století, sbírku později odkázal městu Hradec Králové. - V l. 1903-1913 zemský poslanec a byl jmenován doživotním členem panské sněmovny pro Čechy.

Josef Doubrava

Po teologických studiích v Římě a vysvěcení na kněze (1876) působil jako kaplan v Petrovicích u Sedlčan, v roce 1877 byl administrátorem v Dublovicích. V roce 1880 se stal adjunktem pražské teologické fakulty, v roce 1883 vicerektorem a později rektorem arcibiskupského semináře. V témže roce získal doktorát teologie a byl činný jako profesor církevního práva. Byl znamenitým znalcem svého oboru, z něhož uveřejnil řadu důležitých článků a studií v odborných časopisech. V devadesátých letech byl kanovníkem u sv. Víta, předsedou manželského soudu, ale i předsedou Archeologického sboru muzea království českého a jednatelem Křesťanské akademie. Dne 9. února 1903 byl jmenován královéhradeckým biskupem a potvrzení svého úřadu získal od papeže Lva XIII. 22. června téhož roku. Biskupské svěcení přijal 29. června a vzápětí se ujal správy diecéze. Za zmínku stojí, že od prosince 1918 působil i jako apoštolský administrátor pražské arcidiecéze. Zemřel ve svém sídle 20. února 1921 a byl pohřben na pouchovském hřbitově.
cs.wikiopedia.org, 12.6.2019

Josef Doubrava

cs.wikipedia.org
 

Josef Doubrava

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Hradec Králové (Hradec Králové), Hradec Králové (Hradec Králové)
???? - ????   Mníšek pod Brdy, Mníšek pod Brdy (Praha-západ)
???? - ????   Praha, Praha

Josef Doubrava

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
2019/06/21 - 2019/09/22   Biskup Josef Doubrava milovník umění a mecenáš, Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)

Josef Doubrava

encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  2005   Malý slovník osobností českého katolicismu 20. století s antologií textů, Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK), Brno (Brno-město)
www
  published   title (subtitle), publisher, city
  ????   Josef Doubrava (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle), publisher, city
  2019   Biskup Josef Doubrava milovník umění a mecenáš (odkaz královohradeckého biskupa městu Hradec Králové), Galerie moderního umění, Hradec Králové (Hradec Králové)

Josef Doubrava

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1990   Bohemia sancta (Životopisy českých světců a přátel Božích), ZVON, České katolické nakladatelství s.r.o., Praha

Josef Doubrava

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1928   Hlavy známe i neznáme (Padesát portrétů se studií Arna Nováka), Grafický kabinet Jan Štenc, Praha