Rudolf Popper

* 31. 1. 1873, Vídeň (Wien), Rakousko (Austria)
† 7. 5. 1967, Duchcov (Teplice), Česká republika (Czech Republic)
painter

 

nationality: Austrian
sex: male

NK AUT: jn20000402032

Rudolf Popper

Akademický malíř Rudolf Popper pocházel z Vídně, narodil se 31. ledna 1873. Jeho otec Ferdinand Popper, původem z Mladé Boleslavi, pracoval jako dělník ve vídeňské továrně na koženou galanterii, matka Karolina, rozená Bakalová se narodila v obci Veselá na Zlínsku. O mládí Rudolfa Poppera máme dochovány jen kusé zprávy. V útlém věku ztratil otce (z nezjištěných důvodů spáchal sebevraždu), matka se podruhé provdala a malý Rudolf byl dán na výchovu ke strýci do moravských Napajedel, kde chodil do školy. Patnáctiletý se vrátil do Vídně a vstoupil do učení v litografickém ústavu A. Becka. Již během učení projevoval velký výtvarný talent a v říjnu 1891 byl přijat do malířské třídy prof. Gripenkerla na vídeňské Akademii výtvarných umění. Akademii absolvoval v r. 1894.
Nějaký čas působil v Mnichově a bosenském Sarajevu, kde prováděl freskové výzdoby kostelů. V roce 1900 odjel do Francie, navštívil Světovou výstavu v Paříži a posléze se natrvalo usadil v Lyonu, kde byl zaměstnán jako kolorista a malíř portrétů podle fotografií v jednom fotografickém ateliéru. V letech 1910-1914 žil v Paříži. Během pařížského pobytu, při němž se seznámil i s Františkem Kupkou, si vydělával na živobytí i kreslením mikroskopických preparátů pro vědecké publikace.
V srpnu 1914 byl jako rakouský státní příslušník zatčen a internován do bývalého kláštera v městečku Corbara na Korsice. V roce 1919 se vrátil do Vídně, kde byl opět internován a posléze vyhoštěn do ČSR. Krátce pobýval v Praze a v bývalém ruském zajateckém táboře v Terezíně.
Od r. 1926 se natrvalo usadil ve Střekově, kde si otevřel malířský ateliér a získával především portrétní zakázky od ústeckých obyvatel. V ateliéru vedl malířské kurzy pro veřejnost a biblické hodiny, působil totiž ve volném sdružení vykladačů Bible novokřtěneckého zaměření Neu-Salem-Gesellschaft. V Ústí nad Labem vstoupil do uměleckého spolku Metznerbund a několikrát vystavoval v městské knihovně. Již během pražského a terezínského pobytu získal Rudolf Popper kontakty se sociálními demokraty a komunisty. Pro sociální demokraty a komunisty kreslil grafické návrhy plakátů a letáků. V říjnu 1938 byl vzhledem ke své spolupráci s těmito politickými stranami (ač sám členem žádné nebyl) zatčen a vyšetřován gestapem. Protože někteří jeho předkové byli židovského původu, zakázali nacisté Rudolfu Popperovi jakoukoli výtvarnou činnost. Většinu Popperových monumentálních obrazů nacisté zničili se zrůdností jim vlastní. Během zatčení v r. 1938 navštívili jeho ateliér, obrazy zabavili a chemicky z pláten odstranili malbu. Když byl Popper v listopadu pro nedostatek důkazů propuštěn, vrátili mu jen čistá plátna. I po propuštění byla Popperova situace v Ústí nejistá, několikrát byl přepaden a zbit na ulici, nadto byl po zákazu výtvarné činnosti zcela zbaven prostředků obživy. Tehdy mu pomohli přátelé ze sdružení vykladačů Bible, především starosta obce Pohoří Franz Plundrich, který ho u sebe několik měsíců ukrýval. Koncem roku mu přítel z korsické internace, filmový režisér obstaral místo dekoratéra v berlínských filmových ateliérech Ufy.
V roce 1940 našel zaměstnání u litoměřického malíře pokojů Franze Richtera a od roku 1941 pracoval jako modelér a retušér v Mareschově keramické továrně v Ústí. Po zrušení této továrny odešel Popper v roce 1947 do důchodu, nadále se věnoval malbě.
V roce 1964 po úraze na náledí dožil zbytek svého života v duchcovském domově důchodců. Ve vysokém věku 94 let a při plné duševní svěžesti zemřel 7. května 1967 v Duchcově stářím a byl pohřben na střekovském hřbitově. Z bohaté tvorby Rudolfa Poppera se dochovalo jen torzo: nejzajímavější jsou jeho mistrovské portréty a krajinné akvarely z korsického období a dále pak krajinné studie z Ústecka.
zdroj - www.usti-nad-labem.cz

Rudolf Popper

from - to   school, city, faculty, specialization, professor
1891 - ????   Akademie der bildenden Künste (Akademie výtvarných umění), Vídeň (Wien), Griepenkerl Christian, *1839
1901 - 1905   Malířská akademie, Paříž (Paris)

Rudolf Popper

from - to   institution, city, notes
???? - ????   Mnichov (München), Mnichov (München)
???? - ????   Sarajevo, Sarajevo, kostelní fresky
1900 - 1910   Lyon, Lyon, žil
1910 - 1914   Espace Eiffel Branly, Paříž (Paris), žil
1914 - 1918   Korsika, internován v klášteře Corbara
1919 - ????   Vídeň (Wien), Vídeň (Wien)
1926 - ????   Ústí nad Labem (Ústí nad Labem), Ústí nad Labem (Ústí nad Labem), Střekov, žil
1940 - 1941   Litoměřice (Litoměřice), Litoměřice (Litoměřice), malířem pokojů u F. Richtera
1964 - 1967   Duchcov, Duchcov (Teplice), v domově důchodců

Rudolf Popper

from - to   group, *creation, notes
1925 - 1938   Metznerbund (Metznerův svaz), *1919

Rudolf Popper

kolektivní
date of exhibition   exhibition title, place of exhibition
1998/09 - 1998/10   Litoměřice v proměnách malířských slohů 19. a 20. století (do roku 1945), Okresní vlastivědné muzeum, Litoměřice (Litoměřice)

Rudolf Popper

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  1998   Litoměřice v proměnách malířských slohů 19. a 20. století (do roku 1945), Nakladatelství Oswald, Praha
  1999   Výtvarné Ústí (Kronika výtvarného života v Ústí nad Labem ve 20. století 1918-1998), Město Ústí nad Labem, Ústí nad Labem (Ústí nad Labem)
encyklopedie/slovník
  published   title (subtitle), publisher, city
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  2003   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2003 (XI. Pau – Pop), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)

Rudolf Popper

institution, city  
Okresní vlastivědné muzeum, Litoměřice (Litoměřice)