Antonín Přecechtěl

* 6. 11. 1885, Srbce (Prostějov), Česká republika (Czech Republic)
† 5. 2. 1971, Praha, Česká republika (Czech Republic)
Doctor,

 

nationality: Czech
sex: male

NK AUT: jk01101484

notes:
MUDr, DrSc., profesor UK v Praze

Antonín Přecechtěl

Zakladatel a budovatel naší moderní vědy o nemocech ušních, nosních a krčních prof. MUDr. Antonín Přecechtěl, DrSc. pocházel ze Srbec. Narodil se 6. 11. 1885 Petronile a Antonínu Přecechtělovým na selském gruntě č. 6. Medicínská studia v Praze a Berlíně završil pražskou promocí 16. 4. 1910 na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy a jako operačního eléva, později sekundáře, jej zaměstnala klinika, kterou vedl prof. O. Kukula. V misi dobrovolníků Červeného kříže (únor - květen 1913) se zúčastnil srbsko-turecké války, kde svou první pomocí a akutními chirurgickými zákroky zachránil desítky životů. Jako válečný chirurg získal obrovské zkušenosti, které uplatnil i po vypuknutí I. světové války jako vedoucí vojenského lazaretu v Kroměříži od r. 1914. Zde si uvědomil význam ušního lékařství, což ho po válce přivedlo na kliniku ušní do Prahy. Z Kroměříže byl přeložen do Albánie (1916 - 1918) společně se svým bratrem MUDr. Kazimírem Přecechtělem, kde byly podmínky pro práci ale i pro přežití daleko horší. Po skončení války se stal primářem chirurgického oddělení v Uherském Hradišti, postgraduálně se vzdělával na pražských klinikách.
V roce 1918 přijal nabídku prof. O. Kutvirta a stal se jeho asistentem na ušní klinice v Praze. Bylo to v době, kdy prof. dr. Kutvirt ztratil dva ze svých vědeckých spolupracovníků a Přecechtěl přišel jako na zavolanou. Na klinice zůstal a v otorinolaryngologii našel svoje životní poslání. Antonín Přecechtěl se dal do práce s mimořádnou energií a neobyčejnou vytrvalostí. Svědčí o tom mimo jiné také 126 originálních prací uveřejněných v českém, anglickém a francouzském jazyku ve vědeckých časopisech, 51 demonstrací a referátů v československé otorinolaryngologické společnosti a 26 příležitostných článků. Při svém studijním pobytu v Holandsku se dal do histologického výzkumu mozku. Zájem o histologii tradovaný na pražské klinice dr. Kutvirta doprovázel Přecechtěla po celou dobu jeho další vědecké činnosti a poskytl mu hlubší pohled do problémů v otorinolaryngologii, které řešil.Nespokojoval se s pouhým zjištěním a popisem příznaků, nýbrž pátral po jejich vzniku a snažil se vždy proniknout k podstatě věci. Zde musíme hledat prameny jeho úsilí o histologický výzkumu vnitřního ucha zdravého i nemocného. Studoval u předních evropských histologů Holanďanů, Švýcarů a Španělů což mu dalo základ pro jeho práci v oboru otorinolaryngologické histologie.
Antonín Přecechtěl byl tvůrcem nových léčebných způsobů nebo alespoň jejich modifikací. Vynalézavost operativních metod byl jedním z významných znaků jeho vědeckého charakteru. Navrhl řadu původních operačních metod, jako modifikace plastiky patra, obličeje, postoperačních pištělí za boltcem, choanálních atresií, stavění krvácení arteria carotis interna v canalis caroticus, extirpace laterálních pištělí krčních, svalovou plastiku dutiny čelní, perorální extirpace podčelistních lymfomů atd. Byl průkopníkem chirurgie v oboru chorob ušních, nosních a krčních a zavedl na české klinice pro choroby ušní, nosní a krční operace rakovin hrtanu, nádoru hypofýsy, nádoru nervu sluchového.
V roce 1920 habilitoval z patologie a terapie nemocí ušních, nosních a krčních, v roce 1925 byl jmenován mimořádným a v roce 1930 řádným profesorem. V témže roce se stal po prof. Kutvirtovi přednostou ORL kliniky. V roce 1954 se stal akademikem ČSAV a doktorem věd. Od roku 1964 vedl ORL laboratoř ČSAV až do konce svého života. Proslulou specializovanou ordinaci měl v malostranském domě U tří jetelových lístků. Přecechtělův vědecký odkaz tvoří více než 400 odborných prací, učební texty (Nemoci ušní I. - III., Praha 1953), publikace o fyziologické činnosti vestibulárního aparátu a jeho poruchách. Je také autorem řady hesel z oboru ORL v Ottově Slovníku naučném a také Encyklopedii praktického lékaře. Spoluzakladatel a redaktor časopisu Otolaryngologia slavica.
MUDr. A. Přecechtěl zemřel 5. února 1971, ve svém bytě v Praze ve věku 85 let. Byl uložen do rodinné hrobky na Vyšehradském hřbitově. Jeho písemná pozůstalost je uložena v odd. osobních fondů Archivu Akademie věd ČR.
srbce.cz, 30.12.2018

Antonín Přecechtěl

 

Antonín Přecechtěl

from - to   group, *creation, notes
1946 - ????   Česká akademie věd a umění, *

Antonín Přecechtěl

kniha
  published   title (subtitle), publisher, city
  2004   Členové České akademie věd a umění 1890 - 1952, Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
průvodce
  published   title (subtitle), publisher, city
  1981   Průvodce vyšehradským hřbitovem (Soupis významných hrobů na vyšehradském hřbitově), Správa národní kulturní památky Vyšehrad, Praha